Κούρεμα γκαζόν

Κούρεμα γκαζόν

Στην τακτική φροντίδα και περιποίηση του χλοοτάπητα περιλαμβάνετε και το σωστό κούρεμα, προκειμένου να έχει το γκαζόν μας τέλεια εμφάνιση, αλλά και αντοχή στα προβλήματα που προκαλούν τα ζιζάνια, οι εχθροί και οι ασθένειες.
Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, το πρώτο κούρεμα μετά την σπορά ή την τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα γίνεται όταν το χρώμα του είναι έντονα πράσινο και το μήκος του έχει ξεπεράσει τα 6-8 cm. Την Άνοιξη το γκαζόν μας συνήθως αναπτύσσεται πιο γρήγορα, γι αυτό θα πρέπει να το κουρεύουμε μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον. Τους θερινούς μήνες, η ανάπτυξή του γίνεται πιο αργή (κούρεμα κάθε 8-10 μέρες), ενώ μετά το φθινόπωρο, ο ρυθμός ανάπτυξης αυξάνεται ξανά, για να μειωθεί πάλι το χειμώνα και να διακοπεί τελείως όταν θα έρθει ο πρώτος παγετός.
Παρακάτω αναφέρονται μερικές πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζουμε για ένα σωστό κούρεμα γκαζόν.
1.Πόσο συχνά κουρεύουμε το γκαζόν.
Η συχνότητα κουρέματος εξαρτάται από το είδος του χλοοτάπητα που έχουμε εγκατεστημένο, την εποχή καθώς και την κουρευτική μηχανή.
Οι πιο πολλοί χλοοτάπητες στην Ελλάδα αποτελούνται από Festuca Arundinacea. Η συχνότητα κουρέματος για τις φεστούκες πρέπει να είναι από 5-8 μέρες για όλες σχεδόν τις εποχές πλην του χειμώνα. Όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες κατά την διάρκεια του χειμώνα, τόσο μειώνεται η ανάπτυξη της φεστούκας και των άλλων ψυχρόφιλων ειδών. Αλλά και κατά την περίοδο του χειμώνα ένα ελαφρύ κούρεμα ανά 15-20 μέρες θεωρείται ότι στις ελληνικές συνθήκες βοηθάει αρκετά.
Εάν έχουμε ένα χλοοτάπητα μείγμα που περιέχει μαζί με Festuca arundinacea και Lolium perene και Poa pratensis πράγμα που είναι αρκετά συνηθισμένο στους ελληνικούς κήπους σε σκιερά σημεία και για γήπεδα ποδοσφαίρου τότε η συχνότητα κουρέματος μικραίνει (4-7 ημέρες) και διατηρείται ο ίδιος ρυθμός και τον χειμώνα.
Στους καλοκαιρινούς χλοοτάπητες (θερμόφιλα είδη), εκτός από τη δίχονδρα. το κούρεμα γίνεται υποχρεωτικά κάθε 5-7 ημέρες την Ανοιξη και το Καλοκαίρι, ενώ μηδενίζεται τελείως τον χειμώνα που πέφτουν σε λήθαργο. Η διχόνδρα (τριφύλλι) κουρεύεται συνήθως κάθε 25-30 μέρες το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα καθόλου.
Εάν η κουρευτική μηχανή έχει σύστημα κουρέματος multi χωρίς συλλογή του κομμένου χόρτου ή γίνετε κοπή με κυλινδρικά μαχαίρια τότε η συχνότητα επανάληψης κουρέματος είναι 3-4 ημέρες, ώστε να έχουμε μικρό όγκο κομμένου χόρτου και να μήν δημιουργούνται προβλήματα ανάπτυξης του χλοοτάπητα. Αυτό γίνεται κυρίως για είδη όπως Cynodon dactylon (Αγριάδα-Βερμούδα) και Festuca arundinacea (Φεστούκα).
2.Πιο πρέπει να είναι το ύψος κουρέματος.
Σχετικά με το ύψος κουρέματος ακολουθούμε έναν απλό κανόνα, ο οποίος είναι οδηγός για όλα τα είδη του χλοοτάπητα. Κόβουμε και αφαιρούμε το 1/3 του ύψους που υπάρχει κάθε φορά. Εάν θέλουμε να μειώσουμε και άλλο το ύψος επαναλαμβάνουμε την κοπή σε λίγες ημέρες για να επιτύχουμε το τελικό επιθυμητό ύψος. Αυτό γίνεται επίσης όταν το ύψος έχει ξεφύγει αρκετά από το επιθυμητό (ακούρευτο γκαζόν για μεγάλο χρονικό διάστημα). Ο τρόπος αυτός προστατεύει το γκαζόν από το σοκάρισμα που θα υποστεί όταν μειωθεί πολύ το ύψος τους αναβλαστάνοντας έτσι πιο γρήγορα.
Το συνιστώμενο ύψος κοπής εξαρτάται από το είδος του τοποθετημένου χλοοτάπητα. Για τον λόγο αυτό αναφέρουμε παρακάτω το ύψος κοπής, σε κάποια βασικά είδη που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα.
FESTUCA ARUNDINACEA (φεστούκα) – 4-6.5 cm
LOLIUM PERENE (λόλιουμ) – 3-5.0 cm
POA PRATENSIS (πόα) – 3-7 cm
CYNODON DACTYLON (βερμούδα-αγριάδα-Ουγκάντα) – 2-4 cm
PENNISETUM CLADESTINUM (κικούγιου) – 5-7 cm
PASPALUM VAGINATUM (πάσπαλουμ) – 2-5 cm 
DICHONDRA REPENS (διχόνδρα) – 4-10 cm
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν έχουμε χλοοτάπητα με μείγματα που περιέχουν διαφορετικά είδη τότε το ύψος κοπής πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλα τα είδη.
Τα πιο συνηθισμένα μείγματα στους ιδιωτικούς κήπου και στα Ελληνικά γήπεδα είναι αυτά που έχουν Festuca arundinacea, Lolium perena και Poa pratensis με κυρίαρχο είδος πάνω από 50% την φεστούκα. Το ύψος κοπής το οποίο θα συνιστούσαμε στα μίγματα είναι 4-5 cm. Το κούρεμα του γκαζόν την πρώτη φορά μετά από σπορά ή τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα, θα πρέπει να είναι ψηλότερο κατά 1-2 cm και μετά το δεύτερο και τρίτο κούρεμα πρέπει να φτάσουμε στο ύψος που αναφέραμε παραπάνω.
3.Τι πρέπει να γνωρίζουμε κατά το κούρεμα.

