ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ / ΣΤΕΓΝΩΤΗΡΙΑ / ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΠΙΑΤΩΝ / ΨΥΓΕΙΑ / ΚΟΥΖΙΝΕΣ / ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΚΟΥΠΕΣ / ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑΣ

Οδηγός αγοράς για πλυντήριο ρούχων

Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για να αγοράσεις ένα νέο πλυντήριο ρούχων που θα ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σου.

Το πλυντήριο ρούχων είναι μία από τις πιο σοβαρές επενδύσεις για ένα νοικοκυριό. Κάθε σπίτι χρειάζεται ένα αποδοτικό, οικονομικό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό πλυντήριο που θα βγάλει χρόνια εντατικής χρήσης.

Ωστόσο, η επιλογή δεν είναι πάντα εύκολη. Στην αγορά υπάρχουν δεκάδες πλυντήρια που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες, η τεχνολογία εξελίσσεται και οι κατασκευαστές προσθέτουν συνεχώς νέες τεχνολογίες, όπως είναι οι ενσωματωμένοι νεροχύτες, οι αισθητήρες βάρους και οι κάδοι στεγνώματος. Τελευταία έχουμε και τα πρώτα μοντέλα με υποστήριξη ψηφιακών βοηθών όπως η Alexa της Amazon.

Προκειμένου, λοιπόν, να βρεις το πλυντήριο που ταιριάζει ακριβώς στις ανάγκες σου, συγκεντρώνουμε σε αυτόν τον οδηγό ό,τι πληροφορία χρειάζεται να έχεις, από τα μηχανικά μέρη μέχρι τις πιο σύγχρονες λειτουργίες των πλυντηρίων.

Τα μέρη ενός πλυντηρίου

Το πλυντήριο είναι μια σύνθετη συσκευή από μηχανικά, ηλεκτρικά και υδραυλικά μέρη που συνδυάζονται για να ζεσταθεί το νερό του δικτύου και να πλυθούν τα ρούχα με ανάδευση σε έναν περιστρεφόμενο μεταλλικό κύλινδρο, επί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Παρακάτω μπορείς να δεις ποια είναι τα βασικά μέρη που πρέπει να γνωρίζεις ως καταναλωτής:

  • Περίβλημα: Είναι το μεταλλικό περίβλημα που περιβάλλει όλα τα άλλα τμήματα του πλυντηρίου. Οι διαστάσεις του καθορίζουν το χώρο που απαιτείται για την εγκατάσταση.
  • Κάδος: Είναι ο μεγάλος κύλινδρος που περιβάλλει το τύμπανο, στο οποίο βάζεις τα ρούχα για να πλυθούν. Όσο πιο μεγάλος είναι ο κάδος τόσο πιο πολλά ρούχα παίρνει το πλυντήριο.
  • Τύμπανο: Είναι το μεταλλικό μέρος που μπαίνουν τα ρούχα. Έχει χαρακτηριστικές τρύπες για να μπαίνει το νερό και μοιάζει με πλέγμα. Το τύμπανο πρέπει να παραμένει πάντα καθαρό.
  • Πόρτα: Η πόρτα του πλυντηρίου είναι η στρογγυλή γυάλινη κατασκευή με το μεταλλικό περίβλημα.
Tip!

Στα περισσότερα πλυντήρια ο μεντεσές της πόρτας είναι αριστερά. Ωστόσο, αν ο χώρος σου δεν επιτρέπει το άνοιγμα προς τα αριστερά υπάρχουν μοντέλα με τον αντίθετο προσανατολισμό.

  • Αναδευτήρας: Ορισμένα πλυντήρια άνω φόρτωσης έχουν ένα εξάρτημα στο κέντρο του κάδου που μοιάζει με ράβδο. Ο ρόλος του είναι να αναδεύει τα ρούχα κατά την πλύση, για να βρέχονται και να πλένονται όλα το ίδιο καλά.
  • Φίλτρο νερού: Είναι ένα φίλτρο που καθαρίζει το νερό που εισέρχεται στον κάδο και εμποδίζει την είσοδο ξένων σωματιδίων.
  • Σαπουνοθήκη: Σχεδόν σε όλα τα πλυντήρια βρίσκεται πάνω αριστερά και είναι συρταρωτή.
  • Λάστιχα εισαγωγής και εξαγωγής του νερού: Είναι τα δύο λάστιχα που συνδέουν το πλυντήριο με την ύδρευση και την αποχέτευση του σπιτιού. Μας ενδιαφέρουν μόνο κατά την εγκατάσταση.
  • Ποδαράκια: Είναι μικρά μεταλλικά μέρη στο κάτω μέρος του πλυντηρίου και περιβάλλονται από πλαστικό. Είναι πολύ σημαντικά γιατί απορροφούν τις ταλαντώσεις κατά το στύψιμο. Χρειάζονται οπωσδήποτε ρύθμιση ώστε να ευθυγραμμιστεί το πλυντήριο και να μην ταλαντώνεται.
  • Διακόπτης της πόρτας: Είναι ένας θερμικός ηλεκτρικός διακόπτης που κλειδώνει την πόρτα μετά την εκκίνηση του προγράμματος και την ξεκλειδώνει μετά τη λήξη του.

Διαστάσεις

Αν και τα περισσότερα πλυντήρια μπορούν να περάσουν από σκάλες, διαδρόμους και πόρτες, και τα περισσότερα θα χωρέσουν στο σημείο που έχει προβλεφθεί για πλυντήριο, πρέπει οπωσδήποτε να μετρήσεις τις διαστάσεις του χώρου από πριν.

Η πιο σημαντική από τις τρεις διαστάσεις είναι το πλάτος. Όσο μεγαλώνει το πλάτος μεγαλώνουν και οι υπόλοιπες διαστάσεις, όπως το ύψος. Για παράδειγμα, ένα μέσο πλυντήριο είναι 60cm σε πλάτος ενώ ένα μεγάλο πλυντήριο έχει πλάτος 70cm.

Για λόγους ευκολίας, ωστόσο, τα πλυντήρια κατατάσσονται σε τρεις τάξεις με βάση το πλάτος:

  • Στενά (έως 50 cm)
  • Κανονικά (περίπου 60 cm)
  • Πλατιά (65cm και άνω)

Χωρητικότητα

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά του πλυντηρίου. Η χωρητικότητα του κάδου κυμαίνεται από 3 ως 18 κιλά, αλλά συνήθως είναι από 7 ως 13 κιλά. Οι εργένηδες θα προτιμήσουν ένα πλυντήριο 6 κιλών, ενώ μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί ένα πλυντήριο 8 κιλών και άνω.

Πολύ διαδεδομένα είναι επίσης τα μίνι πλυντήρια.

Tip!

Όταν γεμίζεις τον κάδο με ρούχα, φρόντισε να υπάρχει αρκετός χώρος στο πάνω μέρος, ώστε να ανακατεύονται τα ρούχα με το νερό και το απορρυπαντικό.

Ενεργειακή κλάση

Η ενεργειακή κλάση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας κατά την επιλογή πλυντηρίου. Όσο υψηλότερη είναι η ενεργειακή κλάση τόσο μεγαλύτερη είναι η οικονομία ρεύματος.

Η ενεργειακή κλάση κυμαίνεται από C έως Α+++-60%. Στο ενδιάμεσο περιλαμβάνονται 13 ενεργειακές κλάσεις.

Καλό είναι το πλυντήριο σου να είναι πάνω από Α++.

Ταχύτητα στυψίματος

Το στύψιμο γίνεται με την περιστροφή του κάδου, που μετριέται σε rpm (στροφές ανά λεπτό). Το εύρος λειτουργίας είναι από 800 έως 1600 rpm, αλλά τα περισσότερα πλυντήρια λειτουργούν από 800 έως 1000rpm.

Η ταχύτητα περιστροφής εξαρτάται από το είδος του ρούχου. Οι πετσέτες και τα χοντρά υφάσματα χρειάζονται ψηλές στροφές, ενώ τα λεπτά και ευαίσθητα ρούχα χρειάζονται χαμηλές στροφές.

Επίπεδα θορύβου

Ο θόρυβος του πλυντηρίου μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικός. Αθόρυβα λέγονται τα πλυντήρια που παράγουν λιγότερο από 50 db θορύβου στην πλύση και λιγότερο από 70 db στο στύψιμο.

Σύγχρονες τεχνολογίες

Είναι λειτουργίες που βλέπουμε στα ακριβότερα μοντέλα. Ωστόσο, αργά αλλά σταθερά ενσωματώνονται και στα πιο οικονομικά, καθώς πέφτει η τιμή τους.

  • Αυτόματο ζύγισμα: Σύστημα που αναγνωρίζει την ποσότητα των ρούχων και ρυθμίζει ανάλογα την ποσότητα νερού και απορρυπαντικού.
  • Auto-dispense: Είναι μια λειτουργία που ρυθμίζει την ποσότητα του απορρυπαντικού κατά την πλύση. Τα πλυντήρια με auto-dispense έχουν ένα δοχείο απορρυπαντικού που παίρνει μια σχετικά μεγάλη ποσότητα και έναν αισθητήρα που ρυθμίζει το πόσο απορρυπαντικό διατίθεται σε κάθε πλύση.
Tip!

Όλα τα πλυντήρια έχουν προγραμματιστή. Έτσι μπορείς να εκμεταλλευτείς το νυχτερινό ρεύμα και να κάνεις ακόμα περισσότερη οικονομία.

  • Ηλεκτρονικός έλεγχος αφρού: Διάφορα μοντέλα έχουν αυτό το χαρακτηριστικό προκειμένου να περιορίζεται αφρός κατά τη διάρκεια της πλύσης.
  • Σύνδεση WiFi: Σύνδεση στο οικιακό δίκτυο και χειρισμός από απόσταση μέσω mobile app.
  • Πλήκτρα και οθόνη αφής: Τα περισσότερα πλυντήρια έχουν πλήκτρα αφής μετά τα οποία γίνεται η εισαγωγή των παραμέτρων. Κάποια ποιοτικά μοντέλα έχουν οθόνη αφής που κάνει την επιλογή προγραμμάτων ακόμα πιο εύκολη.
  • Τεχνολογία φυσαλίδων νερού: Η δημιουργία φυσαλίδων μέσα στον κάδο της πλύσης διαλύει αποτελεσματικότερα το απορρυπαντικό και αυτό εισχωρεί καλύτερα στις ίνες των ρούχων. Έτσι μειώνεται η ποσότητα του απορρυπαντικού που απαιτείται, ο χρόνος και η θερμοκρασία της πλύσης.
  • Ενσωματωμένος νεροχύτης: Πρόκειται για ένα δοχείο σαν σκάφη στο πάνω μέρος του πλυντηρίου. Χρησιμεύει για ένα γρήγορο πλύσιμο στο χέρι, ένα μούλιασμα των ρούχων πριν το κύριο πρόγραμμα πλύσης ή ένα απλό πλύσιμο των μεταξωτών και των μάλλινων.
  • Διπλοί κάδοι: Διάφοροι κατασκευαστές λανσάρουν πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης που διαθέτουν ένα επιπλέον κάδο άνω φόρτωσης στο κάτω μέρος του πλυντηρίου. Οι πλύσεις μπορούν να γίνουν συγχρόνως.
  • Διπλή παροχή νερού: Διάφορα πλυντήρια μπορούν να υποδεχτούν μία επιπλέον παροχή νερού από ηλιακό θερμοσίφωνα. Έτσι εξοικονομείται ενέργεια γιατί δεν χρειάζεται να ζεσταθεί το νερό.
  • Σύστημα ανάρτησης: Για την ελαχιστοποίηση των δονήσεων κατά το στύψιμο.
  • Ανυψωτής τυμπάνου: Για τον καθαρισμό του τυμπάνου.
  • Σύστημα προστασίας κατά των διαρροών: Διακοπή της ροής απευθείας από τη βρύση με ειδική βαλβίδα.
  • Σύστημα προστασίας κατά το στύψιμο: Ειδικός αισθητήρας που μειώνει την ταχύτητα του στυψίματος ανάλογα με το φορτίο των ρούχων, για να μην δημιουργούνται δονήσεις.

Πλυντήρια άνω φόρτωσης

Στα συμβατικά πλυντήρια ο κάδος ανοίγει από την μπροστινή επιφάνεια. Στα πλυντήρια άνω φόρτωσης ο κάδος ανοίγει από την πάνω επιφάνεια και το πλάτος τους είναι σχετικά μικρό π.χ. 40cm.

Αυτές είναι οι δύο οι πιο χαρακτηριστικές σχεδιαστικές διαφορές και επηρεάζουν τον τρόπο εγκατάστασης του πλυντηρίου. Τα πλυντήρια άνω φόρτωσης μπορούν να χωρέσουν σε στενότερες θέσεις, αλλά η πάνω επιφάνεια πρέπει να είναι ελεύθερη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να μπουν κάτω από ντουλάπια όπως τα εμπρόσθιας φόρτωσης.

Από πλευράς τιμής τα πλυντήρια άνω φόρτωσης ξεκινούν από περίπου 50€ και φτάνουν πάνω από τα 1700€.

Από πλευράς απόδοσης, τα άνω φόρτωσης είναι λιγότερο αποδοτικά, καθώς χρησιμοποιούν περισσότερο νερό σε σχέση με τα εμπρόσθιας φόρτωσης. Επιπλέον, η μέγιστη ενεργειακή κλάση είναι Α+++10%, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος.

Πλυντήρια-στεγνωτήρια

Τα πλυντήρια-στεγνωτήρια προσφέρουν την ευκολία του στεγνώματος των ρούχων, αλλά έχουν αρκετά μειονεκτήματα:

  • Δεν μπορούν να στεγνώσουν την ίδια ποσότητα με τη λειτουργία της πλύσης ή με ένα στεγνωτήριο.
  • Κατά την επιλογή ενός πλυντηρίου-στεγνωτηρίου θα δεις π.χ. ότι, ενώ η ποσότητα πλυσίματος είναι 10kg, η ποσότητα του στεγνώματος είναι 7kg. Τέτοιες διαφορές της τάξης του 30% είναι συνηθισμένες και στην πράξη πρέπει να στεγνώσεις τα ρούχα σε δύο κύκλους.
  • Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξεις είναι ότι είναι πιο δαπανηρά στη λειτουργία τους σε σχέση με τα απλά πλυντήρια. Η μέγιστη ενεργειακή κλάση είναι Α+++-50%.

Στεγνωτήρια

Αν και δεν είναι διαδεδομένα στη χώρα μας λόγω της αυξημένης ηλιοφάνειας, τα στεγνωτήρια ρούχων είναι μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα του στεγνώματος των ρούχων.

Εξωτερικά μοιάζουν με πλυντήρια εμπρόσθιας ή άνω φόρτωσης και, ενδεικτικά, οι τιμές τους κυμαίνονται από 200€ ως πάνω από 2600€.

Όπως και τα πλυντήρια-στεγνωτήρια καταναλώνουν σχετικά μεγάλα ποσά ενέργειας και η μέγιστη ενεργειακή κλάση που φτάνουν είναι το A+++-10%.

Πώς καθαρίζω και απολυμαίνω ένα πλυντήριο

Όλα τα πλυντήρια έχουν ειδικά προγράμματα καθαρισμού του κάδου και, συνήθως, χρησιμοποιούνται ειδικές ταμπλέτες που πρέπει να προμηθευτείτε ξεχωριστά. Για τον καθαρισμό του κάδου ακολουθείτε απλά τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Αν επιθυμείτε να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τον κάδο μόνοι σας, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο μέγιστο δυνατό (συνήθως 90 βαθμούς Κελσίου)
  • Προσθέστε 1/3 του κυπέλλου μαγειρική σόδα και δύο κύπελλα άσπρο ξίδι στη θήκη του απορρυπαντικού.
  • Εκτελέστε ένα πρόγραμμα διάρκειας μίας ώρας και πλέον.

Συμπέρασμα

Η επιλογή πλυντηρίου είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί πρέπει να γνωρίζεις τις διάφορες τεχνολογίες των πλυντηρίων, προκειμένου να βρεις το μοντέλο που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σου.

Αξιοποίησε αυτόν τον οδηγό και κάνε την καλύτερη δυνατή αγορά!

 

Οδηγός αγοράς ψυγείου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε ένα νέο ψυγείο που θα ταιριάξει απόλυτα στις ανάγκες σας.

Tο ψυγείο αποτελεί μια σύνθετη και σημαντική αγορά ενώ συγχρόνως κυκλοφορούν πολλοί διαφορετικοί τύποι σχεδίασης για διαφορετικές ανάγκες και lifestyle. Έτσι, πρέπει να αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο για να κάνετε την σχετική προεργασία και μελέτη, προτού καταλήξετε στο «εκλεκτό». Σε αυτόν τον οδηγό σάς παρουσιάζουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για μια συμφέρουσα και επιτυχημένη επιλογή.

Το πρώτο που θα πρέπει να προσέξετε είναι οι διαστάσεις της συσκευής, εξασφαλίζοντας ότι χωράει στον προβλεπόμενο χώρο. Το αμέσως επόμενο είναι η επιλογή του κατάλληλου τύπου, δηλαδή το είδος των ραφιών και της πόρτας.

Μέγεθος ψυγείου

Το πρώτο πράγμα που θα δείτε να αναγράφεται σε οποιαδήποτε λίστα είναι οι διαστάσεις σε εκατοστά (π.χ. ΥxΠxΒ: 178 cm x 68 cm x 79.05 cm).

Οι διαστάσεις είναι σημαντικές για δύο λόγους: αφενός θα πρέπει να είναι μικρότερες από αυτές του προβλεπόμενου χώρου στην κουζίνα και αφετέρου καθορίζουν τη χωρητικότητα της συσκευής σε λίτρα (π.χ. Συν. χωρητικότητα: 382 lt).

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους θα κινηθείτε: ή θα επιλέξετε ψυγείο που θα χωράει στη θέση όπου έχει προβλεφθεί στην κουζίνα σας (κάτι το οποίο είναι πιο συνηθισμένο), ή θα επιλέξετε ψυγείο με βάση τις ανάγκες σας και θα δημιουργήσετε τον αντίστοιχο χώρο στην κουζίνα.

Το μέσο μέγεθος για μια οικογένεια είναι από περίπου 250 έως 400 λίτρα. Σήμερα τα περισσότερα νοικοκυριά επιλέγουν τη μεγαλύτερη δυνατή χωρητικότητα, καθώς η μαγειρική είναι πολύ δημοφιλής δραστηριότητα και το ψυγείο είναι ένα βασικό εργαλείο αποθήκευσης και διατήρησης τροφίμων.

Προβλεπόμενη σειρά ενεργειών:

  • μετρήστε ακριβώς (με χρήση μετροταινίας) τη θέση που θα υποδεχθεί το ψυγείο.
  • υπολογίστε επιπρόσθετα περίπου τρία εκατοστά περιμετρικά, ώστε το ψυγείο να τοποθετηθεί με άνεση και να υπάρχει χώρος από την πίσω πλευρά για να διαφεύγει η θερμότητα.
  • ελέγξετε τις διαστάσεις του ψυγείου που θα επιλέξετε και συγκρίνετε τες με τις διαστάσεις του χώρου.
  • μετρήστε τις αποστάσεις από τα ντουλάπια και τους πάγκους (ή νησίδες αν υπάρχουν) προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες του ανοίγουν με άνεση.
  • μετρήστε τους διαδρόμους και τις πόρτες του σπιτιού, ώστε να βεβαιωθείτε ότι θα χωράει κατά τη μεταφορά.

Είδος

Αν εξαιρέσουμε τα μικρά ψυγεία και τα mini bar, από πλευράς σχεδίασης υπάρχουν τέσσερα είδη ψυγείου: τα δίπορτα (top freezer), οι ψυγειοκαταψύκτες (bottom freezer), οι ντουλάπες (Side by side) και τα γαλλικά (French door).

Δίπορτα

Δίπορτο ψυγείο

Τα δίπορτα είναι τα κλασικά ψυγεία με τον καταψύκτη πάνω από την ψύξη. Κάθε διαμέρισμα έχει τη δική του πόρτα και η ονομασία χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να τα διαχωρίσει από εκείνα με τη μία πόρτα (αυτά που λέμε «μόνο συντήρηση»).

Πλεονεκτήματα

  • Μπορείς να τα αποκτήσεις με σχετικά λίγα χρήματα.
  • Οι περισσότεροι χώροι έχουν προβλεφθεί για να υποδέχονται συσκευές με αυτό το πλάτος (συνήθως 55-65 εκατοστά).

