Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ

Τα κλιματιστικά αποτελούν μια από τις πιο σύνθετες ηλεκτρικές συσκευές που υπάρχουν στην αγορά. Αυτό δε το αντιλαμβανόμαστε εκ πρώτης όψεως καθώς έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε όλες τις λειτουργίες του πιέζοντας απλά ένα κουμπί στο τηλεχειριστήριο.  Ενδιαφέρον έχει λοιπόν να μάθουμε πως λειτουργεί αυτός ο πιστός μας φίλος που είναι δίπλα μας χειμώνα καλοκαίρι βελτιώνοντας το βιοτικό μας επίπεδο μετατρέποντας με έναν ‘μαγικό τρόπο’ τη ζέστη σε κρύο και το αντίστροφο. Ας δούμε λοιπόν πως λειτουργεί ένα air condition με απλά, λυτά και περιεκτικά λόγια.

Ο κλιματισμός σαν έννοια.

Σύστημα κλιματισμού είναι μια το μηχάνημα που σταθεροποιηθεί τη θερμοκρασία του αέρα και την υγρασία εντός της περιοχής που χρησιμοποιείται για την ψύξη ή τη θέρμανση ανάλογα τις ιδιότητες του αέρα, συνήθως με τη χρήση του κύκλου ψύξης αλλά μερικές φορές με τη χρήση της εξάτμισης. Σε οποιονδήποτε χώρο, κλιματισμός σημαίνει ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, προκειμένου να έχουμε μία αξιοπρεπή διαβίωση.

Οι βασικές λειτουργίες που επιτελούνται σε ένα σύστημα κλιματισμού είναι:

Θέρμανση

Είναι η διεργασία πρόσθεσης θερμότητας στον αέρα του κλιματιζόμενου χώρου με σκοπό την άνοδο της θερμοκρασίας στα επιλεγμένα από μας όρια.

Ψύξη

Είναι η διαδικασία αφαίρεσης θερμότητας από τον αέρα του κλιματιζόμενου χώρου με σκοπό την μείωση της θερμοκρασίας στα επιλεγμένα από μας όρια.

Ύγρανση

Είναι η διεργασία πρόσθεσης υγρασίας στον αέρα του κλιματιζόμενου χώρου με σκοπό την άνοδο της σχετικής υγρασίας ή τη διατήρησή της σε ορισμένα όρια.

Αφύγρανση

Είναι η διεργασία αφαίρεσης υγρασίας από τον αέρα του κλιματιζόμενου χώρου με σκοπό την πτώση της υγρασίας ή τη διατήρησή της σε ορισμένα όρια.

Ανανέωση του αέρα

Είναι η διεργασία λήψης εξωτερικού αέρα και απόρριψης αέρα από τους χώρους του κτιρίου, με σκοπό την αραίωση των αέριων προσμίξεων του αέρα και την εξασφάλιση της απαραίτητης ποιότητας του εσωτερικού αέρα.

Καθαρισμός του αέρα

Είναι η διεργασία αφαίρεσης των σωματιδιακών και βιολογικών προσμίξεων του αέρα με σκοπό τη βελτίωση και τη διατήρηση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα.

 

Ο συμπιεστής ή αλλιώς αεροκομπρέσορας συμπιέζει ένα παγωμένο αέριο που λέγεται Φρέον ανεβάζοντάς έτσι τη θερμοκρασία του και κατά συνέπεια την πίεση του. Αυτό το καυτό αέριο περνάει μέσα από ένα σετ σωλήνων(στο διάγραμμα αναπαρίσταται ως κόκκινοi σωλήνες) και το φυσάει ουσιαστικά ο εξωτερικός ανεμιστήρας ώστε να το ψύξει (όσο ζεστός και αν είναι ο εξωτερικό αέρας, είναι πάντα πολύ πιο κρύος από την θερμοκρασία του καυτού αερίου).  Στο πάνω σημείο της εικόνας βρίσκεται μια βαλβίδα εκτόνωσης όπου το υγρό υψηλής πίεσης Φρέον εκτονώνεται και μετατρέπεται σε χαμηλής πίεσης ψυχρό αέριο. Το ψυχρό αέριο Φρέον κυκλοφορεί στους σωλήνες στον εσωτερικό χώρο όπου η ψυχρότητα μεταφέρεται στον εσωτερικό αέρα με την βοήθεια ενός ανεμιστήρα.

Δείτε εδώ τις προσφορές μας για εγκατάσταση κλιματιστικού και συντήρηση κλιματιστικού από την Mpakis Services.