 • Όταν κουρεύουμε πρέπει το γκαζόν να είναι στεγνό και δεν κουρεύουμε ποτέ μετά από πότισμα.
 • Καθαρίζουμε το γκαζόν από πέτρες, φύλλα, χαρτιά και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω στο χλοοτάπητα.
 • Ελέγχουμε την κουρευτική μηχανή ώστε να είναι καθαρή από κάτω χωρίς υπολείμματα από τα προηγούμενα κουρέματα.
 • Δεν κόβουμε ποτέ περισσότερο από το μισό μήκος του γρασιδιού σε κάθε κούρεμα. Ο χρυσός κανόνας είναι ότι το μήκος του γκαζόν που θα μείνει δεν θα πρέπει να είναι ποτέ μικρότερο από τρία εκατοστά.
 • Αποφεύγουμε το κούρεμα τις ημέρες με υπερβολική ζέστη και έντονη ηλιοφάνεια, καθώς ο χλοοτάπητας τότε είναι πολύ πιο ευάλωτος. Άλλωστε, είναι πολύ πιο άνετο και ξεκούραστο να κουρεύουμε το γκαζόν με την απογευματινή δροσιά. Αντιθέτως το χειμώνα κουρεύουμε τις ώρες που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Αποφεύγουμε το κούρεμα όταν πρόκειται να έχουμε παγετό.
 • Σημαντικό ρόλο παίζει η λεπίδα κοπής (μαχαίρι) να είναι αιχμηρή και λεία. Η ακριβής κοπή του γρασιδιού μειώνει τον κίνδυνο ξηρασίας του σε περίπτωση εμφάνισης κάποιας ασθένειας. Οι ασθένειες και οι εχθροί δρουν πιο εύκολα σε ένα κακοκαμωμένο γρασίδι με αποτέλεσμα το χρώμα του γκαζόν να γίνεται καφέ και τα ζιζάνια να αναπτύσσονται ευκολότερα.
 • Προσπαθούμε να μην αφήνουμε υπολείμματα από την κοπή του γρασιδιού στο γκαζόν αδειάζοντας τον κάδο της κουρευτικής μηχανής πριν γεμίσει τελείως.
 • Κουρεύουμε πάντα σε ευθείες παράλληλες γραμμές η μία δίπλα στην άλλη, ξεκινώντας από μία άκρη του γκαζόν. Επίσης δεν ακολουθούμε πάντα την ίδια διαδρομή σε κάθε κούρεμα.
 • Το κούρεμα του γκαζόν το καλοκαίρι και τον χειμώνα όπου ο χλοοτάπητας αναπτύσσεται πιο αργά, θα πρέπει να είναι σε λίγο μεγαλύτερο ύψος από το κανονικό.
 • Μετά από κάθε κούρεμα ποτίζουμε ελαφρά για να δροσίσουμε το γκαζόν μας. Δεν χρειάζεται πότισμα τους χειμωνιάτικους μήνες.
 • Στο τέλος του κουρέματος καθαρίζουμε καλά το χώρο με νερό ή σκούπισμα ή φυσητήρα και πλένουμε την μηχανή γκαζόν προσεκτικά. Η αποθήκευση της κουρευτικής μηχανής γίνεται σε κλειστό χώρο ή σκιερό σημείο.