Μειονεκτήματα

  • Η τοποθέτηση της ψύξης στο κάτω μέρος δυσκολεύει την πρόσβαση στα τρόφιμα, ειδικά στα πολύ χαμηλά ράφια. Αυτός ο σχεδιασμός εξυπηρετεί αυτούς που χρησιμοποιούν πολύ την κατάψυξη.
  • Στα πιο πλατιά μοντέλα η πόρτα είναι μεγάλη και χρειάζεται περισσότερο χώρο για να ανοίξει.

Ψυγειοκαταψύκτες

Ψυγειοκαταψύκτης

Όλα τα ψυγεία μπορούν να θεωρηθούν ψυγειοκαταψύκτες, αλλά με αυτό τον όρο αναφερόμαστε σε αυτά που έχουν την ψύξη πάνω και την κατάψυξη κάτω. Όπως και τα δίπορτα, απαιτούν σχετικά μικρότερο χώρο για την εγκατάσταση τους και προσφέρουν πολύ καλή οργάνωση των τροφίμων στην ψύξη. Είναι η κατεξοχήν οικογενειακή (καθ’ ότι οικονομική) επιλογή.

Πλεονεκτήματα

  • Είναι πολύ οικονομικά και χρηστικά.
  • Στις περισσότερες κουζίνες πλέον προβλέπεται χώρος γι’ αυτόν τον τύπο ψυγείου.

Μειονεκτήματα

  • Οι πόρτες χρειάζονται αρκετό ελεύθερο χώρο για να ανοίγουν.
  • Δεν είναι στη μόδα πλέον.

Ψυγεία-ντουλάπες

Ψυγείο-ντουλάπα

Το βασικό σχεδιαστικό γνώρισμα των ψυγείων-ντουλάπα είναι οι δύο πόρτες. Οι τελευταίες είναι τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη, όπου βρίσκονται δίπλα δίπλα η ψύξη και η κατάψυξη, με την τελευταία να είναι αριστερά και να έχει μικρότερη χωρητικότητα, σε σχέση με τη δεξιά πλευρά.

Πλεονεκτήματα

  • Η πρόσβαση στα προϊόντα της κατάψυξης είναι το ίδιο εύκολη με της ψύξης.
  • Η οργάνωση του χώρου της κατάψυξης γίνεται με ράφια.
  • Είναι πολύ δημοφιλή και η τιμή τους έχει πέσει αρκετά τα τελευταία χρόνια.
  • Οι πόρτες δεν χρειάζονται πολύ χώρο για να ανοίξουν.

Μειονεκτήματα

  • Έχουν μεγάλο όγκο και ο χώρος στην κουζίνα πρέπει να είναι πλατύτερος από τα συνηθισμένα.

Γαλλικά ψυγεία

Γαλλικό ψυγείο

Τα γαλλικά ψυγεία, όπως και οι ψυγειοκαταψύκτες, έχουν στο κάτω μέρος τον καταψύκτη, ο οποίος διαθέτει ξεχωριστά τμήματα-συρτάρια (έως τρία). Το πάνω μέρος «ανοίγει» στα δύο όπως τα ψυγεία τύπου ντουλάπα.

Πλεονεκτήματα

  • Καλύτερη οργάνωση της κατάψυξης σε ένα, δύο ή τρία συρτάρια.
  • Μπορούν να αποθηκεύσουν πλατιά σκεύη όπως κατεψυγμένες πίτσες, τούρτες-παγωτό, κατεψυγμένες πίτες σε ταψί.

Μειονεκτήματα

  • Είναι κατά μέσο όρο ακριβότερα από τα δίπορτα και τους ψυγειοκαταψύκτες.
  • Ο χώρος της ψύξης δεν είναι πολύ οργανωμένος, υπάρχουν λιγότερα ράφια και συρτάρια.
  • Έχουν μεγάλο πλάτος και δεν χωράνε άνετα μεταξύ ντουλαπιών.

Μονόπορτα ψυγεία

Είναι τα ψυγεία που διαθέτουν μία πόρτα και ίσως μία μικρότερη εσωτερική αν διαθέτουν κατάψυξη. Φυσικά η λειτουργία τους δεν είναι τόσο εξελιγμένη και αποτελούν λύση ανάγκης.

Πλεονεκτήματα

  • Χαμηλό κόστος απόκτησης

Μειονεκτήματα

  • Μονόχωρα
  • Χαμηλή ενεργειακή κλάση

Εντοιχιζόμενα ψυγεία

Δεν πρόκειται για κάποια ξεχωριστή κατηγορία από πλευράς λειτουργίας, αλλά μόνο για τύπο εγκατάστασης. Τα τελευταία χρόνια κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Πλεονεκτήματα

  • Υψηλή αισθητική

Μειονεκτήματα

  • Μεγαλύτερο κόστος.

Διαθέσιμες τεχνολογίες

Οι νέες τεχνολογίες είναι διαθέσιμες στα πιο high-end ψυγεία και καλύπτουν πολύ περισσότερες ανάγκες από την απλή διατήρηση και οργάνωση των τροφίμων. Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες λειτουργίες:

  • Έξοδος Κρύου Νερού
  • Έξοδος για Παγάκια
  • Ενσωματωμένο Μίνι Μπαρ
  • Αυτονομία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος
  • Αντιβακτηριδιακή επίστρωση
  • Αυτόματη απόψυξη
  • Εξισορρόπηση υγρασίας
  • Ταχεία κατάψυξη και ταχεία ψύξη
  • Οθόνη LED
  • Λειτουργία Holiday (κατανάλωση ελάχιστης δυνατής ενέργειας ενόσω λείπετε)

Ενεργειακή κλάση

Η ενεργειακή κλάση των ψυγείων κυμαίνεται από D έως Α+++ και έχει μεγάλη σημασία τόσο για την εξοικονόμηση ενέργειας όσο και για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Καθώς πρόκειται για μια συσκευή που λειτουργεί συνεχώς, προτιμήστε την ανώτερη ενεργειακή κλάση τόσο για οικονομία όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατασκευαστές – τιμή

Η επιλογή κατασκευαστή είναι αλληλένδετη με την τιμή αλλά και την ενεργειακή κλάση. Οι κορυφαίες εταιρείες διαθέτουν μοντέλα που είναι από Α+ και πάνω, κάτι που αυξάνει την τιμή, αλλά σας εξασφαλίζει μεγάλη οικονομία, μέσω της χαμηλότερης κατανάλωσης ρεύματος. Γι’ αυτό, επειδή πρόκειται και για μια αγορά που θα σας συντροφεύει πολλά χρόνια, είναι προτιμότερο να επενδύσετε στην ποιότητα, εάν το budget σας είναι περιορισμένο και να κάνετε κάποιον συμβιβασμό ως προς το μέγεθος διαλέγοντας ένα μικρότερης χωρητικότητας ψυγείο.

Έξυπνα ψυγεία

Ο έντονος ανταγωνισμός έχει ωθήσει πολλούς κατασκευαστές να ενσωματώσουν «έξυπνες» τεχνολογίες και να κάνουν τα μοντέλα τους πιο σύνθετα από πλευράς λειτουργιών.

Τα εν λόγω ψυγεία είναι πιο ακριβά και πολλές φορές δεν δικαιολογείται το έξτρα κόστος. Αν, λοιπόν, η οικονομία είναι το πρώτιστο μέλημά σας, τότε μπορείτε να προτιμήσετε ένα μοντέλο χωρίς έξυπνες λειτουργίες και να κάνετε τη δουλειά σας εξίσου αποτελεσματικά.

Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες θα γίνουν ο κανόνας στο μέλλον και σταδιακά δεν θα υπάρχουν ψυγεία που δεν είναι έξυπνα. Τι προσφέρουν λοιπόν αυτές οι τεχνολογίες;

  • Εξοικονόμηση ενέργειας: Όλο και περισσότερα ψυγεία ρυθμίζουν ηλεκτρονικά την κατανάλωση ενέργειας κάνοντας σημαντική οικονομία, η οποία φαίνεται στο λογαριασμό του ρεύματος.
  • Αυτοματοποίηση της λειτουργίας: Διάφορα μοντέλα μπορούν να προγραμματίσουν την αλλαγή θερμοκρασίας, την ολοκλήρωση ενός κύκλου απόψυξης, τη θέρμανση και την ψύξη νερού καθώς και πολλές επιπλέον ευκολίες.
  • Φωνητικές εντολές: Πολλά high-end μοντέλα υποστηρίζουν φωνητικές εντολές για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, αλλά και άλλες λειτουργίες όπως η αναπαραγωγή μουσικής, η προβολή φωτογραφιών κ.ά.
  • Κάμερες λειτουργίας: Εξυπηρετούν την παρακολούθηση του εσωτερικού του ψυγείου από το κινητό τηλέφωνο. Σε φάση ανάπτυξης είναι έξυπνοι αλγόριθμοι που θα αναγνωρίζουν τα είδη των τροφίμων και την ημερομηνία λήξης, ώστε να στέλνουν ειδοποιήσεις.

Ψυγεία υγραερίου

Τα ψυγεία υγραερίου δεν συνδέονται με το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά αξιοποιούν την ενέργεια από την καύση υγραερίου για να λειτουργήσει ο συμπιεστής που κάνει την ψύξη. Είναι ιδανικά για απομονωμένες περιοχές.

Πότε πρέπει να αντικαταστήσετε το ψυγείο σας

Τα περισσότερα είναι αξιόπιστα και μπορούν να αντέξουν το λιγότερο 10-15 χρόνια χρήσης. Ωστόσο, η αντικατάστασή τους μπορεί να γίνει νωρίτερα, γιατί θα έχει ξεπεραστεί η τεχνολογία τους και θα έχουν βγει καινούργια, πιο οικονομικά και με περισσότερες λειτουργίες.

Συμπέρασμα

Το πρώτο κριτήριο για την επιλογή του ψυγείου είναι οι διαστάσεις του. Θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο μερικών εκατοστών και στις τρεις διαστάσεις και οι πόρτες να ανοίγουν ανεμπόδιστα. Κατόπιν επιλέγετε τύπο ψυγείου με βάση τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε τύπου, γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι όλα αποδίδουν σε όλες τις λειτουργίες για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί.

 

 

Οδηγός αγοράς για κουζίνα, φούρνο και εστία

Κλασσική κουζίνα ή φούρνος και μάτια ξεχωριστά; Τι είναι τα dominos; Άνω πάγκου ή κάτω πάγκου; Διάβασε ό,τι χρειάζεται για να επιλέξεις τη συσκευή ή τις συσκευές που θα καλύψουν τις δικές σου ανάγκες.

Είτε πρόκειται για μια απλή μακαρονάδα είτε για ένα κυριακάτικο ψητό στο φούρνο, η κουζίνα, ηλεκτρική ή αερίου, είναι η πιο βασική συσκευή για την παρασκευή γευμάτων. Η συσκευή αυτή αποτελεί επένδυση για το σπίτι, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαλέξεις σωστά και να βρεις αυτή που ταιριάζει ακριβώς στις δικές σου ανάγκες. Η επιλογή δεν είναι τόσο εύκολη, διότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι για διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές χρήσεις. Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις ό,τι χρειάζεται για να το πετύχεις και να διαλέξεις την κατάλληλη κουζίνα.

Τύποι συσκευών

Η κλασική κουζίνα που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια είναι μια αυτόνομη συσκευή με εστίες και (τουλάχιστον) έναν φούρνο. Η κουζίνα τοποθετείται στο πάτωμα και συνήθως σε ένα κενό μεταξύ των ντουλαπιών, με τέτοιον τρόπο ώστε οι εστίες να είναι στο ίδιο ύψος με τον πάγκο. Αν και υπάρχουν διάφορα μεγέθη κουζίνας, στενές, κανονικές και μεγάλες, τα περισσότερα μοντέλα είναι συμπαγή και χωράνε σε αυτό το κενό. Υπάρχουν, ωστόσο, και εντοιχιζόμενες κουζίνες.

Ο φούρνος χρησιμοποιείται για ψήσιμο και φούρνισμα και μπορείς να τον αγοράσεις ανεξάρτητα από τις εστίες. Στα μοντέρνα σπίτια ο φούρνος είναι εντοιχισμένος ανάμεσα στα ντουλάπια της κουζίνας, ενώ οι εστίες μπαίνουν στον πάγκο ή τη νησίδα της κουζίνας. Πολλοί κατασκευαστές διαθέτουν και σετ φούρνου-εστιών που μπορεί να τοποθετηθεί στο ίδιο ή σε διαφορετικά σημεία μέσα σε μια κουζίνα.

Καθώς υπάρχουν διάφορα είδη κουζίνας ανάλογα με το είδος της ενέργειας που χρησιμοποιείται, είναι σκόπιμο να εξετάσουμε πρώτα τις εστίες και τους φούρνους ως ξεχωριστές συσκευές. Οι εστίες διακρίνονται σε ηλεκτρικές (εμαγιέ, κεραμικές, επαγωγικές), αερίου, μεικτές και Domino. Οι φούρνοι διακρίνονται σε ηλεκτρικούς, αερίου και μεικτούς. Παρακάτω θα εξετάσουμε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας κάθε τύπου και τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματά του.

Εστίες

Με βάση τον τρόπο παραγωγής θερμότητας οι εστίες διακρίνονται σε εμαγέ, αερίου, κεραμικές, επαγωγικές, μεικτές και domino. Δες παρακάτω αναλυτικά.

Εμαγιέ εστίες

Είναι οι κλασικές ηλεκτρικές εστίες με τα υπερυψωμένα μαύρα μάτια. Τις βρίσκουμε συνήθως στα πιο οικονομικά μοντέλα και το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με όλα τα είδη σκευών. Προσφέρουν ακριβή ρύθμιση της θερμοκρασίας και εύκολο καθάρισμα, αλλά δεν ζεσταίνουν τόσο άμεσα όσο οι εστίες αερίου και ο σχεδιασμός τους δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός.

Εστίες αερίου

Αποτελούνται από τα μάτια και το μεταλλικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται το σκεύος. Δεν συστήνονται για ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας, όπως οι ηλεκτρικές, αλλά είναι πιο οικονομικές, ζεσταίνουν άμεσα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με όλα τα είδη μαγειρικών σκευών. Είναι ιδανικές, επομένως, για τηγάνισμα και βράσιμο.

Κεραμικές εστίες

Είναι οι εστίες με τη επίπεδη γυάλινη επιφάνεια και κυμαίνονται σε μεσαία επίπεδα τιμής. Πλεονεκτούν αισθητικά και ανεβάζουν θερμοκρασία πιο γρήγορα από τις εμαγιέ, αλλά πρέπει να αποφεύγονται τα σκεύη από αλουμίνιο και ψευδάργυρο.

Επαγωγικές εστίες

Είναι η πιο ακριβή επιλογή και έχουν πολλά πλεονεκτήματα: ζεσταίνουν πιο γρήγορα, οπότε είναι και πιο οικονομικές στην κατανάλωση και προσφέρουν καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας. Τα σκεύη πρέπει να είναι από ανοξείδωτο ατσάλι ή χυτοσίδηρο, ώστε να είναι μαγνητικά. Από πλευράς σχεδιασμού είναι εξίσου αν όχι περισσότερο εντυπωσιακές από τις κεραμικές.

Μεικτές

Αποτελούνται από μάτια αερίου και ηλεκτρικά. Τα ηλεκτρικά μάτια είναι συνήθως κεραμικά ή εμαγιέ. Οι εστίες αυτές συνδυάζουν την αμεσότητα στο μαγείρεμα με τον ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας. Ουσιαστικά έχεις και τα δύο εργαλεία στη διάθεση σου για καλύτερη διαχείριση.

Domino

Είναι εστίες με ένα ή δύο μάτια. Μπορείς να συνδυάσεις δύο ή τρεις διαφορετικές μονάδες μεταξύ τους, ώστε να δημιουργήσεις ακριβώς την εστία που επιθυμείς.

Φούρνοι

Ανάλογα με το είδος του καυσίμου και τη λειτουργία οι φούρνοι μπορεί να είναι ηλεκτρικοί ή αερίου. Διάβασε παρακάτω με λεπτομέρειες.

Ηλεκτρικοί φούρνοι

Οι περισσότεροι φούρνοι καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν οι αντιστάσεις. Χάρη στον ηλεκτρικό ανεμιστήρα επιτυγχάνουν ομοιόμορφη θερμοκρασία σε όλο τον χώρο. Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό πλεονέκτημα. Σχεδόν όλοι έχουν προγράμματα ψησίματος και δυνατότητα προγραμματισμού για συγκεκριμένο χρόνο και συγκεκριμένη θερμοκρασία. Επομένως, μπορούν να κάνουν ψήσιμο ακριβείας. Πολλοί ηλεκτρικοί φούρνοι έχουν επιπλέον λειτουργίες όπως θέρμανση με μικροκύματα, grill, απόψυξη κατεψυγμένων τροφίμων, «πίτσα» (κάνει τραγανό το κάτω μέρος) κ.λπ.

Φούρνοι αερίου

Μπορεί να είναι απλοί ή διπλοί και δεν έχουν ανεμιστήρα για την κυκλοφορία της θερμότητας. Έτσι το πάνω μέρος του φούρνου ζεσταίνεται περισσότερο από το κάτω. Αυτό δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα, γιατί μπορείς να μαγειρέψεις δύο διαφορετικά πιάτα την ίδια στιγμή. Ωστόσο, οι φούρνοι αερίου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρτοζαχαροπλαστική, γιατί δεν προσφέρουν ακριβή ρύθμιση της θερμοκρασίας. Οι φούρνοι αερίου πρέπει να εγκατασταθούν από εξειδικευμένο τεχνίτη.

Απλοί ή διπλοί φούρνοι

Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν δύο διαμερίσματα δηλαδή δύο ξεχωριστούς φούρνους. Ο διπλός φούρνος είναι μια πολύ καλή επιλογή ακόμα και για ερασιτέχνες. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν δύο τύποι με βάση τη διάταξη, οι κουζίνες που έχουν τον ένα φούρνο πάνω από τον άλλο ή τον έναν δίπλα στον άλλο.

Φούρνοι άνω πάγκου και κάτω πάγκου

Οι φούρνοι κάτω πάγκου τοποθετούνται μόνο κάτω από τις εστίες, οι οποίες είναι εξαρτώμενες από τον φούρνο, δηλαδή τα κομβία του φούρνου ελέγχουν ταυτόχρονα και τον φούρνο και τις εστίες. Γι’ αυτό οι φούρνοι κάτω πάγκου έχουν περισσότερα από 2 κουμπιά.

Οι φούρνοι άνω πάγκου είναι φούρνοι ανεξάρτητοι από τις εστίες (τα κουμπιά είναι μόνο για την λειτουργία του φούρνου) και τοποθετούνται οπουδήποτε στην κουζίνα (μπορούν να τοποθετηθούν και από κάτω από τις εστίες αλλά παραμένουν ανεξάρτητοι).

Κουζίνες

Όπως είπαμε και παραπάνω, υπάρχουν πολλοί δυνατοί συνδυασμοί εστιών και φούρνου με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε. Ωστόσο, οι πιο συνηθισμένοι τύποι κουζινών είναι οι πλήρως ηλεκτρικές και οι πλήρως αερίου.

Ηλεκτρικές κουζίνες

Είναι με διαφορά η πιο δημοφιλής επιλογή για οικιακή χρήση. Συνδυάζουν γρήγορο μαγείρεμα και εύκολο καθάρισμα σε σχέση με τις κουζίνες αερίου, αλλά είναι λιγότερο οικονομικές. Οι ηλεκτρικές κουζίνες περιλαμβάνουν ηλεκτρικές εστίες, έναν ηλεκτρικό φούρνο και σχεδόν πάντα grill.

Οι ηλεκτρικές κουζίνες έχουν μοντέρνο σχεδιασμό και ειδικά οι κεραμικές και οι επαγωγικές αναβαθμίζουν την όψη του χώρου. Το μαγείρεμα είναι ομοιόμορφο ειδικά όταν χρησιμοποιείται ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας του φούρνου και γι’ αυτό προτιμώνται στη ζαχαροπλαστική. Ειδικά οι κεραμικές και οι επαγωγικές εστίες είναι εύκολες στο καθάρισμα και το μόνο που χρειάζονται είναι ένα πέρασμα με υγρό πανί. Τα ηλεκτρικά μοντέλα έχουν και πλήθος ηλεκτρονικών λειτουργιών και προγραμμάτων που κάνουν τη χρήση τους ακόμα πιο εύκολη.

Οι ηλεκτρικές κουζίνες, ωστόσο, χρειάζονται προσοχή γιατί η εστία παραμένει ζεστή μετά την απομάκρυνση του σκεύους και θέλει αρκετή ώρα για να κρυώσει. Η πιο ασφαλής επιλογή ηλεκτρικών κουζινών είναι οι επαγωγικές, που δεν θερμαίνονται τόσο πολύ.

Κουζίνες υγραερίου

Αντίθετα με τις ηλεκτρικές, οι κουζίνες αερίου χρησιμοποιούν τη θερμότητα που παράγεται από την καύση του υγραερίου για να ζεστάνουν τα σκεύη και να μαγειρευτεί το φαγητό. Σε ό,τι αφορά την εστία, αυτό σημαίνει ότι τα μάτια δεν ζεσταίνονται και όλη η θερμότητα αξιοποιείται για το μαγείρεμα (και δεν χρειάζεται αναμονή για να ζεσταθεί το μάτι).

Σε ό,τι αφορά το φούρνο, το πάνω μέρος ζεσταίνεται περισσότερο από το κάτω και ο φούρνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ζαχαροπλαστική.

Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα των κουζινών αερίου είναι ότι καθαρίζονται δύσκολα καθώς η φλόγα καίει το μεταλλικό πλέγμα που στηρίζει το σκεύος και τυχόν υπολείμματα τροφίμων όπως λάδια.

Μεικτές κουζίνες

Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι με εστίες αερίου και ηλεκτρικό φούρνο. Οι κουζίνες αυτές είναι αυτόνομες μονάδες και συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των δύο μορφών ενέργειας. Με τις εστίες αερίου γίνεται σημαντική οικονομία στο ρεύμα σε καθημερινή χρήση, ενώ ο φούρνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψήσιμο ακριβείας και ζαχαροπλαστική.

Πλάτος – χωρητικότητα φούρνου

Το πλάτος της κουζίνας είναι η πιο χαρακτηριστική διάσταση. Οι κουζίνες διακρίνονται σε στενές (περίπου 50 cm), κανονικές (περίπου 60 cm) και μεγάλες (70 cm και άνω). Οι στενές κουζίνες έχουν χωρητικότητα φούρνου μεταξύ 35 και 50 λίτρων, ενώ οι κανονικές κουζίνες έχουν χωρητικότητα φούρνου μεταξύ 50 και 65 λίτρων. Οι μεγάλες κουζίνες μπορεί να ξεπεράσουν και τα 100 λίτρα χωρητικότητας φούρνου.

Η τελευταία κατηγορία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί εδώ έχουμε μια ειδική περίπτωση, τις κουζίνες ranger. Οι κουζίνες αυτές είναι μεταξύ 90 και 110 cm και έχουν πολλαπλές εστίες και φούρνους. Είναι διαθέσιμες με όλα τα είδη ενέργειας και είναι μια καλή επιλογή για μεγάλες οικογένειες ή για επαγγελματική χρήση. Συνήθως μιλάμε για δύο φούρνους και 5-8 μάτια.

Καθαρισμός φούρνου

Κατά την επιλογή κουζίνας, είναι χρήσιμο να ξέρεις πώς καθαρίζεται ο φούρνος καθώς σε αυτόν δημιουργούνται επίμονοι λεκέδες. Οι διαθέσιμες τεχνολογίες είναι οι εξής:

  • Πυρολυτικός καθαρισμός: Ο φούρνος θερμαίνεται στους 500 βαθμούς Κελσίου και τα λίπη καίγονται. Το μόνο που πρέπει να γίνει μετά είναι ένας καθαρισμός με πανί.
  • Καταλυτικός: Οι ειδικά επιστρωμένες επιφάνειες απορροφούν τα λίπη, τα οποία μετά διασπώνται καταλυτικά, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 200 βαθμούς Κελσίου.
  • Σμάλτο: Οι εσωτερικές επιφάνειες είναι επικαλυμμένες με σμάλτο που καθαρίζεται με ένα απλό σκούπισμα με πανί. Παράλληλα, τον καθαρισμό διευκολύνουν η αναδίπλωση του grill και η αφαίρεση της πόρτας του φούρνου. Αυτές είναι λεπτομέρειες που θα πρέπει να λάβεις υπόψη κατά την επιλογή κουζίνας ή φούρνου.

Grill

Η λειτουργία του grill μπορεί να είναι απλή ή ρυθμιζόμενη. Στους φούρνους με απλά grill η θερμότητα είναι συγκεκριμένη και μπορείς μόνο να ρυθμίσεις το ψήσιμο αλλάζοντας το ύψος του ταψιού. Κάποια μοντέλα έχουν ρυθμιζόμενο grill που σου επιτρέπει να αλλάξεις θερμοκρασία. Σε άλλα μοντέλα έχουμε φούρνους με ξεχωριστό χώρο για το grill.

Θερμός αέρας

Το ψήσιμο με θερμό αέρα επιτυγχάνεται μέσω ενός ηλεκτρικού ανεμιστήρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο ομοιόμορφα ψημένο φαγητό, ωστόσο ορισμένες συνταγές απαιτούν τη χρήση των παραδοσιακών αντιστάσεων. Οι περισσότεροι φούρνοι σήμερα προσφέρουν και τις δύο δυνατότητες.

Ψήσιμο με ατμό

Καθώς η υγιεινή διατροφή είναι μια πολύ σημαντική τάση, κάποιες εταιρείες κατασκευάζουν και μοντέλα που διαθέτουν ψήσιμο με ατμό. Το φαγητό μαγειρεύεται πιο υγιεινά απ’ ό,τι με το συνηθισμένο ψήσιμο, ενώ διατηρεί όλα του τα θρεπτικά συστατικά.

Απόψυξη

Τα τελευταία χρόνια μπορείς να βρεις στην αγορά και φούρνους με δυνατότητα απόψυξης. Είναι μια σημαντική ευκολία που μέχρι πρότινος πρόσφεραν μόνο οι φούρνοι μικροκυμάτων, αλλά τώρα δίνουν και οι συμβατικοί.

Ενεργειακή κλάση

Επειδή η κουζίνα είναι μια συσκευή που καταναλώνει πολύ ρεύμα και χρησιμοποιείται συχνά, συμφέρει να αγοράσεις ένα μοντέλο με όσο το δυνατόν υψηλότερη ενεργειακή κλάση. Η ανώτατη είναι η Α+++, αλλά τα περισσότερα και επομένως τα πιο προσιτά από πλευράς τιμής μοντέλα είναι κλάσης Α. Η φθηνότερη κουζίνα κλάσης Α κοστίζει λιγότερο από 150 ευρώ. Τα ίδια ισχύουν και για τους φούρνους. Ο φθηνότερος φούρνος κλάσης Α κοστίζει λιγότερο από 130 ευρώ.

Ρυθμίσεις ασφαλείας

Οι περισσότερες σύγχρονες κουζίνες και φούρνοι έχουν ρυθμίσεις ασφαλείας όπως η αυτόματη διακοπή της λειτουργίας μετά την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου, πλήκτρα που κλειδώνουν για να μην ενεργοποιούνται από παιδιά, χαμηλή θερμοκρασία στο εξωτερικό μέρος για την αποφυγή εγκαυμάτων. Αν στο σπίτι έχεις παιδιά ή κατοικίδια, καλό είναι να εξετάσεις τις ρυθμίσεις ασφαλείας της κουζίνας που θες να αγοράσεις.

Slide control και ενσωματωμένος απορροφητήρας

Οι κουζίνες εξελίσσονται συνεχώς προσφέροντας νέες δυνατότητες. Δύο από τις πιο χαρακτηριστικές είναι το slide control και ο ενσωματωμένος απορροφητήρας.

Εξοπλισμός

Οι φούρνοι και οι κουζίνες κυκλοφορούν στην αγορά με συνοδευτικά εξαρτήματα όπως είναι τα ταψιά. Αυτό σε διευκολύνει γιατί δεν είναι δεδομένο ότι τα παλιά σου ταψιά θα κάνουν στον νέο φούρνο. Για τις κουζίνες που δεν έχουν πτυσσόμενη/συρόμενη αλλά ανοιγόμενη πόρτα, ιδιαίτερα εξυπηρετεί η ύπαρξη οδηγών/τηλεσκοπικών με στοπ (για τα ταψιά), ώστε να ελέγχεις το ψήσιμο του φαγητού χωρίς να χρειαστεί να σηκώσεις το σκεύος.

Αυτά είναι λοιπόν τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να προσέξεις κατά την επιλογή κουζίνας, φούρνου ή εστιών. Είτε είσαι απλός λάτρης της μαγειρικής, είτε σεφ και έμπειρος ζαχαροπλάστης, διάλεξε συσκευή με βάση τις δικές σου ανάγκες και τον δικό σου προϋπολογισμό, για να απολαύσεις τη διαδικασία του μαγειρέματος στο έπακρο!

 

 

Οδηγός αγοράς ηλεκτρικής σκούπας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να αγοράσεις την ηλεκτρική σκούπα που ταιριάζει στις ανάγκες σου.

Η ηλεκτρική σκούπα είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο καθαρισμού για το σπίτι. Μαζεύει τη σκόνη, τα μικρά σωματίδια που συσσωρεύονται στο πάτωμα, φρεσκάρει τα χαλιά, απομακρύνει τα αλλεργιογόνα, τις τρίχες των κατοικίδιων, τα υπολείμματα των τροφών και ό,τι άλλο μπορεί να βρεθεί στο πάτωμα και τα έπιπλα.

Η λειτουργία της ηλεκτρικής σκούπας βασίζεται σε ένα ηλεκτρικό μοτέρ που δημιουργεί κενό αέρος, έναν σωλήνα αναρρόφησης κι ένα δοχείο. Οι περισσότερες έχουν ένα σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα, ώστε να κατακρατούν όλα τα σωματίδια και ο αέρας να επιστρέφει καθαρός στο χώρο.

Ηλεκτρικές σκούπες θεωρούνται και οι σκούπες χειρός, τα ηλεκτρικά σκουπάκια, οι σκούπες-ρομπότ και οι επαγγελματικές σκούπες (διαθέσιμες και για οικιακή χρήση). Τα πιο απλά μοντέλα ξεκινάνε από 30€ και συνήθως έχουν μικρή χωρητικότητα και χαμηλή ισχύ. Αντίθετα, τα πιο ισχυρά και τεχνολογικά εξελιγμένα μπορούν να φτάσουν πάνω από 1.000€.

Όπως και σε άλλες αγορές, η επιλογή του κατάλληλου μοντέλου δεν είναι πάντα εύκολη. Εκτός από τα διαφορετικά είδη που υπάρχουν, κυκλοφορούν επίσης με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και έξτρα λειτουργίες, οπότε θα πρέπει να μελετήσεις προκειμένου να διαλέξεις αυτό που ταιριάζει ακριβώς στις ανάγκες σου. Σε αυτόν τον οδηγό συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείς.

Κλασικές ηλεκτρικές σκούπες με δοχείο (canister)

Οι σκούπες αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες και μπορείς να τις βρεις στην αγορά σε πολύ οικονομικές τιμές. Είναι η ιδανική επιλογή για τον ενδελεχή καθαρισμό του σπιτιού, γιατί φτάνουν εύκολα στα πιο δυσπρόσιτα σημεία (π.χ. κάτω από έπιπλα). Είτε χωρίς σακούλα, είτε με χρήση σακούλας, το μοτέρ και το τμήμα συλλογής της σκόνης βρίσκονται στο κυρίως «σώμα», ξεχωριστά από το σωλήνα αναρρόφησης και το ακροφύσιο. Συνήθως το ακροφύσιο διαθέτει πτυσσόμενη βούρτσα για τα χαλιά και τις μοκέτες.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του τύπου είναι η ευελιξία κατά τη χρήση. Δεν χρειάζεται να κουβαλάς τη σκούπα ενώ σκουπίζεις, απλώς τη μετακινείς όσο είναι αναγκαίο τραβώντας το σωλήνα ή με το χέρι. Σε κάθε περίπτωση το μόνο βάρος που χρειάζεται να σηκώνεις είναι του σωλήνα. Αντίθετα, το βασικό τους μειονέκτημα είναι η φύλαξή τους. Χρειάζεται αρκετός χώρος π.χ. σε μια ντουλάπα για να αποθηκεύσεις το μοτέρ/κάδο και το ακροφύσιο, ενώ ο σωλήνας πρέπει να έχει το δικό του χώρο για να μην παραμορφωθεί.

Ηλεκτρικό Σκουπάκι

Πρόκειται για μια από τις πιο διαδεδομένες συσκευές και χρησιμοποιείται κυρίως για επιτόπιο καθαρισμό. Τα πιο σύγχρονα μοντέλα έχουν αρκετή ισχύ – αναζητείστε σκουπάκια με μπαταρία πάνω από 18V.

Επαναφορτιζόμενες σκούπες χειρός – Στικ

Κάποια επαναφορτιζόμενα ηλεκτρικά σκουπάκια ακολουθούν την «όρθια» σχεδίαση. Ο κάδος και το μοτέρ αποτελούν μια ενιαία μονάδα που τοποθετείται πάνω στο σωλήνα αναρρόφησης, έτσι ώστε να σχηματιστεί μία όρθια σκούπα. Χωρίς το σωλήνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ηλεκτρικές σκούπες χειρός.

Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι με μία αγορά έχεις δύο συσκευές (σκουπάκι και σκούπα), ενώ η διάταξη αποθηκεύεται εύκολα σε μια ντουλάπα. Από πλευράς βάρους, τα περισσότερα μοντέλα είναι σχετικά ελαφριά και μπαίνουν εύκολα σε στενά σημεία και ειδικά κάτω από έπιπλα.

Αυτά τα προϊόντα, όμως, δεν έχουν την ισχύ που έχουν οι ηλεκτρικές σκούπες, αν και τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη των μπαταριών λιθίου-πολυμερών, έχουν κυκλοφορήσει μοντέλα με σχετικά μεγάλη ισχύ και διάρκεια. Είναι χρήσιμα για σημεία του σπιτιού που βρομίζουν συχνά και εύκολα (π.χ. κουζίνα, καναπές σαλονιού), αλλά όχι για ενδελεχείς καθαρισμούς, οπότε συστήνονται προς χρήση σε συνδυασμό με μια ηλεκτρική σκούπα.

Σκούπες ρομπότ

Οι σκούπες-ρομπότ είναι μία απαραίτητη αγορά, αν δεν έχεις το χρόνο ή τη διάθεση να ασχοληθείς με το σκούπισμα. Είναι ιδανικές για ελαφριά και συχνή καθαριότητα, ώστε το σπίτι να είναι σε καλή κατάσταση μέχρι να έρθει η ώρα της… γενικής. Πρόκειται για σκούπες σε σχήμα δίσκου, οι οποίες διαθέτουν τη σύγχρονη τεχνολογία που απαιτείται για να καθαρίσουν όλο το πάτωμα του σπιτιού, φεύγοντας από το φορτιστή και επιστρέφοντας σε αυτόν μετά το τέλος της εργασίας.

Το βασικό πλεονέκτημα ενός ρομπότ είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι εκεί όταν είναι σε λειτουργία. Μπορείς να το προγραμματίσεις να κάνει τη δουλειά όσο λείπεις. Αν το αποτέλεσμα δεν σε ικανοποιεί λόγω μειωμένης ισχύος, μπορείς απλά να το ξαναβάλεις να σκουπίσει.

Στα μειονεκτήματα είναι η υψηλή τιμή. Αν και μπορείς να βρεις οικονομικά μοντέλα, θα χρειαστεί να δαπανήσεις από 300 έως 600 ευρώ για μια καλή ρομποτική σκούπα. Ουσιαστικά αυτό που πληρώνεις είναι η αναγκαία τεχνολογία χαρτογράφησης και προγραμματισμού για να διαθέτει αυτονομία.

Επαγγελματικές σκούπες

Οι σκούπες αυτές μπορούν να καθαρίσουν το χώρο σου από υγρά και στερεά, γι’ αυτό λέγονται και σκούπες ξηρής/υγρής αναρρόφησης. Είναι κατάλληλες για επαγγελματικούς χώρους όπως γραφεία, εργαστήρια, αποθήκες κ.ά.

Το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η καθαριστική τους δύναμη που είναι πολύ μεγαλύτερη από τις συμβατικές σκούπες ενώ μπορούν να απομακρύνουν εξίσου καλά και υγρούς λεκέδες. Μειονεκτήματα; Αν και κάποια μοντέλα έχουν ροδάκια, είναι σχετικά δύσχρηστες, βαριές και δεν μετακινούνται εύκολα.

Σκουπάκια αυτοκινήτου

Είναι τυπικά ηλεκτρικά σκουπάκια με αντάπτορα για την μπαταρία του αυτοκινήτου.

Σκούπες στάχτης

Είναι ειδικές σκούπες για την απορρόφηση των υπολειμμάτων της καύσης ξύλου. Διαθέτουν ειδικά φίλτρα για να επιστρέφουν τον αέρα καθαρό στο περιβάλλον. Οι σκούπες αυτές είναι αναντικατάστατες όταν έχεις σόμπα, τζάκι, ψησταριά και καυστήρα pellet γιατί η απομάκρυνση της στάχτης με σκούπα και φαράσι είναι επικίνδυνη (λόγω εισπνοής στάχτης).

Τι πρέπει να προσέξεις

Σακούλα ή κάδος;

Είναι το πρώτο δίλημμα στο οποίο θα κληθείς να απαντήσεις. Κάθε τύπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, αλλά οι ηλεκτρικές σκούπες με σακούλα είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή.

Οι σκούπες με σακούλα είναι ασφαλέστερες για άτομα με άσθμα και αλλεργίες, καθώς η σκόνη εγκλωβίζεται στη σακούλα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, εμφανίζονται όλο και περισσότερα μοντέλα χωρίς. Η βασική διαφορά είναι ότι ο κάδος πρέπει να καθαρίζεται τακτικά (αν και όχι κάθε φορά) και ενίοτε μπορεί να χρειαστεί πλύσιμο.

Οι ηλεκτρικές σκούπες του πρώτου τύπου αποθηκεύουν τη σκόνη και τα σωματίδια στη σακούλα, η οποία δεν χρειάζεται συχνή αλλαγή και χωράει αρκετά μεγάλες ποσότητες. Το βασικό μειονέκτημα, ωστόσο, είναι ότι μειώνεται αισθητά η απορροφητική ικανότητα της σκούπας καθώς γεμίζει η σακούλα. Η αντικατάσταση της σακούλας ενέχει ένα μικρό κόστος, ενώ πολλές φορές είναι δύσκολο να βρεθεί ο κατάλληλος τύπος σακούλας για παλιά μοντέλα.

Οι σκούπες Cyclonic είναι ηλεκτρικές σκούπες με κάδο, αλλά έχουν μια βασική διαφορά στον τρόπο λειτουργίας τους. Ο μηχανισμός τους στροβιλίζει τον αέρα και με τη φυγόκεντρο δύναμη που αναπτύσσεται καταφέρνει να διαχωρίσει τη σκόνη, η οποία δεσμεύεται στη σκούπα. Οι σκούπες αυτές διακρίνονται σε κυκλωνικές (απλός στρόβιλος) και πολυκυκλωνικές (πολλαπλοί στρόβιλοι).

Βάρος

Οι ηλεκτρικές σκούπες και οι ηλεκτρικές σκούπες χειρός πρέπει να μεταφέρονται με ευκολία κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, πολύ περισσότερο αν το σπίτι έχει σκάλες και ορόφους. Τα τελευταία χρόνια το βάρος των συσκευών μειώνεται χάρη σε καλύτερα και πιο ελαφριά υλικά. Οι σκούπες χειρός συνήθως είναι πιο βαριές, μεταξύ 6 και 9 κιλών, και όλο το βάρος πέφτει στο ένα χέρι. Οι ηλεκτρικές σκούπες έχουν μεγαλύτερο εύρος, από 4 ως 10 κιλά, αλλά δεν μετακινούνται τόσο πολύ κατά τη χρήση τους. Σε κάθε περίπτωση, διάλεξε την πιο ελαφριά σκούπα που θα βρεις σε σχέση με τα δεδομένα Watt και τιμής!