Εξυπηρετούμε τις παρακάτω περιοχές σε όλη την Αττική

Αθήνα, Άγιος Ελευθέριος, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Νικόλαος, Αμπελόκηποι,Βοτανικός, Γκύζη, Γουδί, Εξάρχεια, Ιλίσια, Κεραμεικός, Κολωνάκι, Κολωνός, Κουκάκι, Κυψέλη, Νέος Κόσμος, Ομόνοια, Παγκράτι, Πατήσια, Πλάκα, Πολύγωνο, Σεπόλια, Σύνταγμα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Πειραιάς, Πέραμα, Αρτέμιδα(Λούτσα), Σπάτα, Καλύβια, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Κορωπί, Λαύριο, Κερατέα, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Παιανία, Γλυκά Νερά, Παλλήνη, Ανθούσα, Γέρακας, Κάντζα, Ραφήνα, Ντράφι, Πικέρμι, Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Καματερό, Αιγάλεω, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Αχαρνές, Θρακομακεδόνες, Γαλάτσι, Ίλιον, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Περισσός, Πευκάκια, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη, Βύρωνα, Γλυφάδα, Δάφνη, Υμηττός, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ταύρος, Νέα Σμύρνη,Παλαιό Φάληρο, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Διόνυσος, Άγιος Στέφανος, Ροδόπολη, Ηράκλειο, Κηφισιά, Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Λυκόβρυση, Πεύκη, Μαρούσι, Παπάγου, Χολαργός, Πεντέλη, Μελίσσια, Φιλοθέη, Ψυχικό, Χαλάνδρι, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα Αττικής

Στην εταιρεία μας διαθέτουμε οικονομικά πακέτα σε τιμές προσφοράς με άμεση ανταπόκριση. Καλέστε μας τώρα για να λάβετε δωρεάν την προσφορά σας!!!