Φίλτρο

Όλες οι σκούπες επιστρέφουν τον αέρα που απορρόφησαν και γι’ αυτό διαθέτουν ένα φίλτρο που καθαρίζει τον αέρα από τη σκόνη και τα μικροσωματίδια, που διαφορετικά θα διαχέονταν στο χώρο. Τα περισσότερα φίλτρα είναι σπογγώδη, πλένονται εύκολα και στεγνώνουν γρήγορα. Άλλα φίλτρα είναι χάρτινα και πρέπει να αντικαθίστανται περίπου κάθε έξι μήνες.

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι κατασκευαστές εξοπλίζουν τις ηλεκτρικές σκούπες με φίλτρα HEPA (High-Efficiency Particulate Air) που μπορούν να παγιδεύσουν και τα πιο μικρά σωματίδια (0,3 μm). Τα περισσότερα από αυτά τα φίλτρα πρέπει να αντικαθίστανται βάσει προγράμματος, αλλά κάποιες νέες εκδόσεις μπορούν να πλυθούν.

Σακούλες

Οι σακούλες μπορεί να είναι χάρτινες ή συνθετικές. Οι χάρτινες είναι πιο οικονομικές, αλλά έχουν περιορισμένη ικανότητα δέσμευσης της σκόνης λόγω της πορώδους υφής του υλικού. Αυτό μπορεί να ενοχλήσει όσους έχουν αλλεργίες ή άσθμα γιατί ο αέρας που επιστρέφει στο περιβάλλον δεν είναι 100% καθαρός. Οι χάρτινες σακούλες επίσης έχουν ευαισθησία στο σχίσιμο και τη φθορά.

Οι συνθετικές σακούλες αποτελούνται από εξελιγμένα υλικά και περιορίζουν τα μειονεκτήματα. Ο αέρας που επιστρέφουν οι σκούπες με συνθετικές σακούλες είναι πιο καθαρός, η ροή του αέρα είναι μεγαλύτερη και η απορροφητική ικανότητα επίσης μεγαλύτερη. Οι συνθετικές σακούλες είναι ανθεκτικές σε σχίσιμο.

Ενεργειακή κλάση και απόδοση

Καταρχάς επειδή η σκούπα δεν είναι σε συνεχή λειτουργία όπως π.χ. ένα ψυγείο, η ενεργειακή κλάση δεν έχει τόση σημασία. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουμε τις πληροφορίες που αναγράφονται στην ταμπέλα ενεργειακής κλάσης. Θα βρεις μοντέλα με ενεργειακή κλάση από Α+++ ως G, με ανώτερη κλάση την Α+++.

Στην ταμπέλα μπορείς επίσης να δεις την ετήσια κατανάλωση ρεύματος (kWh/χρόνο), το θόρυβο λειτουργίας (dB) και την απόδοση κατά τη λειτουργία σε δάπεδο, χαλί και την επανεκπομπή σκόνης (Α-G). Η απόδοση σε δάπεδο και χαλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καλύτερο μέτρο σύγκρισης δύο μοντέλων, σε σχέση με τα Watt της κάθε συσκευής.

Δεδομένου ότι οι ηλεκτρικές σκούπες είναι γενικά θορυβώδεις, είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα μοντέλο μεταξύ 60-70 dB. Αυτά τα επίπεδα θορύβου είναι ανεκτά και η σκούπα διατηρεί αρκετά μεγάλη ισχύ για να κάνεις τη δουλειά σου.

Εξαρτήματα – αξεσουάρ

Οι περισσότερες ηλεκτρικές σκούπες συνδυάζονται με επιπλέον εξαρτήματα, είτε αυτά πρέπει να αγοραστούν ξεχωριστά είτε περικλείονται στη συσκευασία. Τα πιο συνηθισμένα είναι οι προεκτάσεις του ακροφυσίου με τα ειδικά βουρτσάκια για γωνίες, πτυχές, ταπετσαρίες, τρίχωμα κατοικίδιων κ.λπ. Καλό είναι να γνωρίζεις επακριβώς τι περιέχεται στη συσκευασία και τι μπορείς να προμηθευτείς ξεχωριστά.

Αξεσουάρ ειδικά για κατοικίδια

Τα τελευταία χρόνια διατίθενται στην αγορά όλο και περισσότερα αξεσουάρ, ειδικά για τρίχες κατοικίδιων. Σε αυτά περιλαμβάνονται ακροφύσια με λεπτές χτένες, σκληρές βούρτσες και κολλητικές επιφάνειες που μπορούν να απομακρύνουν το τρίχωμα κι από τα πιο δύσκολα σημεία.

Επίλογος

Τώρα λοιπόν που γνωρίζεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε τύπου, καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, μπορείς να επιλέξεις τη σκούπα που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες.

 

Οδηγός αγοράς για σκούπες ρομπότ

Οι σκούπες ρομπότ έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας για πολλούς λόγους και είναι όλες «έξυπνες». Μάθε πώς θα επιλέξεις την καλύτερη για σένα και εξασφάλισε μόνιμη καθαριότητα στο σπίτι σου, μαζί με την ηρεμία σου.

Ίσως είναι το ταχύτερα εξελιγμένο αλλά και διαδεδομένο οικιακό προϊόν στις μέρες μας, ανά τον κόσμο. Ο λόγος για την σκούπα ρομπότ, που έρχεται από το μέλλον για να βοηθήσει στην καθημερινή καθαριότητα, κάνοντας εκατομμύρια ανθρώπους να πίνουν νερό στο όνομά της. Έτσι λοιπόν εμφανίστηκε, όχι απλά ένα ρομπότ που σκουπίζει κάθε είδους βρομιά από το πάτωμά μας, αλλά ένα οικιακός βοηθός που διαθέτει πραγματικά έξυπνα χαρακτηριστικά.

Όλοι φυσικά, επιθυμούμε να έχουμε ένα καθαρό σπίτι, χωρίς πολύ κόπο και ενώ κάνουμε άλλες αγαπημένες δραστηριότητες ή ξεκουραζόμαστε, ενώ η τεχνητά έξυπνη συσκευή μας θα καθαρίζει ή και θα σφουγγαρίζει. Μπορεί λοιπόν, μία σκούπα ρομπότ να καθαρίσει ικανοποιητικά κάθε πόντο του σπιτιού σου, χωρίς καμία δική σου μεσολάβηση;

Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε αναλυτικά, τι μπορεί να προσφέρει μία ρομποτική σκούπα και πώς μπορεί να καλύψει τις δικές σου ανάγκες, ώστε να αποφασίσεις με σιγουριά ποια συσκευή θα πρέπει να αναζητήσεις για το σπίτι σου.

Πότε χρειάζεσαι μια σκούπα ρομπότ

Φυσικά και έχεις κάθε μέρα χίλιες δυο δουλειές να κάνεις, οπότε από αυτή την άποψη είναι γεγονός ότι ο καθένας/καθεμία μας χρειάζεται μία σκούπα robot. Πόσο μάλλον αν το σπίτι σου διαθέτει κυρίως σκληρά δάπεδα, όπου εκεί η «έξυπνη» αυτή συσκευή αποδίδει το μέγιστο και διατηρεί καθαρά τα πατώματα σε καθημερινή βάση, έπειτα από ενδελεχή περάσματα. Αν λοιπόν, στο σπίτι κυκλοφορεί και ένα μικρό παιδί ή περισσότερα, φαντάσου ένα πάτωμα πεντακάθαρο, χωρίς ίχνος από ψίχουλα, μπισκότα, μικρά κομματάκια χαρτιού, σκόνη και τόσα άλλα καθημερινά. Επίσης, διατηρεί ένα καθαρό πάτωμα για τα μωρά που μπουσουλούν και αυτό είναι πολύ σημαντικό από άποψη ασφάλειας και υγιεινής.

Λάβε υπόψη σου ότι αν στο σπίτι έχεις και κατοικίδιο, οι σκούπες ρομπότ θα σε εντυπωσιάσουν, καθώς μπορούν να μαζέψουν μεγάλες ποσότητες από χνούδι, όπως είναι οι τρίχες των κατοικίδιων ζώων. Όσον αφορά τα χαλιά, μια σκούπα ρομπότ είναι σε θέση να αφαιρέσει μια ικανοποιητική ποσότητα βρομιάς, ειδικά από τα κοντότριχα χαλιά ή τις μοκέτες.

Τι σου προσφέρει

Είναι γεγονός ότι οι σκούπες ρομπότ έχουν προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια, σε σημείο που είναι σχεδόν αυτάρκεις στην παρακολούθηση και τον καθαρισμό των δαπέδων του σπιτιού σου. Διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία, λογισμικό πλοήγησης, ανίχνευση σκαλοπατιών, κάμερες για την ανίχνευση βρομιάς, wifi, συνδέονται με το κινητό σου και διάφορα άλλα χρηστικά χαρακτηριστικά που θα δούμε παρακάτω. Ακολούθως, μία σκούπα ρομπότ σου προσφέρει πολλά και σημαντικά για να αναβαθμίσεις όχι μόνο την καθαριότητα στο σπίτι σου αλλά και την ποιότητα ζωής σου, καθώς:

  • σου εξοικονομεί κόπο, χρόνο και (μακροπρόθεσμα) χρήμα.
  • διατηρεί το σπίτι καθαρό σε καθημερινή βάση.
  • βοηθάει πραγματικά εσένα κυρίως που έχεις παιδί/ά ή και κατοικίδιο/ά.
  • καθαρίζει ακόμη και κάτω από καναπέδες και κρεβάτια και οτιδήποτε διαφεύγει από το οπτικό σου πεδίο.
  • θα σου φανεί ιδανική αν υπάρχει κάποιο κινητικό πρόβλημα, έχεις τη μέση σου, τον αυχένα κλπ.
  • σου προσφέρει ένα σπίτι πάντα καθαρό.

Αποφάσισε το budget σου

Σίγουρα όσο ανεβαίνει ο προϋπολογισμός τόσο πληθαίνουν και τα χαρακτηριστικά που θα αγοράσεις, όμως, μπορείς να βρεις μία οικονομική ρομποτική σκούπα, η οποία να καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες σου, φτάνει να έχεις κατονομάσει από πριν ποιες είναι αυτές. Οπότε, αυτό που πρέπει να κάνεις πρώτο απ’ όλα είναι να σκεφτείς τις ανάγκες καθαρισμού και τη χρήση για την οποία προορίζεις την ρομποτική σου σκούπα.

Για παράδειγμα, μπορείς να διαθέσεις ένα μεγαλύτερο ποσό για να έχεις μία σκούπα ρομπότ υψηλής ποιότητας με καλύτερες δυνατότητες χαρτογράφησης, αλλά μπορεί το αυτόματο άδειασμα του κάδου να μην σου είναι τόσο απαραίτητο. Επίσης, έχε υπόψη σου το κομμάτι «προσφορές», καθώς πολλοί κατασκευαστές κάνουν έκπτωση συχνά σε παλαιότερα μοντέλα καθώς κυκλοφορούν νεότερα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναζητήσεις, είναι η καλή χαρτογράφηση του χώρου, η εξελιγμένη πλοήγηση, και η συνδεσιμότητα Wi-Fi. Υπάρχουν οι πιο οικονομικές σκούπες ρομπότ με αισθητήρες, αυτές με αισθητήρες και χαρτογράφηση, καθώς και οι σκούπες ρομπότ που σφουγγαρίζουν.

Πολύ σοφό είναι να σκεφτείς επίσης, τη μακροπρόσθεσμη εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς αυτές οι έξυπνες συσκευές δεν χρειάζονται ούτε σακούλες συγκέντρωσης της βρομιάς, αλλά ούτε υπάρχει περίπτωση να σου σπάσει κάποιο ανταλλακτικό όπως είναι οι βούρτσες ή άλλο από τη στιγμή που είναι συμπαγείς και ανθεκτικές μονάδες.

Πώς λειτουργεί

Οι σκούπες ρομπότ έχουν σχεδιαστεί για να καθαρίζουν το σπίτι σου με ελάχιστη βοήθεια ή και καθόλου επιτήρηση. Τροφοδοτούνται από μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία, ενώ αυτά τα ασύρματα ρομπότ μπορούν να μάθουν τον δρόμο τους για τα δωμάτια, χρησιμοποιώντας αισθητήρες και κάμερες. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν τις σκάλες, ενώ είναι αρκετά μικρά για να σκουπίζουν κάτω από χαμηλά έπιπλα. Όταν αποφορτιστεί η μπαταρία της σκούπας ρομπότ, ενημερώνει ηχητικά ότι επιστρέφει στη βάση της, όπου μετά την πλήρη επαναφόρτισή της, αρχίζει να καθαρίζει αμέσως από το δωμάτιο ή το σημείο που είχε σταματήσει έως ότου ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση του σπιτιού ή των συγκεκριμένων δωματίων που της έχεις ορίσει.

Όλα (εκτός από τα πιο βασικά μοντέλα) μπορούν να συνδεθούν στο οικιακό δίκτυο Wi-Fi, ώστε να μπορείς να παρακολουθείς και να ρυθμίζεις το καθεστώς καθαρισμού που επιθυμείς, χρησιμοποιώντας τη σχετική εφαρμογή του. Αυτό συνιστάται, καθώς θα μπορούν στη συνέχεια να δέχονται ενημερώσεις υλικού λογισμικού (το λογισμικό που είναι ενσωματωμένο στις σκούπες) που θα μπορούσαν να εξαλείψουν σφάλματα ή να περιλαμβάνουν νέες δυνατότητες.

Σημαντικό είναι το γεγονός, ότι μπορείς να δώσεις εντολή στη ρομποτική σου σκούπα από το γραφείο σου και όταν γυρίσεις να βρεις απλά ένα καθαρό και ήσυχο σπίτι, έτοιμο να σε ξεκουράσει.

Πώς καθαρίζει

Στις μέρες μας μία σκούπα ρομπότ μπορεί να σου προσφέρει πολλά, έτσι με ένα μικρό παραπάνω οικονομικό κόστος, θα μπορέσεις να έχεις και τη δυνατότητα σφουγγαρίσματος, εφόσον φυσικά το επιθυμείς. Οι σύγχρονες προηγμένες σκούπες περιλαμβάνουν στο λογισμικό τους ποικίλες χρήσιμες λειτουργίες όπως είναι οι ζώνες διατήρησης, καθαρισμό ενός δωματίου και καθαρισμό στοχευμένων περιοχών για χώρους υψηλής κυκλοφορίας, όπως είναι ο ενιαίος ή η κουζίνα. Έχουν επίσης περισσότερες πρόσθετες λειτουργίες, όπως σημεία φόρτισης με αυτόματο άδειασμα κάδου απορριμμάτων και διάφορα ηχητικά για φόρτιση, αποφόρτιση, κάποιο πρόβλημα σχετικά με το σκούπισμα ή το σφουγγάρισμα.

Ας δούμε, όμως αναλυτικά πώς καθαρίζει μία ρομποτική σκούπα με τα παραπάνω βασικά και πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά. Αφότου ο καθαρισμός ολοκληρωθεί για πρώτη φορά, η σκούπα αναγνωρίζει πλέον τη διαδρομή και αυτόματα την αποθηκεύει στη μνήμη. Στον επόμενο καθαρισμό το σπίτι ή το δωμάτιο θα καθαριστεί σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καθοριστεί, επιλέγοντας την πιο εργονομική διαδρομή. Συνήθως, προσφέρει 3 λειτουργίες καθαρισμού, το ηλεκτρικό σκούπισμα, το σφουγγάρισμα ή και συνδυασμό των δύο (multi mode).

Το σφουγγάρισμα που προσφέρει είναι αποτελεσματικό, αλλά έχε υπόψη σου ότι γίνεται μόνο με νερό, χωρίς δηλαδή απορρυπαντικό. Αυτή η λειτουργία πραγματοποιείται με το έξυπνο, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο δοχείο νερού που διαθέτει, ενώ προστατεύει το πάτωμα, με μία υψηλής ισχύος αναρρόφηση (για παράδειγμα μια καλή μέτρηση είναι το 2100 Pa). Ο ακριβής σχεδιασμός διαδρομής που έχει προηγηθεί δεν επιτρέπει λάθη, ενώ συνήθως διαθέτει και έξυπνη πλοήγηση με αισθητήρα laser LDS.

Διαθέτει sweeping mode (δοχείο σκόνης) ικανοποιητικής χωρητικότητας, γύρω στα 550ml και mopping mode, για αθόρυβο σφουγγάρισμα. Γενικά οι σκούπες ρομπότ δεν παράγουν υψηλό θόρυβο ενώ είναι σε λειτουργία όπως κάνουν οι τυπικές ηλεκτρικές σκούπες, καθώς είναι λίγο από τα 66 dB και άνω. Μπορείς πάντα, όμως, να επιλέξεις και χαμηλού θορύβου που είναι έως 65dB.

Εφόσον λοιπόν, έχεις επιλέξει μία σκούπα ρομπότ με σφουγγάρισμα, μείνε ήσυχος/η ότι ο έξυπνος ηλεκτρονικός έλεγχος ακριβείας, με 3 επίπεδα προσαρμογής ποσότητας νερού, θα αποτρέψει το βρέξιμο του πατώματός σου. Αυτό συμβαίνει γιατί το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο δοχείο νερού είναι εξοπλισμένο με έναν μικροελεγκτή για την αντλία νερού που ελέγχει με ακρίβεια την παροχή τουν, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να φράξει, ανιχνεύοντας ταυτόχρονα και το επίπεδό του. Το αποτέλεσμα θα είναι να αποτραπεί η διαρροή νερού, προστατεύοντας το τυχόν υπάρχον ξύλινο πάτωμά σου.

Η ρομποτική σκούπα σου είναι επίσης εξοπλισμένη με έναν κινητήρα υψηλής απόδοσης που παρέχει ομαλή ισχύ αναρρόφησης που απορροφά πλήρως τη σκόνη (ταυτόχρονη συλλογή σκόνης και ρύπων κατά το καθάρισμα του πατώματος), για ακόμα μεγαλύτερη καθαριότητα.

Πώς πλοηγείται

Οι νέας γενιάς ρομποτικές σκούπες διαθέτουν σύστημα πλοήγησης με laser – LDS, όπου το σύστημα χαρτογράφησης χρησιμοποιεί θέσεις βαθμονόμησης πολλαπλών επιπέδων και αλγόριθμους προηγμένης αντιστοίχισης τμημάτων. Η εργονομική χρήση των πόρων, η ταχύτερη χαρτογράφηση και η έξυπνη αναγνώριση εμποδίων έχουν θετικό αντίκτυπο στην απόδοση της συσκευής, καθώς προσφέρει ταχύτερη χαρτογράφηση σε πραγματικό χρόνο, με πανίσχυρες τετραπύρηνες επιδόσεις.

Ο απομακρυσμένος έλεγχος πραγματοποιείται μέσω app που έχεις κατεβάσει στο κινητό σου, όπως αναφέραμε και παραπάνω, και προσφέρει καθαρισμό σύμφωνα με το πρόγραμμα που εσύ θα επιλέξεις. Μπορείς επίσης, να καθορίσεις εικονικούς τοίχους ή μια απαγορευμένη περιοχή. Αν δηλαδή, υπάρχει ανάγκη να παραλειφθούν συγκεκριμένες περιοχές ή να γίνουν μη προσβάσιμες, η έξυπνη συσκευή σου θα «μάθει» να τις παρακάμπτει.

Διαθέτει υψηλής ακρίβειας αισθητήρες που βοηθούν τη σκούπα ρομπότ να περιηγείται στον χώρο, να αποφεύγει εμπόδια και να αναγνωρίζει το περιβάλλον του σπιτιού σου. Αυτό συμβαίνει με σύνθετη ανάλυση του χώρου, μέσω του λεπτομερή χάρτη του σπιτιού που έχουν στη μνήμη, και έτσι προστατεύουν τα έπιπλα και αποφεύγουν τα εμπόδια.

Πόσο διαρκεί ο καθαρισμός

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία, εκτός αν έχεις ένα πραγματικά τεράστιο σπίτι, όπου θα κάνει παύση για να επαναφορτιστεί. Κατά μέσο όρο, μια ηλεκτρική σκούπα ρομπότ μπορεί να καθαρίσει έως και μιάμιση ώρα, με ορισμένα μοντέλα να διαρκούν και δύο ολόκληρες ώρες. Όπως και να έχει η σκούπα ρομπότ δεν θα μείνει ακίνητη στο σημείο που τέλειωσε η μπαταρία της, αλλά θα επιστρέψει στη βάση της, θα φορτίσει και στη συνέχεια θα ολοκληρώσει τον καθαρισμό.

Βέβαια, μεγάλη σημασία έχει το μέγεθος του χώρου που επιθυμείς να καθαρίζεται συχνότερα, ενώ σίγουρα τα πιο προηγμένα μοντέλα διαθέτουν ισχυρότερη μπαταρία και άρα μεγαλύτερη αυτονομία. Καλό είναι να παρέχει μιάμιση ώρα και άνω αυτονομία, όπως επίσης και μικρή διάρκεια φόρτισης.

Κολλάει ποτέ;

Για να σου λύσουμε την απορία και κολλάνε και δεν κολλάνε σε κάποιο σημείο, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορείς να αποφύγεις. Τι εννοούμε με αυτό; Aν το σπίτι σου διαθέτει ένα μείγμα χαλιών και σκληρών δαπέδων, μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα στο να πλοηγηθούν από τον έναν τύπο επιφάνειας στον άλλο. Αυτό όμως θα συμβεί κατά κύριο λόγο αν υπάρχουν φούντες ή κρόσσια στα χαλιά, ή αφημένα στο πάτωμα καλώδια οικιακής ψυχαγωγίας, καθώς μόνο έτσι μπορεί να μπερδευτούν σε τροχούς ή βούρτσες. Με λίγη προετοιμασία όμως, μπορείς να αποφύγεις τέτοιου είδους συμβάντα.

Δυνατά & αδύνατα σημεία

Μια σκούπα ρομπότ έχει πραγματικά πολλά και δυνατά οφέλη. Μπορεί να αποθηκεύσει και να προσαρμόσει ξεχωριστούς χάρτες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς απλά να τη μεταφέρεις στον επάνω όροφο, στο υπόγειο ή και στο γραφείο σου. Μπορείς επίσης, να προσθέσεις φωνητικές εντολές και μιλώντας στη Siri από μακριά να ξεκινήσει να καθαρίζει, ενώ είσαι έξω στη βεράντα ή οπουδήποτε αλλού και φυσικά μέσω του κινητού σου να δίνεις εντολή καθαρισμού όπου κι αν βρίσκεσαι. Επίσης, μπορείς να προγραμματίσεις έναν καθημερινό πρακτικό καθαρισμό όπου, για παράδειγμα, θα περνάει να μαζεύει τις στάχτες που έχουν πέσει από το τζάκι, τις τρίχες του σκύλου, τα ψίχουλα από το πρωινό κάτω από τον πάγκο της κουζίνας, να σφουγγαρίζει το μπάνιο και τον χώρο που παίζει το μωρό και κάπως έτσι να κλείνει η μέρα της έξυπνης οικιακής βοηθού σου. Για να μην αναφέρουμε από τι ταλαιπωρία σε γλιτώνει να τραβάς τη βαριά ηλεκτρική σκούπα κάθε φορά που ένα μπολ με πατατάκια ή ξηρούς καρπούς πέφτει στο πάτωμα. Είναι επίσης ιδανική για συγκατοίκους, καθώς σημαίνει ότι υπάρχει μια δουλειά λιγότερη για να μοιράσετε. Ένα ακόμη σημαντικό όφελος από την ρομποτική σου σκούπα είναι ότι σε περίπτωση που ανησυχείς για αλλεργίες ή σκόνη, υπάρχει η δυνατότητα αυτόματου αδειάσματος στη βάση, αλλά σίγουρα καθαρίζοντας καθημερινά, ελαχιστοποιείται a priori η έκθεσή σου στη σκόνη.

Οι αδυναμίες μιας ρομποτικής σκούπας είναι ελάχιστες και συγκεκριμένα δύο. Αν υπάρχουν «βαθιές γωνίες» στο σπίτι, τα πινέλα δεν φτάνουν για να καθαρίσουν, οπότε εκεί ίσως χρειαστείς για λίγο και τη βοήθεια από την κλασική σου σκούπα. Τέλος, σε περίπτωση που τα χαλιά σου έχουν ψηλό πέλος, σίγουρα η επιφάνειά του θα καθαριστεί, όμως στο βάθος παραμένει βρομιά που ίσως θα πρέπει να καθαριστεί και διαφορετικά, δηλαδή με ατμοκαθαριστή ή πλύσιμο με την κλασική ηλεκτρική σκούπα.

Τι να προσέξεις

  • Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο όλες τις δυνατότητες και τη λειτουργικότητα της σκούπας ρομπότ, θα πρέπει να εξοικειωθείς με την εφαρμογή, να μάθεις τι μπορείς να κάνεις και πώς να την προγραμματίσεις, πράγμα που είναι εύκολο. Αξίζει λοιπόν, να αφιερώσεις λίγο χρόνο σε αυτό.
  • Μάθε για τους προγραμματιζόμενους χρόνους, αυτή την εύχρηστη λειτουργία που θα σου επιτρέψει να ορίσεις ώρες της ημέρας ή της εβδομάδας για να λειτουργεί το ρομπότ, για παράδειγμα θα μπορούσες να το ρυθμίσεις να λειτουργεί μόνο όταν βρίσκεσαι έξω από το σπίτι.
  • Ξεκίνησε τοπογραφώντας το σπίτι σου, σκέψου εάν έχεις ως επί το πλείστων σκληρά δάπεδα ή χαλί, κι αν έχεις χαλί, πόσο χοντρό είναι;
  • Μετά την πλήρη επαναφόρτιση της σκούπας ρομπότ, θα πρέπει να την αφήσεις να αρχίσει να καθαρίζει αμέσως, ενώ μέσω της εφαρμογής έχεις update ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται και τι έχει καθαρίσει.
  • Καλό είναι να προστατεύεις το ρομπότ σου από τις παγίδες, κι αυτό σημαίνει να μην αφήνεις πολύ ακατάστατο τον χώρο πριν την έναρξη του καθαρισμού. Εύθραυστα αντικείμενα που κλείνουν τον δρόμο, ελαφριά ζαρωμένα χαλάκια ή κρόσσια, κλωστές και καλώδια, καλό είναι να αποφεύγονται!

Αξίζει την αγορά;

Βάσει όλων των παραπάνω δεδομένων, σίγουρα αξίζει η επένδυση σε μία σκούπα ρομπότ, καθώς η εξίσωση χρημάτων – πλεονεκτημάτων συμπεραίνει ότι η ξεκούραση και η ευκολία που σου προσφέρει είναι πολύ ανώτερη του κόστους. Το συμπυκνωμένο νόημα λοιπόν είναι ότι κερδίζεις σε ελεύθερο χρόνο, έχεις ένα σπίτι πάντα καθαρό, ακόμη και με παιδί και με κατοικίδιο, χωρίς να επιβαρύνεσαι εσύ ή η οικογένειά σου. Το γεγονός ότι μπορεί να καθαρίζεται το σπίτι ενώ δεν βρίσκεσαι εκεί, και γυρνώντας απλά ξεκουράζεσαι σε ένα καθαρό και ήσυχο χώρο, κάνει την αξία μιας ρομποτικής σκούπας αδιαπραγμάτευτη.

Η αλήθεια είναι ότι η «έξυπνη» αυτή συσκευή είναι προάγγελος των ρομπότ που θα μπορούν να βοηθήσουν με θετικό τρόπο την καθημερινότητά μας. Έτσι απλά, ξεκινώντας από την καθαριότητα του σπιτιού μας, νιώθοντας κάπως πιο ευνοημένοι από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά και πιο ήρεμοι. Τώρα λοιπόν, γνωρίζεις όλα όσα χρειάζεσαι, για να επιλέξεις την ιδανική ρομποτική σκούπα για σένα και τον χώρο σου, αλλά και πώς να τη χρησιμοποιήσεις εύκολα και απλά για μέγιστο αποτέλεσμα.

Οδηγός αγοράς για πλυντήριο πιάτων

Από το μέγεθος, τα προγράμματα, τον θόρυβο έως και την κατανάλωση ενέργειας, σ’ αυτόν τον οδηγό θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τον πιο σημαντικό βοηθό της κουζίνας σου: το πλυντήριο πιάτων!

Είναι γεγονός ότι δεν μπορείς να φανταστείς την κουζίνα σου χωρίς πλυντήριο πιάτων αν και μέχρι μερικά χρόνια πριν θεωρούνταν, από πολλούς, πολυτέλεια. Στις μέρες μας όμως, το πλυντήριο πιάτων είναι μια απαραίτητη οικιακή συσκευή (σε διάφορους τύπους και budgets) που μας λύνει κυριολεκτικά τα χέρια. To πλυντήριο πιάτων εξοικονομεί χρόνο, ενέργεια και κατανάλωση νερού ενώ προσφέρει κάτι πολύ σημαντικό στη λειτουργία του νοικοκυριού σου: έχεις στη διάθεσή σου και χωρίς κόπο καθαρά και απολυμασμένα σερβίτσια ανά πάσα στιγμή.

Αν αναρωτιέσαι ποιο θα είναι το καινούργιο σου πλυντήριο πιάτων ή αν σχεδιάζεις μια καινούργια κουζίνα, θα πρέπει πρώτα να μάθεις ποια είναι τα σημαντικά κριτήρια και τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά για να επιλέξεις το σωστό πλυντήριο πιάτων.

Καθώς στην αγορά πλέον υπάρχουν πολυάριθμες επιλογές, σκέψου τις ανάγκες σου, τον χώρο σου και ακολούθησε τις συμβουλές μας, ώστε να κάνεις την πιο πετυχημένη επιλογή και να αγοράσεις το ιδανικό για σένα πλυντήριο πιάτων.

Πλυντήριο πιάτων – τι να προσέξω

Έχοντας πλήθος από προτάσεις, όσον αφορά ένα καλό πλυντήριο πιάτων και ποικίλες τεχνολογίες που ταιριάζουν σε κάθε νοικοκυριό, συμπτύξαμε τους παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου, ώστε να ξεκαθαριστεί άμεσα το τοπίο για μια επιτυχημένη αγορά πλυντηρίου πιάτων.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες αγοράς πλυντηρίου πιάτων:

  • o αριθμός των μελών της οικογένειας σου, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της καθημερινότητάς σας
  • ο χώρος της κουζίνας σου, ώστε να χωράει άνετα και να είναι χρηστικό
  • προγράμματα και τεχνολογίες, ώστε να σ’ εξυπηρετούν και να ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής σου

Τύποι πλυντηρίου πιάτων

Υπάρχουν τρεις τύποι στα πλυντήρια πιάτων: τα ελεύθερα, τα εντοιχιζόμενα και τα πάγκου. H κάθε κατηγορία καλύπτει διαφορετικές ανάγκες και διαθέτει ποικίλα χαρακτηριστικά τόσο από την πλευρά του design όσο και της χωρητικότητας αλλά και της τεχνολογίας, τα οποία θα προσδιορίσουν και το budget σου.

Ελεύθερο

Το ελεύθερο πλυντήριο πιάτων μπορεί να έχει πολύ μεγάλη χωρητικότητα, ενώ πλεονεκτεί στο θέμα της μεταφοράς, από τη στιγμή που μπορεί να μεταφερθεί όποτε το θελήσεις και σε περίπτωση που αλλάξεις σπίτι. Επίσης, υπάρχει ένα πρόσθετο οικονομικό πλεονέκτημα, καθώς δεν έχεις το κόστος του εντοιχισμού.

Εντοιχιζόμενο

Το εντοιχιζόμενο πλυντήριο πιάτων είναι και το πιο δημοφιλές καθώς εφαρμόζει μέσα στα ντουλάπια και στον γενικότερο σχεδιασμό της κουζίνας σου. Σαφώς και έτσι διακοσμητικά δημιουργείς ένα αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα με ομοιομορφία και στυλ.

Στην πλήρη εντοίχιση, το πλυντήριο πιάτων είναι πραγματικά κρυμμένο, καθώς η πρόσοψή του έχει επενδυθεί από το υλικό των ντουλαπιών, όποιο και αν είναι αυτό. Ταιριάζει απόλυτα σε αυτούς που επενδύουν και στο design και επιθυμούν μια κουζίνα με λείες minimal επιφάνειες.

Στην ημιεντοίχιση το πλυντήριο πιάτων θα ενσωματωθεί μέσα σε ντουλάπι, ομοιόμορφα με τον πάγκο και τον χώρο της κουζίνας, όμως χωρίς πρόσοψη και άρα με τις ενδείξεις του ορατές. Είναι πολλοί αυτοί που προτιμούν την ημιεντοίχιση, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τον κύκλο / χρόνο της πλύσης ανά πάσα στιγμή.

Πάγκου

Το πλυντήριο πάγκου είναι πιο οικονομικό και καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο (είναι αρκετά μικρότερο). Είναι ιδανικό για ολιγομελείς οικογένειες, καθώς και για μικρότερες κουζίνες. Επίσης, είναι μια καλή λύση για μεταφορά σε εξοχική κατοικία και πλεονεκτεί στο θέμα φόρτωσης εκφόρτωσης των σερβίτσιων, καθώς δεν χρειάζεται να σκύβεις εφόσον τοποθετείται πάνω στον πάγκο.

Μέγεθος

Σημαντικό κριτήριο το μέγεθος του πλυντηρίου των πιάτων, το οποίο και καθορίζεται από το πλάτος του σε εκατοστά. Το καλύτερο μέγεθος για σένα είναι αυτό που εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες σου σε χρήση αλλά και σε χώρο.

Πλυντήριο πιάτων 45 εκατοστών

Τα πλυντήρια πιάτων 45 εκατοστών με χωρητικότητα 9 έως 10 σερβίτσια συστήνονται συνήθως σε ζευγάρια ή εργένηδες. Επίσης, ένα 45άρι πλυντήριο πιάτων είναι κατάλληλο για μικρές κουζίνες ή σε οικογένειες που δεν συνηθίζουν να ασχολούνται πολύ με την κουζίνα. Βέβαια, σε περίπτωση που αν και μαζεύονται πολλά πιάτα στην κουζίνα σου δεν έχεις χώρο για μεγαλύτερο πλυντήριο πιάτων, τότε απλά θα αυξήσεις σε συχνότητα τις πλύσεις σου.

Πλυντήριο πιάτων 60 εκατοστών

Τα πλυντήρια πιάτων 60 εκατοστών με χωρητικότητα 12 έως 15 σερβίτσια συστήνονται σε πολυμελείς οικογένειες, με αυξημένες ανάγκες σε καθαρά πιάτα και με καθημερινή ενασχόληση με την κουζίνα τους. Αν για παράδειγμα έχεις μια τετραμελή οικογένεια ή ακόμη και με ένα παιδί, αλλά συνηθίζετε να τρώτε σπίτι και να μαγειρεύετε συχνά για φίλους τότε το 60άρι είναι το ιδανικό πλυντήριο πιάτων για σένα.

Ενώ οι παραπάνω διαστάσεις αφορούν όλους τους τύπους πλυντηρίων πιάτων, υπάρχουν και τα πλυντήρια πιάτων 55 εκατοστών με χωρητικότητα 6 έως 8 σερβίτσια, που όμως αφορούν αποκλειστικά τα πλυντήρια πιάτων πάγκου.

Προγράμματα – Τεχνολογίες

Σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί για το ποια προγράμματα είναι τα πιο χρήσιμα σε ένα πλυντήριο πιάτων και τι σου προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία τόσο σε λειτουργίες όσο και σε απόδοση. Το να επιλέγεις το σωστό πρόγραμμα για την εκάστοτε πλύση είναι μια σημαντική λειτουργία, καθώς θα προσδιορίσει τον χρόνο, την ενέργεια, το νερό που καταναλώθηκε και φυσικά θα κρίνει το αποτέλεσμα, κυρίως λόγω διάρκειας και θερμοκρασίας της πλύσης.

Βασικά προγράμματα πλύσης

  • Γρήγορη πλύση (τα πιάτα πλένονται στους 35°C, ξεπλένονται δύο φορές και η πλύση διαρκεί 30 λεπτά περίπου)
  • Κανονικό πλύσιμο (τα πιάτα πλένονται στους 65°C, με προ-πλύσιμο, πλύσιμο, τριπλό ξέβγαλμα και ξήρανση, η πλύση διαρκεί 104 λεπτά περίπου)
  • Οικονομικό πλύσιμο – eco (τα πιάτα πλένονται στους 50°C, με προ-πλύσιμο, πλύσιμο πιάτων, διπλό ξέβγαλμα και ξήρανση, η πλύση διαρκεί 155 λεπτά περίπου)
  • Εντατική πλύση (τα πιάτα πλένονται στους 70°C με προ-πλύσιμο, τέσσερα στάδια ξεβγάλματος και ξήρανση, η πλύση διαρκεί 109 λεπτά περίπου)

Επιπλέον χρήσιμα προγράμματα πλύσης

  • Half Load είναι η πλύση με μισό γέμισμα, όπου μπορείς να πλένεις τα πιάτα σου πολύ οικονομικά, χωρίς να περιμένεις να γεμίσει το πλυντήριο
  • Αυτόματη έναρξη, όπου προγραμματίζεις πότε να ξεκινήσει η πλύση (ιδανικό για να εκμεταλλευτείς τη νυχτερινή λειτουργία)
  • Ποτήρια – Γυαλικά, για απαλό καθαρισμό και στέγνωμα των ευαίσθητων κομματιών
  • Hygiene ή car wash, αναγνωρίζει τον βαθμό μόλυνσης των σκευών και ρυθμίζει τον καθαρισμό αυτόματα

Στα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων υπάρχουν ακόμη περισσότερα προγράμματα για να καλύψουν και τις πιο εξειδικευμένες ανάγκες, όπως για παράδειγμα στα πλυντήρια της Bosch με 3 ειδικές λειτουργίες (VarioSpeed Plus μείωση χρόνου πλύσης, HygienePlus μέγιστη υγιεινή, ExtraDry επιπρόσθετο στέγνωμα)

της Whirlpool με το MultiZone wash 2 (επιλογή πλύσης στο πάνω μέρος ή εντατικής πλύσης στο κάτω για βέλτιστη εξοικονόμηση πόρων, χρόνο, ενέργεια και νερό)

της Morris με 8 προγράμματα (Intensive, Normal, Eco, 90min wash, glass, Rapid, Soak, Auto)

της Siemens με το AquaStop για προστασία και συντήρηση της συσκευής, αλλά και

της Miele με το σύστημα Thermo Spar για τις χαμηλότερες καταναλώσεις ενέργειας, κ.ά.

Τεχνολογίες

Ανάμεσα σε πολυάριθμες τεχνολογίες και λειτουργίες, που μπορεί να διαθέτει ένα σύγχρονο πλυντήριο πιάτων, ξεχωρίσαμε τις παρακάτω, για να πάρεις μια γεύση του τι μπορεί να σου προσφέρει ένα πλυντήριο πιάτων, ώστε να κάνει τη ζωή σου, στην κουζίνα, καλύτερη.

  • EcoSilence Drive (αθόρυβος και ανθεκτικός κινητήρας)
  • Auto 3 in 1 (αυτόματη αναγνώριση όλων των απορρυπαντικών όπως υγρό, σκόνη, ταμπλέτες)
  • ExtraDry (επιπρόσθετο στέγνωμα)
  • Soft λειτουργίες (για γυαλικά, πορσελάνες κλπ)
  • Κλείδωμα ασφαλείας, ειδικά αν έχετε παιδιά
  • Αισθητήρας νερού
  • Αυτοκαθαριζόμενο φίλτρο
  • Οθόνη ένδειξης υπολειπόμενου χρόνου προγράμματος
  • Ηλεκτρονική ένδειξη συμπλήρωσης αλατιού, λαμπρυντικού

Κατανάλωση ενέργειας

Με το πλύσιμο των πιάτων στο πλυντήριο, ούτως ή άλλως εξοικονομείς a priori, νερό και ενέργεια. Σαφώς όμως υπάρχουν διαφορετικές συσκευές με διαφορετικά αποτελέσματα στην κατανάλωση νερού και στην ενεργειακή τους απόδοση, το οποίο κατά κύριο λόγο καθορίζει και την τιμή του προϊόντος.

απεικόνιση ενεργειακής ετικέτας
  • I. κωδικός QR
  • II. όνομα/επωνυμία ή εμπορικό σήμα του προμηθευτή
  • III. το αναγνωριστικό μοντέλου του προμηθευτή
  • IV. η κλίμακα των τάξεων ενεργειακής απόδοσης από A έως G
  • V. η τάξη ενεργειακής απόδοσης
  • VI. η κατανάλωση ενέργειας του προγράμματος eco (EPEC) σε kWh ανά 100 κύκλους, στρογγυλοποιημένη στον πλησιέστερο ακέραιο
  • VII. η ονομαστική χωρητικότητα σε κανονικά ατομικά σερβίτσια, για το πρόγραμμα eco
  • VIII. η κατανάλωση νερού του προγράμματος eco (EPWC) σε λίτρα ανά κύκλο, στρογγυλοποιημένη στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο
  • IX. η διάρκεια του προγράμματος eco σε ώρες:λεπτά, στρογγυλοποιημένη στο πλησιέστερο λεπτό
  • X. οι εκπομπές αερόφερτου ακουστικού θορύβου σε dB(A) ως προς 1 pW και στρογγυλοποιημένες στον πλησιέστερο ακέραιο, και κατηγορία εκπομπών αερόφερτου ακουστικού θορύβου
  • XI. ο αριθμός του παρόντος κανονισμού, δηλαδή «2019/2017»

Η ενεργειακή κλάση της συσκευής μας σχετίζεται με την ενεργειακή της κατανάλωση, δηλαδή με το ρεύμα που καταναλώνει όταν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Η ενεργειακή ετικέτα του προϊόντος περιλαμβάνει, κατά κανόνα, 7 επίπεδα ενεργειακής απόδοσης, που αναλόγως κλιμακώνονται από το G (κόκκινο χρώμα που αφορά προϊόν χαμηλής απόδοσης) έως το Α+++ (σκούρο πράσινο χρώμα που υποδηλώνει κορυφαίο προϊόν στην εξοικονόμηση ενέργειας).

Σαφώς και θα προτιμήσουμε την ένδειξη Α+++ που αν το συγκεκριμένο προϊόν θα είναι ακριβότερο, στην προκειμένη ισχύει το ρητό «το ακριβό είναι και φθηνό», το οποίο μεταφράζεται στο ότι ταυτόχρονα προστατεύουμε το περιβάλλον και την τσέπη μας (εξοικονομώντας ενέργεια και χρήμα). Η πράσινη ενεργειακή κλάση A+++ αποτελεί επίτευγμα της «πράσινης» τεχνολογίας, μειώνοντας θεαματικά και τα λίτρα κατανάλωσης νερού ανά πλύση.

Θόρυβος

Σημαντικό κεφάλαιο στην επιλογή πλυντηρίου πιάτων είναι και ο θόρυβος, αν και οι σύγχρονες συσκευές έχουν εξελιχθεί εντυπωσιακά και σε αυτό το κομμάτι, οπότε και θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία σε πλυντήρια χαμηλού θορύβου για να καλύψεις τις ανάγκες σου. Σαφώς θα πρέπει να ενημερωθείς για τα ντεσιμπέλ (db) ήχου που παράγει το μοντέλο που σ’ ενδιαφέρει, ειδικά αν σ’ ενδιαφέρει η νυχτερινή λειτουργία, αν η κουζίνα σου βρίσκεται σε ενιαίο χώρο, καθώς και σε περίπτωση που υπάρχει μωρό στο σπίτι.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να επιλέξεις πλυντήριο πιάτων με επίπεδα θορύβου κάτω από 50 db, ενώ στα 40 db το πλυντήριο πιάτων είναι σχεδόν αθόρυβο. Στα 50 db, ακούς τη λειτουργία του πλυντηρίου, αλλά δεν σε ενοχλεί ενώ από τα 55 db και άνω, η λειτουργία αρχίζει να γίνεται ενοχλητική και σίγουρα δεν συστήνεται να έχεις σπίτι σου τη συγκεκριμένη συσκευή.

Εργονομία

Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων αποτελούνται από τους χώρους φόρτωσης, επάνω και κάτω συν το καλάθι για τα μαχαιροπίρουνα, καθιστώντας το απόλυτα εργονομικό, καθώς έτσι εκμεταλλεύεσαι απόλυτα τον ωφέλιμο χώρο του. Ειδικότερα, αποσπώντας το καλάθι για τα μαχαιροπίρουνα «ανοίγει» ο χώρος και για μεγαλύτερα σκεύη ή ακόμη (σε ορισμένες συσκευές) η πάνω σχάρα φεύγει, δημιουργώντας έναν ενιαίο ωφέλιμο χώρο για ταψιά, μεγάλες σαλατιέρες και μπολ κ.ο.κ.

Πώς να καθαρίσω το πλυντήριο πιάτων

Πέρα από την αξιοπιστία της μάρκας που θα επιλέξεις, αλλά και τα χρόνια της εγγυήσης, οφείλεις να ξέρεις πώς θα καθαρίσεις σωστά το πλυντήριο σου ώστε να το διατηρήσεις όσο το δυνατό περισσότερο σε καλύτερη κατάσταση και να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορεί να σου δώσει.

  • Καθαρισμός φίλτρου: ιδανικά πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες, καθώς πραγματικά πρόκειται για το ζωτικό όργανο της συσκευής σου. Το αποσπάς από το εσωτερικό ξεβιδώνοντάς το, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της συσκευής και χρησιμοποιώντας ζεστό νερό μαζί με το απορρυπαντικό του πλυντηρίου, το καθαρίζεις απαλά με μία οδοντόβουρτσα. Τέλος, ξεπλένεις καλά με κρύο νερό και έτοιμο για επανατοποθέτηση.
  • Καθαρισμός λαστίχου πόρτας: για να το διατηρήσεις καθαρό, το πλένεις με ζεστό νερό μία φορά τον μήνα και στη συνέχεια το σκουπίζεις με ένα στεγνό ύφασμα. Σε περίπτωση που έχουν μαζευτεί ξεραμένα υπολείμματα φαγητού, τρίβεις απαλά το λάστιχο με ζεστό νερό και οδοντόβουρτσα.
  • Σίγουρα θα έχεις προσέξει τους περιστρεφόμενους βραχίονες στο κάτω μέρος του πλυντηρίου, που ψεκάζουν νερό από τις μικρές οπές που βρίσκονται πάνω τους. Αυτές λοιπόν οι μικρές οπές χρειάζονται τη φροντίδα σου, καθώς βουλώνουν. Με μια οδοντογλυφίδα ξεβούλωσε τις οπές (κάθε 6 μήνες περίπου) και δώσε ανάσα (και περισσότερο νερό) στο πλυντήριο σου.
  • Για απολύμανση και εξαφάνιση των δυσάρεστων οσμών, θα χρησιμοποιήσεις τη «θαυματουργή» σόδα (πασπαλίζοντας το κάτω μέρος) και πραγματοποιώντας μία πλύση σε υψηλή θερμοκρασία με το πλυντήριο άδειο.

Συμβουλές

Πέρα από τον σωστό καθαρισμό του πλυντηρίου πιάτων σου, καλό είναι να ακολουθείς και κάποιες συμβουλές στην καθημερινότητα, αλλά και να μάθεις ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις για να παρατείνεις στο μέγιστο τη διάρκεια ζωής αλλά και την απόδοσή του.

  • Αν έχεις ανάγκη τη σίγουρη απολύμανση και εξουδετέρωση των βακτηρίων, βεβαιώσου ότι επιλέγεις πρόγραμμα με θερμοκρασία με πάνω από 60°C, ειδικά για βρεφικά σκεύη, ξύλα κοπής κρέατος κ.ά.
  • Στα ποτήρια ή τα λεπτά γυάλινα σκεύη άφησε λίγο χώρο ανάμεσα, για να μην χαραχθούν ή σπάσουν- Μην υπερφορτώνεις το πλυντήριο των πιάτων σου, καθώς και τα σκεύη δεν καθαρίζονται καλά και επιβαρύνεις τη λειτουργία του.
  • Τοποθέτησε σωστά τα πιάτα σου, ώστε να μην εμποδίζονται οι βραχίονες ψεκασμού και η σαπουνοθήκη
  • Τοποθέτησε το απορρυπαντικό στη θήκη του και όχι μέσα στο πλυντήριο, διαφορετικά μένει στο κάτω μέρος, χωρίς να καθαρίσει τα πιάτα
  • Προτίμησε τον παραδοσιακό τρόπο πλυσίματος στο χέρι, αν πρόκειται για πιάτο ζωγραφισμένο στο χέρι, ξύλινο ή πορσελάνινο αντικείμενο

Μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής, το πλυντήριο πιάτων είναι μια απολύτως απαραίτητη συσκευή που μας προσφέρει καθαρά πιάτα για το φαγητό μας, για την οικογένεια μας και τους καλεσμένους μας. Μας ξεκουράζει από την προσπάθεια και τον κόπο, ενώ μας εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια. Μελετώντας τα χαρακτηριστικά που χρειάζεσαι για να καλυφθούν οι ανάγκες σου, εντοπίζεις το ιδανικό για σένα πλυντήριο πιάτων, το οποίο και θα είναι μία αξιόπιστη συσκευή που θα χαίρεσαι να χρησιμοποιείς κάθε μέρα!

 

Τι απορροφητήρα να πάρω; 8 χρυσές συμβουλές για να επιλέξεις σωστά!

Τι απορροφητήρα να πάρω

Η επιλογή απορροφητήρα για την κουζίνα είναι μια απαραίτητη δουλειά, η οποία έχει και αρκετό ψάξιμο. Είτε κάνεις ανακαίνιση στην κουζίνα σου, είτε ετοιμάζεις καινούργιο σπίτι, ο απορροφητήρας είναι μια απαραίτητη οικιακή συσκευή. Χωρίς αυτόν, οι συνθήκες στην κουζίνα θα ήταν αποπνικτικές, όταν μαγειρεύεις. Έτσι, έρχεται η στιγμή να αναρωτηθείς: “ Τι απορροφητήρα να πάρω για την κουζίνα μου;». Η επιλογή του κατάλληλου απορροφητήρα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Πριν επιλέξεις τον κατάλληλο απορροφητήρα για την κουζίνα σου, πρέπει να λάβεις υπόψη τους διαθέσιμους τύπους απορροφητήρα. Έπειτα, πρέπει να προσέξεις την ενεργειακή κλάση και την ισχύ απορροφητικότητας. Ακόμη, είναι καλό να ελέγξεις τα επίπεδα θορύβου όπου κυμαίνεται ο απορροφητήρας. Θα ήταν κρίμα να διαλέξεις μια συσκευή, η οποία δε σε αφήνει να σταθείς στην κουζίνα από την ηχορύπανση. Εμείς είμαστε εδώ, για να σου προτείνουμε τις καλύτερες λύσεις στην επιλογή απορροφητήρα.

Τι απορροφητήρα να πάρω; Μάθε όλα όσα χρειάζεσαι, για να κάνεις την ιδανική επιλογή!

#1 Μην επιλέξεις τον πιο οικονομικό απορροφητήρα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξεις, είναι να μη στραφείς στην πιο οικονομική επιλογή. Μια ελκυστική οικονομική προσφορά μπορεί να σε βάλει σε πειρασμό, αλλά πρέπει να αντισταθείς. Όσοι επιλέγουν απορροφητήρα, μόνο με βάση την τιμή, το μετανιώνουν σχεδόν πάντα. Οι πολύ χαμηλές τιμές πρέπει να σε βάζουν σε σκέψεις.

Ίσως αυτοί οι απορροφητήρες κάνουν αφόρητη φασαρία. Ίσως είναι πολύ χαμηλής ενεργειακής κλάσης και καταναλώνουν πάρα πολύ ρεύμα. Ίσως δεν έχουν αρκετά μεγάλη απορροφητική ισχύ. Όταν αναρωτιέσαι για το τι απορροφητήρα να πάρω στην κουζίνα μου, η απάντησή μας είναι να μην πάρεις τον πιο φθηνό απορροφητήρα.

τι απορροφητήρα να πάρω

#2 Βρες τις σωστές διαστάσεις για την κουζίνα σου

Το πλάτος του απορροφητήρα σε εκατοστά (cm) εξαρτάται από τις εστίες της κουζίνας που έχεις επιλέξει. Αγόρασε πρώτα την ηλεκτρική σου κουζίνα, μέτρησε το πλάτος της και επίλεξε τον κατάλληλο απορροφητήρα. Ο ιδανικός απορροφητήρας, επαρκεί για να καλύψει τις εστίες. Έτσι, ένας απορροφητήρας με πλάτος 60 εκατοστά δεν είναι αρκετός για το χώρο σου, αν η κουζίνα έχει πλάτος 80 εκατοστά.

Διάβασε επίσης: Ο απορροφητήρας δεν τραβάει! Τι πρέπει να κάνω;

#3 Ανακάλυψε την κατάλληλη απορροφητική ισχύ

Η απορροφητική ισχύς ενός απορροφητήρα είναι απαραίτητο να υπολογιστεί σωστά, πριν επιλέξεις τι απορροφητήρα να πάρεις. Αν ο απορροφητήρας σου δεν έχει αρκετή ισχύ για την κουζίνα σου, απλά δε θα κάνει τη δουλειά που περιμένεις. Υπάρχει ένας απλός τύπος, με τον οποίο συνηθίζεται να υπολογίζουμε την απαιτούμενη ισχύ του απορροφητήρα για την κουζίνα μας. Ο τύπος αυτός είναι ο εξής: τετραγωνικά μέτρα (m2) της κουζίνας x ύψος κουζίνας σε μέτρα x 10.

Ο αριθμός 10 συμβολίζει τον απαραίτητο αριθμό ανανεώσεων του αέρα μέσα σε μια ώρα. Κοινώς, τόσες φορές θεωρείται ότι πρέπει ο απορροφητήρας να ανανεώνει τον αέρα στην κουζίνα. Υπολογίζοντας τον παραπάνω τύπο, θα βρεις τα κυβικά μέτρα ανά ώρα (m3/h) που πρέπει να έχει απαραίτητα ο απορροφητήρας. Για παράδειγμα, αν το αποτέλεσμα που θα βρεις είναι 400 m3/h, τότε χρειάζεσαι έναν απορροφητήρα μεσαίας απορροφητικότητας.

τι απορροφητήρα να πάρω

#4 Απορροφητήρας αναρρόφησης ή ανακύκλωσης του αέρα;

Υπάρχουν δύο διαφορετικά συστήματα απορρόφησης στους απορροφητήρες. Έτσι, όταν αναρωτιέσαι τι απορροφητήρα να πάρω για την κουζίνα, πρέπει να διαλέξεις και σύστημα αναρρόφησης. Υπάρχουν οι απορροφητήρες που κάνουν εξαγωγή του αέρα, ή αλλιώς απορροφητήρες αναρρόφησης. Επίσης, υπάρχουν οι απορροφητήρες που κάνουν ανακύκλωση του αέρα, καθαρίζοντάς τον και επιστρέφοντάς τον στην κουζίνα.

Κατά γενική ομολογία, συστήνεται να προτιμούμε τους απορροφητήρες αναρρόφησης. Στους απορροφητήρες αυτούς, ο αέρας που τραβάει ο απορροφητήρας εξάγεται από το σπίτι, μέσω ενός σωλήνα, καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα στην κουζίνα σου. Οι απορροφητήρες ανακύκλωσης του αέρα συστήνονται, μόνο σε περιπτώσεις όπου δε μπορεί να τοποθετηθεί σωλήνας στην κουζίνα. Για να βρεις τον πιο σωστό τρόπο να εγκαταστήσεις τον απορροφητήρα σου, συστήνεται να ζητήσεις συμβουλή από έναν έμπειρο τεχνικό.

#5 Ενημερώσου για τα επίπεδα θορύβου του απορροφητήρα

Για όλους μας είναι δυσάρεστο, όταν ανάβει ο απορροφητήρας στην κουζίνα και δε μπορούμε να σταθούμε εκεί, λόγω του θορύβου. Ευτυχώς, στην αγορά υπάρχουν σήμερα σχετικά αθόρυβοι απορροφητήρες. Χάρη σε αυτούς, μπορείς να μαγειρεύεις και να βρίσκεσαι στην κουζίνα σου, πολύ ανώδυνα.

Βέβαια, πρέπει να προσέξεις τα επίπεδα θορύβου, πριν αγοράσεις απορροφητήρα. Αν σε απασχολεί το ερώτημα “ Τι απορροφητήρα να πάρω για να γλιτώσω από το θόρυβο; “, υπάρχει απλή απάντηση. Ένας απορροφητήρας που εκπέμπει από 58 ντεσιμπέλ (db) και κάτω, θεωρείται αρκετά αθόρυβος και είναι κατάλληλος για την κουζίνα σου.

Διάβασε επίσης: Πώς να καθαρίσω τον απορροφητήρα σε 4 βήματα;

τι απορροφητήρα να πάρω

#6 Επίλεξε απορροφητήρα υψηλής ενεργειακής κλάσης

Αν μαγειρεύεις καθημερινά, ή σε συχνή βάση, είναι καλό ο απορροφητήρας σου να καταναλώνει τη λιγότερη δυνατή ενέργεια. Βέβαια, οι απορροφητήρες υψηλής ενεργειακής κλάσης κοστίζουν πιο ακριβά στην αγορά, για κάθε τύπο απορροφητήρα. Ωστόσο, μπορούν να σου προσφέρουν εξοικονόμηση χρημάτων, μακροπρόθεσμα. Οι απορροφητήρες υψηλής ενεργειακής απόδοσης θα φέρουν σαν αποτέλεσμα μια αισθητή μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού σου.

Αυτό ίσως να μη σε απασχολεί, αν δε μαγειρεύεις συχνά και ο απορροφητήρας ανάβει σπάνια. Ωστόσο, αν σε απασχολεί το τι απορροφητήρα να πάρω για καθημερινή χρήση στην κουζίνα, η ενεργειακή κλάση Α είναι μονόδρομος για να κάνεις οικονομία στο σπίτι. Είναι μια επιλογή που έχει πιο υψηλή αρχική επένδυση, αλλά θα αποδώσει σίγουρα. Και φυσικά, η επιλογή αυτή είναι και πιο φιλική προς το περιβάλλον.

#7 Τι μάρκα απορροφητήρα να πάρεις;

Η κατασκευαστική εταιρεία και η αναγνωρισιμότητα της μάρκας, πολλές φορές αποτελεί μια εγγύηση για την ανθεκτικότητα του προϊόντος. Νιώθουμε πιο σίγουροι για την επιλογή απορροφητήρα, αλλά και άλλων οικιακών συσκευών, όταν προέρχεται από γνωστή μάρκα. Φυσικά, υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα στην αγορά και είναι δύσκολο να καταλήξεις στη βέλτιστη επιλογή.

Ωστόσο, δε βλάπτει να γνωρίζεις ενδεικτικά κάποιες μάρκες, οι οποίες έχουν καλή φήμη στην κατασκευή απορροφητήρων. Οι μάρκες που ακολουθούν έχουν αρκετά υψηλή δημοτικότητα και θεωρούνται βιώσιμες, σαν επιλογές: Davoline, Bosch, Pitsos, Siemens, Teka, Elica, Miele, Candy, Fourlis. Θυμήσου, πως αυτές είναι μόνο λίγες ενδεικτικές μάρκες, τις οποίες προτιμούν πάρα πολλά νοικοκυριά. Υπάρχουν και άλλες πολλές μάρκες που μπορείς να εξετάσεις, πριν καταλήξεις για το ερώτημα «τι απορροφητήρα να πάρω στην κουζίνα».

τι απορροφητήρα να πάρω

#8 Ποιος είναι ο καλύτερος τύπος απορροφητήρα;

Υπάρχουν πολλοί τύποι απορροφητήρων, για να διαλέξεις αυτόν που ταιριάζει στην κουζίνα σου. Δεν υπάρχει ο ιδανικός απορροφητήρας- πασπαρτού – για όλες τις περιπτώσεις. Συστήνουμε να συμβουλευτείς έναν έμπειρο επαγγελματία στις εγκαταστάσεις απορροφητήρων, για να μελετήσει το χώρο σου και να σου κάνει μια εξατομικευμένη πρόταση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου.

Πολύ δημοφιλείς είναι οι συρόμενοι απορροφητήρες, ή αλλιώς συρταρωτοί. Είναι σχετικά οικονομικοί και μπορούν να εξοικονομήσουν χώρο στην κουζίνα. Έπειτα, υπάρχουν οι απορροφητήρες τύπου καμινάδα για τον τοίχο. Διατίθενται σε ποικιλία σχεδίων για να ταιριάζουν με την κουζίνα σου και αποτελούν πολύ καλή επιλογή για κουζίνες με σχετικά μεγάλο διαθέσιμο χώρο. Ακόμη, πολύ δημοφιλείς εξακολουθούν να είναι και οι κλασικοί, ελεύθεροι απορροφητήρες. Μπορούν να εντοιχιστούν για να εξοικονομήσεις χώρο και έχουν πολύ μεγάλη ποικιλία. Υπάρχουν κι άλλα είδη απορροφητήρων, από τα οποία μπορείς να διαλέξεις το πιο ταιριαστό για το χώρο σου.

Οδηγός αγοράς ξυλόσομπας

Προετοιμάζεσαι από τώρα για έναν βαρύ χειμώνα και σκέφτεσαι να προμηθευτείς μια ξυλόσομπα; Η επιλογή δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, αλλά κάποια πράγματα τα επισημαίνουμε για να διευκολυνθείς στην αγορά σου.

Μια ξυλόσομπα είναι από τις πιο έξυπνες λύσεις θέρμανσης για τον χειμώνα -και όχι μόνο επειδή η τιμή του ξύλου είναι χαμηλή. Μπορεί να ζεστάνει αποτελεσματικά ένα ολόκληρο σπίτι, να δημιουργήσει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα με τον φωτισμό που παράγει, ενώ είναι μια ευέλικτη λύση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα θερμαντικά σώματα, μειώνοντας τα συνολικά έξοδα για θέρμανση. Με αυτά ως δεδομένα, το επόμενο λογικό ερώτημα είναι πώς θα επιλέξεις την κατάλληλη σόμπα ξύλου για το δικό σου σπίτι; Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξεις; Ενώ η σόμπα ξύλου είναι σχετικά απλή συσκευή θέρμανσης, υπάρχουν κι εδώ ιδιότητες που καθορίζουν τη λειτουργία και τη συνολική απόδοση. Σε αυτό τον οδηγό μπορείς να βρεις αναλυτικά όλα όσα θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζεις, εφόσον θα μπεις σε αυτή τη διαδικασία.

Σχεδίαση

Υπάρχουν δύο τύποι από πλευράς σχεδίασης: οι ελεύθερες και οι εντοιχισμένες-ένθετες.

  1. Οι ελεύθερες είναι πιο εύκολες στην εγκατάσταση γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι η τοποθέτηση της καπνοδόχου. Στην κατηγορία αυτή μπορείς να επιλέξεις και σόμπα ξύλου με φούρνο.
  2. Οι εντοιχισμένες θα πρέπει να ταιριάζουν με το ήδη υπάρχον τζάκι, αλλά δίνουν περισσότερες δυνατότητες γιατί μπορούν να συνδεθούν με το σύστημα του ενεργειακού τζακιού και να χρησιμοποιηθούν για θέρμανση όλου του σπιτιού. Ωστόσο, αποτελούν μια καλή επένδυση, αν το επιτρέπουν τα οικονομικά σου.

Σόμπες ξύλου – καλοριφέρ

Μια ειδική κατηγορία σομπών είναι αυτές που διαθέτουν και ένα υδραυλικό κύκλωμα για την κυκλοφορία της θερμότητας. Οι σόμπες καλοριφέρ θερμαίνουν τον χώρο πιο αποτελεσματικά και σίγουρα είναι μια επιλογή που θα πρέπει να εξετάσεις ειδικά αν δεν υπάρχει κεντρικό ή αυτόνομο σύστημα θέρμανσης.

Πόσο μεγάλη σόμπα χρειάζεσαι

Οι σόμπες διατίθενται σε μικρό, μεσαίο και μεγάλο μέγεθος και η σωστή επιλογή έχει πολύ μεγάλη σημασία. Μία μικρού μεγέθους δεν θα μπορεί να ζεστάνει τον χώρο αποτελεσματικά. Αν είναι πολύ μεγάλη και χρησιμοποιείται με μικρότερη σχετικά ποσότητα ξύλου, τότε θα δημιουργεί πίσσα.

Μια απλή πράξη είναι το μόνο που πρέπει να κάνεις για να υπολογίσεις το πόσο μεγάλη σόμπα ξύλου χρειάζεσαι. Διαιρείς τον όγκο του δωματίου (μήκος χ πλάτος χ ύψος) με το 14 και αυτό σου δίνει πόσα KW περίπου χρειάζεσαι. Για δωμάτια από 4 έως 6 KW χρειάζεσαι μικρή σόμπα, ενώ από 7 έως 9 KW μεσαία. Πάνω από 9 KW χρειάζεσαι μεγάλη.

Μπορείς επίσης να υπολογίσεις την απόδοση σε BTU/ώρα. Για έναν χώρο 140 τετραγωνικών μέτρων θα χρειαστείς περίπου μία σόμπα 50 λίτρων με απόδοση 50.000 BTU/ώρα. Για 230 τ.μ. θα χρειαστείς μία 55 λίτρων και 70,000 BTU/ώρα.

Τι χρειάζεται όταν υπάρχουν απώλειες θερμότητας

Οι υπολογισμοί της απόδοσης της σόμπας ισχύουν όταν δεν υπάρχουν μεγάλες απώλειες θερμότητας και το σπίτι είναι μονωμένο με κουφώματα με διπλά τζάμια. Στα παλιότερα οικήματα, όμως, οι απώλειες είναι σημαντικές, καθώς και στα ψηλοτάβανα, γιατί ο θερμός αέρας, ως ελαφρύτερος, ανεβαίνει ψηλά. Αν υπάρχουν τέτοιες απώλειες θερμότητας είναι καλό να αυξήσεις τα KW.

Ποιο είδος καυσίμου να επιλέξεις

Οι σόμπες έχουν μόνο ξύλο ως καύσιμη ύλη, αλλά υπάρχουν ξύλα διαφορετικής ποιότητας. Το βασικότερο χαρακτηριστικό είναι η υγρασία που περιέχει το ξύλο. Αν το ποσοστό της υγρασίας είναι υψηλό, τότε η σόμπα θα πρέπει να λειτουργεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ζεστάνει τον χώρο, ενώ η υγρασία θα διαβρώσει τα μέρη της, μειώνοντας τον χρόνο ζωής της.

Κάποιες σόμπες καίνε κάρβουνο και είναι πιο ευέλικτες. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κάρβουνου από ανθρωπογενείς μέχρι φυσικοί. Το κάρβουνο από ανθρακίτη είναι μία από τις καλύτερες επιλογές γιατί δεν παράγει καπνό και ανεβάζει σχετικά υψηλή θερμοκρασία. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ολονύχτια λειτουργία.

Ποιο υλικό κατασκευής να επιλέξεις

Οι ξυλόσομπες είναι κατασκευασμένες είτε από χυτοσίδηρο (μαντέμι) είτε από ατσάλι. Οι σόμπες ξύλου από μαντέμι είναι συνήθως ακριβότερες και διατηρούν τη θερμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις ατσάλινες. Κάποιες έχουν χρώματα για να ταιριάζουν με τη σχεδίαση του χώρου αλλά το βασικό χρώμα είναι μαύρο. Οι ατσάλινες ανεβάζουν πιο γρήγορα θερμοκρασία αλλά τη διατηρούν για μικρότερο χρονικό διάστημα από τις μαντεμένιες.

Τι είναι το σύστημα καύσης

Μια διαδεδομένη κατηγορία σομπών ξύλου είναι αυτές που έχουν σύστημα καύσης με καταλύτη. Αυτές λειτουργούν σε υψηλότερη θερμοκρασία (απαιτείται για να λειτουργήσει ο καταλύτης) και χρειάζονται τακτικό καθάρισμα. Αντίθετα οι μη καταλυτικές δεν θέλουν συχνή συντήρηση και μπορούν να λειτουργήσουν σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Χρόνος καύσης

Χρόνος καύσης είναι ο χρόνος που διαρκεί η καύση με δεδομένη ποσότητα ξύλου. Οι περισσότερες σόμπες μπορούν να λειτουργήσουν από 8 έως 40 ώρες, αλλά ο χρόνος εξαρτάται και από την ποιότητα της ξυλείας και ειδικά από το ποσοστό της υγρασίας.

Αυτοματισμοί λειτουργίας

Πολλές σόμπες είναι πλήρως αυτόματες με θερμοστάτες και ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου της καύσης. Οι θερμοστάτες λειτουργούν όπως και στους φούρνους, δηλαδή ενεργοποιούν τη λειτουργία σε δεδομένη θερμοκρασία και τη διακόπτουν αναλόγως.

Περιβαλλοντική πιστοποίηση – κύκλοι καύσης

Η πιστοποίηση EPA (Environmental Protection Agency) είναι συνήθως αρκετή για να εξασφαλίσει ότι μία ξυλόσομπα λειτουργεί χωρίς να μολύνει το περιβάλλον και να υποβαθμίζει την ποιότητα του αέρα. Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα λειτουργούν σε τέσσερις κύκλους καύσης για να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή θερμότητας και να μειώσουν τους ρύπους. Οι ξυλόσομπες αυτές χρειάζονται και λιγότερο καθάρισμα.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, λοιπόν, διάλεξε το μέγεθος και το είδος της σόμπας που σε εξυπηρετεί καλύτερα για τη βέλτιστη απόδοση και τη μέγιστη δυνατή μείωση των εξόδων θέρμανσης.

 

Οδηγός αγοράς για σόμπα πέλλετ

Κλασσική ή τύπου κουζίνας; Πόσα BTU; Ελεύθερη ή ένθετη; Όποια και αν είναι η ανάγκη, σε αυτόν τον οδηγό θα βρεις ότι χρειάζεται για να επιλέξεις σωστά σόμπα πέλλετ.

Όπως και με κάθε άλλη συσκευή θέρμανσης, έτσι και για την αγορά της κατάλληλης σόμπας pellet απαιτείται έρευνα. Υπάρχουν αρκετά τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να εξετάσεις, καθένα από τα οποία θα καθορίσει το πόσο αποτελεσματικά και οικονομικά θα λειτουργήσει η σόμπα πέλλετ στο σπίτι σου. Σε αυτόν τον οδηγό θα βρεις ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις ώστε να κάνεις την ιδανικότερη επιλογή για τον δικό σου χώρο και τις δικές σου ανάγκες.

Γιατί να επιλέξεις μία σόμπα πέλλετ

Τόσο λόγω κατασκευής όσο και λειτουργίας, οι σόμπες pellet έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις ξυλόσομπες. Δες παρακάτω τα πιο βασικά.

1. Είναι πιο οικονομικές

Οι σόμπες που έχουν ως καύσιμο πέλλετ -ή αλλιώς κάψουλες βιομάζας- κερδίζουν έδαφος γιατί αναλογικά θερμαίνουν με μικρότερο κόστος σε σύγκριση με τους λέβητες πετρελαίου και τις σόμπες ξύλου. Έτσι ολοένα και περισσότεροι προτιμούν μια σόμπα πέλλετ ως βασική ή συμπληρωματική συσκευή θέρμανσης.

2. Είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον

Η καύση στις σόμπες πέλλετ είναι πιο «καθαρή» από ό,τι στις συμβατικές σόμπες. Απελευθερώνουν μόλις 1 περίπου γραμμάριο σωματιδίων την ώρα, σε σχέση με τα 5 γραμμάρια/ώρα που εκλύουν οι συμβατικές. Επίσης τα πέλλετ περιέχουν μικρότερο ποσοστό υγρασίας από το φυσικό ξύλο, αποδίδοντας περισσότερη θερμότητα και λιγότερους ρύπους. Τέλος, καθώς πρόκειται για καύσιμο που προκύπτει από τα κατάλοιπα της επεξεργασίας του ξύλου, είναι μια πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση.

3. Χαμηλή κατανάλωση

Οι σόμπες πέλλετ καταναλώνουν 1 κιλό καύσιμης ύλης ανά ώρα, κάτι που μεταφράζεται σε 0,30-0,35€. Η θερμική απόδοση 2 κιλών πέλλετ (5 kWh το κιλό) αντιστοιχεί σε 1 λίτρο πετρελαίου. Με τις τρέχουσες τιμές στην αγορά αυτών των δύο καυσίμων, μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 50% επιλέγοντας πέλλετ για να ζεστάνεις το σπίτι σου. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από την απόδοση της σόμπας που θα διαλέξεις.

4. Κάλυψη μεγάλης επιφάνειας

Η ισχύς μιας σόμπας είναι η θερμότητα που μπορεί να αποδώσει σε δεδομένο χρονικό διάστημα. Η ισχύς υπολογίζεται με σύνθετους υπολογισμούς, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμόζεται ο γενικός κανόνας: 5 kW ανά 10 m2. Με μια σόμπα πέλλετ μπορείς να ζεστάνεις άνετα ένα διαμέρισμα 60-100 τ.μ.

5. Αυτοματοποιημένη λειτουργία

Οι σόμπες πέλλετ είναι σύνθετα ηλεκτρομηχανικά συστήματα και μπορούν να ενεργοποιηθούν ακόμα και με τηλεχειριστήριο, σε αντίθεση με τις κοινές σόμπες που συνήθως λειτουργούν χειροκίνητα.

6. Είναι πιο ασφαλείς

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σόμπες πέλλετ παραμένουν λιγότερο θερμές στην επιφάνεια και δεν χρειάζεται προστατευτικό όπως στις συμβατικές σόμπες ξύλου. Επομένως, αν έχεις παιδιά ή κατοικίδια, με μία σόμπα πέλλετ δεν θα ανησυχείς.

Ποια είναι τα μέρη μιας σόμπας πέλλετ

Εξωτερικά μοιάζουν με τις συμβατικές σόμπες, εσωτερικά όμως διαφέρουν, καθώς είναι πολυσύνθετες συσκευές καύσης και γι’ αυτό είναι τόσο οικονομικές και αποδοτικές. Το βασικό τους τμήμα είναι το ρεζερβουάρ, που χωράει το καύσιμο για μία ημέρα λειτουργίας (15-60 Kg). Φυσικά όσο μεγαλύτερη η σόμπα, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρεζερβουάρ της, αλλά και η διάρκεια λειτουργίας της χωρίς ανεφοδιασμό. Τα μέρη μιας σόμπας πέλλετ φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα.

  1. ρεζερβουάρ καυσίμου
  2. κοχλίας τροφοδοσίας
  3. μοτέρ
  4. δοχείο καύσης
  5. ηλεκτρική αντίσταση
  6. βεντιλατέρ εξαγωγής καπνού
  7. εξαγωγή καπνού
  8. πάνω περσίδα πρόσοψης αέρα θέρμανσης
  9. κάτω περσίδα πρόσοψης αέρα θέρμανσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η τροφοδοσία όσο και η κυκλοφορία του αέρα γίνονται μηχανικά με έναν κοχλία τροφοδοσίας και ένα βεντιλατέρ αντίστοιχα. Επομένως δεν χρειάζεται η χειροκίνητη τροφοδοσία με ξύλο, ενώ η θερμότητα κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο τον χώρο.

Eίδη σόμπας πέλλετ με βάση τη σχεδίαση

Υπάρχουν 4 βασικά είδη σόμπας πέλλετ, η κλασική, η σόμπα-κουζίνα, η σόμπα αεραγωγών και η σόμπα πέλλετ-καλοριφέρ.

1. Κλασική – αερόθερμη

Aποτελείται από έναν θάλαμο καύσης, το δοχείο συλλογής στάχτης και την οπή-υποδοχή του αγωγού των καυσαερίων. Η ροή μπορεί να ενισχυθεί με αερόθερμα.

2. Σόμπα κουζίνα

O συγκεκριμένος τύπος διαθέτει ένα διαμέρισμα που λειτουργεί ως φούρνος και μία επιφάνεια για μαγείρεμα.

3. Σόμπα καλοριφέρ

Oι σόμπες αυτές μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο καλοριφέρ και να ζεσταίνουν όλο το σπίτι μέσω των θερμαντικών σωμάτων.

4. Σόμπα αεραγωγών

Eίναι οι σόμπες που θερμαίνουν με την κυκλοφορία ζεστού αέρα με ή χωρίς βεντιλατέρ. Οι σόμπες αυτές μπορούν να ζεστάνουν περισσότερα δωμάτια χωρίς πολύπλοκες εγκαταστάσεις.

Είδη σόμπας πέλλετ με βάση τον ανεφοδιασμό

Ο ανεφοδιασμός μπορεί να γίνει από το πάνω (top-fed) ή το κάτω μέρος (bottom-fed). Κάθε τύπος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία μπορείς να δεις παρακάτω.

Οι top-fed σόμπες πέλλετ έχουν μικρότερη πιθανότητα να περάσει η φωτιά στο ρεζερβουάρ. Ωστόσο ο θάλαμος καύσης μπορεί να γεμίσει με στάχτη και τα παραπροϊόντα που προκύπτουν από τη θέρμανση της καύσης. Γι’ αυτό προτείνεται η χρήση πέλλετ υψηλής καθαρότητας-χαμηλής στάχτης.

Οι bottom-fed σόμπες πέλλετ δεν χρειάζονται υψηλής ποιότητας καύσιμο γιατί η στάχτη συγκεντρώνεται σε σταχτοδοχείο. Ωστόσο ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται τακτικά, περίπου μία φορά την εβδομάδα.

Είδη σόμπας πέλλετ με βάση την τοποθέτηση

Τα δύο βασικά είδη είναι οι ελεύθερης τοποθέτησης και οι ένθετες που τοποθετούνται στην εσοχή του τζακιού. Κάποιοι κατασκευαστές παράγουν λέβητες και κλιβάνους που καίνε πέλλετ και αντικαθιστούν ή συμπληρώνουν το σύστημα θέρμανσης. Και οι δύο τύποι ζεσταίνουν εξίσου αποτελεσματικά γιατί η θερμότητα διαχέεται στον περιβάλλοντα χώρο με τη λειτουργία του βεντιλατέρ αέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες σόμπες πέλλετ λειτουργούν με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που διατηρεί την καύση του πέλλετ στον θάλαμο καύσης. Παράλληλα αυτά τα βιοκαύσιμα πρέπει να αποθηκεύονται σε χώρο χωρίς υγρασία προκειμένου να διατηρούν τις ιδιότητές τους και ειδικότερα τη θερμική τους απόδοση.

Τι είναι οι αερόθερμες σόμπες

Ο όρος αερόθερμη αναφέρεται σε μια σόμπα που αποδίδει τη θερμότητα μέσω του αέρα και όχι μόνο μέσω ακτινοβολίας. Για να γίνει αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται και κάποιο βεντιλατέρ ώστε ο αέρας να διαχέεται σε παρακείμενους χώρους.

Είδη σόμπας με βάση την ικανότητα θέρμανσης

Οι σόμπες πέλλετ διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: στις σόμπες υψηλής απόδοσης και στις σόμπες χαμηλής απόδοσης, ανάλογα με το ποσό της θερμότητας που παράγουν. Η ικανότητα θέρμανσης κυμαίνεται από 8.000 έως 90.000 Btu/ώρα, ενώ η απόδοσή τους συνήθως από 75 έως 90%.

Ικανότητα θέρμανσης Εμβαδό χώρου
9.000 BTU 9,2-18,5
12.000 BTU 18,5-37
18.000 BTU 37-65
24.000 BTU 65-92

Το μέγεθος της σόμπας πέλλετ καθορίζει το πόση θερμότητα μπορεί να παραχθεί. Οι μικρότερες σόμπες μπορούν να ζεστάνουν ένα μικρό δωμάτιο, αλλά η θερμότητα δεν θα κρατήσει πολύ αν το ρεζερβουάρ τους είναι μικρό. Για αυτό η θέρμανση μεγάλων χώρων απαιτεί σόμπες με μεγάλο ρεζερβουάρ. Βέβαια, το μέγεθος του ρεζερβουάρ καθορίζει το μέγεθος της σόμπας περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα.

Τι να προσέξεις κατά την αγορά μίας σόμπας πέλλετ

Πριν αγοράσεις μία σόμπα πέλλετ θα πρέπει να λάβεις υπόψη τα χαρακτηριστικά του σπιτιού και του χώρου όπου θα εγκατασταθεί, τις ανάγκες θέρμανσης και την οικονομική της απόδοση. Δες παρακάτω αναλυτικά τι πρέπει να προσέξεις.

1. Επιφάνεια χώρων

Τα τετραγωνικά του χώρου για τον οποίο προορίζεται θα πρέπει να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την ισχύ της σόμπας. Τα μεγαλύτερα σπίτια έχουν ανάγκη για μια ισχυρότερη σόμπα και αντιστρόφως.

2. Μόνωση

Χωρίς να είναι απόλυτο, τα πιο καινούργια σπίτια είναι καλύτερα μονωμένα και χρειάζονται λιγότερο ισχυρές σόμπες από τα παλιότερα. Αν τα κουφώματα του σπιτιού δεν είναι πλήρως θερμομονωτικά ή υπάρχουν άλλες απώλειες τότε θα χρειαστείς μια σόμπα λίγο μεγαλύτερη από αυτήν που αντιστοιχεί στα τετραγωνικά σου.

3. Ύψος ταβανιού

Τα σπίτια με ψηλό ταβάνι συγκεντρώνουν τη θερμότητα στο πάνω μέρος κάθε δωματίου γιατί ο θερμός αέρας ανεβαίνει ψηλότερα. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος προτείνονται ανεμιστήρες που θα αναδεύουν τον αέρα στο δωμάτιο και θα εξασφαλίσουν ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας.

4. Κλίμα

Οι κλιματολογικές συνθήκες παίζουν μεγάλο ρόλο και οι σόμπες πέλλετ είναι περισσότερο χρήσιμες εκεί που ο χειμώνας είναι βαρύς με χαμηλές θερμοκρασίες για μεγαλύτερα διαστήματα. Σε τέτοιες συνθήκες θα κάνεις σύντομα απόσβεση, αφού η λειτουργία μιας σόμπας πέλλετ είναι πιο αποδοτική.

Tip!

Αν θέλεις να θερμαίνεις πολλά τετραγωνικά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αποκτήσεις μία σόμπα με μεγάλο ρεζερβουάρ και υψηλή ικανότητα παραγωγής θερμότητας. Αντίθετα για μικρότερους χώρους και λιγότερες ώρες λειτουργίας αρκεί μια σόμπα με μικρότερο ρεζερβουάρ και χαμηλότερη παραγωγή θερμότητας.

Πού πρέπει να τοποθετηθεί μια σόμπα πέλλετ:

Η εγκατάστασή της στη σωστή θέση έχει μεγάλη σημασία γιατί: α) η θέση θα καθορίσει το πόσο καλά ζεσταίνεται όλος ο χώρος και β) η θέση θα πρέπει να επιτρέπει την καλή λειτουργία του βεντιλατέρ αέρα που κυκλοφορεί τον θερμό αέρα σε όλο τον χώρο. Επιπλέον, πολλές σόμπες έχουν ηλεκτρικά συστήματα (π.χ. κοχλία ανεφοδιασμού) και πρέπει να τοποθετηθούν δίπλα σε παροχή ρεύματος.

Τι είναι η θέρμανση σε ζώνες

Οι σόμπες πέλλετ θερμαίνουν πιο αποτελεσματικά γιατί ζεσταίνουν τον αέρα και τον χώρο γύρω τους και όχι τις σωληνώσεις και τους τοίχους όπως π.χ. η κεντρική θέρμανση. Έτσι, δημιουργούν ευχάριστες συνθήκες διαβίωσης π.χ. στο καθιστικό του σπιτιού, ενώ την ίδια στιγμή τα υπνοδωμάτια μπορεί να παραμείνουν πιο δροσερά.

Πιστοποιήσεις

Οι σόμπες πέλλετ πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια κατασκευής και λειτουργίας και είναι χρήσιμο να γνωρίζεις τι σημαίνει το καθένα.

Πιστοποίηση CE/EN 14785

Αφορά σόμπες πέλλετ που έχουν ισχύ ως 50 kW, διαθέτουν ρεζερβουάρ καυσίμου και λειτουργούν πάντα με την πόρτα κλειστή.

Πιστοποίηση CE/EN 13240

Αφορά ηλεκτρικές σόμπες πέλλετ που χρησιμοποιούν βεντιλατέρ για την υποβοήθηση της καύσης.

Πιστοποίηση ΕPA

Συνοδεύει τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον συσκευές, που είναι πιστοποιημένες για εκπομπή ρύπων έως ένα μέγιστο όριο, το οποίο ορίζει η Αρχή Περιβαλλοντικής Προστασίας (Environmental Protection Agency) των ΗΠΑ.

Είδαμε, λοιπόν, σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι σόμπες πέλλετ με βάση τη σχεδίαση, την τοποθέτηση, τον ανεφοδιασμό και την ικανότητα θέρμανσης, καθώς και λόγους για να αγοράσεις και τι πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά μιας σόμπας πέλλετ. Με αυτές τις πληροφορίες μπορείς να επιλέξεις την κατάλληλη για να καλύψεις τις δικές σου ανάγκες σε θέρμανση και να κάνεις σημαντική οικονομία, προστατεύοντας συγχρόνως και το περιβάλλον.

 

Οδηγός αγοράς για αφυγραντήρα (τι να προσέξω)

Ένα σπίτι χωρίς υγρασία, πιο ζεστό, καθαρό και υγιεινό, αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μερικά από τα πολλά οφέλη του αφυγραντήρα. Μάθε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις πριν αγοράσεις αυτή τη μικρή αλλά θαυματουργή συσκευή.

Ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή που τα τελευταία χρόνια κρίνεται απαραίτητη για μια υγιεινή και ζεστή οικιακή ατμόσφαιρα. Αφαιρώντας την περιττή ποσότητα υγρασίας και προσφέροντας ένα περιβάλλον με σωστή σύσταση αέρα, αυτομάτως αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής μας. Νιώθουμε πιο άνετα με τον αέρα που εισπνέουμε σπίτι μας, ενώ γίνεται πιο ωφέλιμος προστατεύοντας την υγεία μας.

Η υπερβολική υγρασία μέσα στο σπίτι επιδεινώνει τα αναπνευστικά προβλήματα και τις αλλεργίες. Ευνοεί παράλληλα τους μύκητες που αναπτύσσονται σε χώρους που δεν είναι εφικτό να αεριστούν καλά. Η σωστή χρήση του αφυγραντήρα, όμως, αποτρέπει τη μούχλα και τα σταγονίδια νερού.

Ο αφυγραντήρας είναι η συσκευή που αποβάλλει την υπερβολική υγρασία του χώρου, ενώ υπάρχουν 3 είδη αφυγραντήρα, για να καλύψουν ποικίλες ανάγκες: με Συμπιεστή, με Ζεόλιθο και με Θερμοηλεκτρικό. Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή του ιδανικού αφυγραντήρα είναι το μέγεθος του χώρου, τι minimum θερμοκρασίες έχουμε, υπάρχοντα προβλήματα υγείας, το επίπεδο του θορύβου, καθώς και τα επιπλέον χαρακτηριστικά που επιθυμούμε να έχει, όπως ο ιονιστής, το στέγνωμα ρούχων κ.α..


Σ’ αυτόν τον οδηγό μπορεί να βρεις ποιοι είναι οι καλύτεροι αφυγραντήρες της αγοράς, ώστε οι χειμωνιάτικοι μήνες να γίνουν πιο ζεστοί δίχως τη δυσάρεστη υγρασία. Παράλληλα εξοικονομείς χρήματα, καθώς μειώνεται η ανάγκη για συνεχόμενη θέρμανση.

Γιατί να αγοράσω αφυγραντήρα

Άξιο αναφοράς ότι η υγρασία, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορεί να φτάσει το 90% σε δωμάτιο που δεν λιάζεται ή δεν αερίζεται καλά, ενώ μια ατμόσφαιρα με τα επίπεδα υγρασίας γύρω στο 55% θεωρείται ιδανική για τον χώρο μας. Χρησιμοποιώντας αφυγραντήρα, βελτιώνεται δραματικά ο αέρας με τεράστια οφέλη για τον χώρο της κατοικίας μας και φυσικά στην υγεία των ατόμων που την κατοικούν.

Τι κερδίζει το ανθρώπινο σώμα με τη χρήση αφυγραντήρα

  • Πρόληψη κρίσεων άσθματος, αλλεργιών, αρθρίτιδων, ρευματοπαθειών, πόνων στα οστά, ενώ προστατεύει από κάποια καρδιολογικά προβλήματα.
  • Πρόληψη των κρυολογημάτων, ειδικότερα στα μικρά παιδιά και στις ευπαθείς ομάδες.
  • Περιορίζονται συμπτώματα όπως είναι ο βήχας, η κόπωση, τα ερεθισμένα μάτια και ο λαιμός.
  • Εξαλείφεται η ενοχλητική αίσθηση ενός αποπνικτικού χώρου.
  • Η αίσθηση του αέρα βελτιώνεται κατακόρυφα.
  • Αύξηση της ενεργητικότητας και της διάθεσης.
  • Μειώνονται οι μυικοί πόνοι και ο κίνδυνος ψύξης.

Τι κερδίζει το σπίτι με τη χρήση αφυγραντήρα

  • Εξαφανίζονται η υγρασία και οι υγροί λεκέδες στους τοίχους ή στην οροφή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σταγονίδια υδρατμών στα παράθυρα.
  • Φεύγει η μυρωδιά της υγρασίας (του μπαγιάτικου) και της μούχλας.
  • Εφόσον καθαριστεί η ορατή μούχλα, με τη σωστή χρήση του αφυγραντήρα δεν επανεμφανίζεται.
  • Αποτρέπει: Φουσκωμένους τοίχους, τα σημάδια στους τοίχους, φθορές στα ξύλινα έπιπλα, φουσκωμένα ξύλινα πατώματα. Αν υπάρχουν ήδη κάποια από αυτά τα σημάδια στο σπίτι μας, επιβάλλεται η άμεση χρήση αφυγραντήρα, για να μην επεκταθούν.
  • Προστατεύονται επίσης τα ρούχα στις ντουλάπες αλλά και αυτά που προσπαθούμε να στεγνώσουμε μέσα στο σπίτι.

Τι εξοικονομώ με τη χρήση του αφυγραντήρα

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε αφυγραντήρα τόσο λιγότερη θέρμανση χρειαζόμαστε. Η χρήση αφυγραντήρα συνεισφέρει στη διατήρηση μιας καλής και σταθερής θερμοκρασίας. Επίσης, με μια σχετικά «καλή» υγρασία (40% – 55%) το ανθρώπινο σώμα έχει μειωμένη αίσθηση του κρύου, καθώς ο αφυγραντήρας προσφέρει καλύτερη αίσθηση της θερμοκρασίας του χώρου.

Αρκετοί αφυγραντήρες διαθέτουν τη λειτουργία έξυπνη αφύγρανση, όπου το ποσοστό υγρασίας ρυθμίζεται αυτόματα, επιτυγχάνοντας τις ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας του χώρου. Με αυτό τον τρόπο, ο αφυγραντήρας λειτουργεί με τον πλέον οικονομικό τρόπο και τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Τι είδους αφυγραντήρα χρειάζομαι

Αφυγραντήρες με Συμπιεστή, Αφυγραντήρες με Ζεόλιθο και Θερμοηλεκτρικό peltier, με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα σου φανούν χρήσιμα: Wi-Fi, Χρονοδιακόπτης ή Επανεκκίνηση. Έτσι θα επιλέξεις την ιδανική συσκευή για τον χώρο που χρειάζεσαι να αφυγράνεις.

Αφυγραντήρες με Συμπιεστή

Περιγραφή: Είναι ο πιο γνωστός τύπος αφυγραντήρα, καθώς λειτουργεί περίπου όπως ένα οικιακό κλιματιστικό. Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο εύρος αποδόσεων ανάλογα με την ισχύ τους. Η υγρασία αντιμετωπίζεται αναρροφώντας τον αέρα του χώρου και συμπυκνώνοντας την υγρασία σε ειδική ψυχρή διάταξη που διαθέτουν. Στη συνέχεια το νερό συγκεντρώνεται σε ειδικό κάδο και ο αέρας επιστρέφει στον χώρο μας αφού θερμανθεί και φτάσει στα αρχικά του επίπεδα (θερμοκρασίας).

Πλεονεκτήματα: Καλύπτει όλες τις συνήθεις ανάγκες που υπάρχουν κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών του έτους: Μειώνει την υγρασία και τις συμπυκνώσεις του αέρα, προστατεύει ή και απομακρύνει τη μούχλα, συντελεί στο στέγνωμα των ρούχων και προστατεύει από τα κρυολογήματα κ.α.. Εξασφαλίζει δε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων κατά τη λειτουργία του, ενώ παρέχει άμεσα και δραστικά αποτελέσματα στον χώρο μας. Μπορείς να βρεις αφυγραντήρες με συμπιεστή και επιπλέον χρήσιμα χαρακτηριστικά σε πολύ καλές τιμές.

Τι να προσέξω: Ο μόνος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη σε αυτήν την κατηγορία είναι η θερμοκρασία του χώρου, η οποία δεν θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από 13-14°C, καθώς η συσκευή επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος (τα πηνία που υπάρχουν στον συμπιεστή παγώνουν). Επίσης, η ύπαρξη του συμπιεστή σημαίνει μεγαλύτερο όγκο και βάρος στη συσκευή.

Αφυγραντήρες με Ζεόλιθο (desiccant)

Περιγραφή: Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό αφυγραντικό υλικό με μεγάλο φάσμα χρήσεων σε διάφορους τομείς. Εδώ λοιπόν, ο αφυγραντήρας αντί για συμπιεστή χρησιμοποιεί ζεόλιθο (desiccant). Έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό και όταν έρθει σε συγκεκριμένες συνθήκες να το αποβάλει ξανά (κάτι που μοιάζει με σπόγγο). Eίναι τοποθετημένος σε έναν ειδικό δίσκο μέσα από τον οποίο περνάει ο αέρας του χώρου και συγκρατείται η υγρασία. Στη συνέχεια, μέσω μιας θερμικής αντίστασης, ο ζεόλιθος θερμαίνεται, ώστε να αποβάλει την υγρασία που έχει συγκρατήσει και να οδηγήσει το νερό στον ειδικό κάδο, ενώ επιστρέφει πίσω στον χώρο τον στεγνό αέρα.

Πλεονεκτήματα: Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι η απόδοση των αφυγραντήρων με Ζεόλιθο παραμένει σταθερή ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του χώρου και γι’ αυτό συνίσταται ιδιαίτερα για χώρους με ελλιπή ή και καθόλου θέρμανση. Επίσης, κατά τη λειτουργία του «φυσάει» ξηρό και ζεστό αέρα, κάτι που συντελεί στη θέρμανση του χώρου. Οι Desiccant αφυγραντήρες είναι πιο αποτελεσματικοί σε χώρους με ψυχρότερες θερμοκρασίες (15° C ή λιγότερο). Το ξηραντικό υλικό Desiccant αναγεννάται για να επαναλαμβάνει τη λειτουργία, οπότε ο ζεόλιθος δεν χρειάζεται αντικατάσταση. Οι αφυγραντήρες με Ζεόλιθο καλύπτουν όλες τις συνήθεις ανάγκες συν του ότι είναι αποτελεσματικοί σε ψυχρούς χώρους με καθόλου εξαερισμό (υπόγεια, αποθήκες κ.α.), σε κλειστά πάρκινγκ ή σε επαγγελματικούς χώρους (π.χ. γραφείο, ωδείο, φροντιστήριο), αλλά και σε σκάφη, τροχόσπιτα ή εξοχικά.

Τι να προσέξω: Λάβε υπόψη σου ότι οι αφυγραντήρες αυτού του τύπου έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τους αφυγραντήρες με συμπιεστή (αν και η αρχική τους τιμή είναι σχετικά κοντινή με αυτούς με συμπιεστή).

Εν κατακλείδι, η βασική διαφορά ανάμεσα στους Αφυγραντήρες με Συμπιεστή και τους Αφυγραντήρες με Ζεόλιθο (desiccant) είναι η λειτουργία του ζεόλιθου σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω των 15°C, αλλά και ο χώρος για τον οποίο προορίζονται.

Θερμοηλεκτρικό (peltier)

Περιγραφή: Είναι γνωστός και ως mini-αφυγραντήρας κυρίως λόγω των μικρών διαστάσεών του και ως εκ τούτου προορίζεται για μικρούς χώρους. Η φιλοσοφία του είναι παρόμοια με αυτή του αφυγραντήρα με συμπιεστή, όμως βασίζεται στο θερμοηλεκτρικό φαινόμενο Peltier, από το οποίο αντλεί και το όνομά του. Στο φαινόμενο Peltier το ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει δύο διαφορετικά υλικά που ενώνονται σε ένα σημείο και, ανάλογα με τη φορά του ρεύματος, το σημείο αυτό είτε θερμαίνεται είτε ψύχεται. Στην περίπτωση του αφυγραντήρα, ο υγρός αέρας εισέρχεται στη συσκευή και πρώτα ψύχεται, ώστε να αποβάλλει τους υδρατμούς και το νερό, και στη συνέχεια επιστρέφει πιο θερμός στο περιβάλλον του χώρου μας.

Πλεονεκτήματα: H εύκολη φορητότητά του και η σχεδόν αθόρυβη λειτουργία του. Αυτό προκύπτει λόγω του μικρού μεγέθους του και της έλλειψης κινούμενων μερών ή συμπιεστή. Η απλή κατασκευή με τα βασικά εξαρτήματα καθιστούν τον θερμοηλεκτρικό αφυγραντήρα αρκετά οικονομικό στην αγορά του. Τα περισσότερα μοντέλα αυτής της κατηγορίας έχουν δυνατότητα να αφαιρέσουν περίπου 0,5lt – 0,8lt υγρασίας ανά ημέρα, κάτι που φυσικά τους καθιστά κατάλληλους αποκλειστικά για πολύ μικρούς χώρους, όπως π.χ. μια ντουλάπα, ένα μικρό WC ή το πλυσταριό.

Τι να προσέξω: Το βασικό μειονέκτημα του θερμοηλεκτρικού αφυγραντήρα είναι η περιορισμένη αφυγραντική του ικανότητα. Βέβαια, καθώς προορίζεται για μικρούς χώρους, αν αγοραστεί στοχευμένα, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, η συχνή του αντικατάσταση εξαιτίας των απλών υλικών της κατασκευής του, που ως εκ τούτου χαλούν εύκολα (π.χ. ανεμιστήρας).

Τι να προσέξω

Tετραγωνικά χώρου

Επίλεξε συσκευή μελετώντας καλά τις ανάγκες σου: Αν ο χώρος σου βρίσκεται σε περιοχή με υψηλή ή χαμηλή υγρασία και τη σωστή μέτρηση των διαστάσεών του. Ως μονάδα μέτρησης της αφύγρανσης έχουν οριστεί τα λίτρα νερού που μπορούν να απορροφηθούν από τον αέρα και να συλλεχθούν εντός ενός εικοσιτετράωρου (lt/24h). Η απόδοση του αφυγραντήρα προσδιορίζεται με βάση τη δυνατότητα άντλησης του αέρα ανά ώρα, ανά τετραγωνικό μέτρο (m2) για κατοικίες με σταθερό ύψος 2,8-3 μέτρα.

Ένας εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού είναι βάσει του όγκου ενός χώρου (κυβικά μέτρα). Ο όγκος του χώρου μας υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά της επιφάνειας με το ύψος του. Για παράδειγμα: Έχουμε ένα χώρο με επιφάνεια 60m² και ύψος 3m, συνολικού όγκου 180m³ (κυβικά μέτρα). Αν επιλέξουμε έναν αφυγραντήρα με ικανότητα αφύγρανσης 20 λίτρα / 24ωρο, η παροχή του αέρα ανέρχεται στα 170 m³/h. Αυτό σημαίνει ότι σε 24 ώρες η συνολική παροχή αέρα θα είναι 4080m³/24ωρο, δηλαδή μπορεί να σαρώσει τον αέρα του χώρου μας 4080 / 180 = 22,6 φορές. Αν επιλέξουμε έναν αφυγραντήρα 12 λίτρα / 24ωρο με παροχή αέρα 120 m³/h για τον ίδιο χώρο, θα έχουμε μία σάρωση του χώρου 16 φορών.

Συστήνεται για την εξασφάλιση μέγιστων αποδόσεων με γρήγορο και οικονομικότερο αποτέλεσμα, οι φορές που περνάει ο αέρας του χώρου μας μέσα από τον αφυγραντήρα να μην είναι κάτω από 20 φορές μέσα σε ένα 24ωρο.

Έλεγξε τη θερμομόνωση και υγρομόνωση του χώρου σου (ηλικία διαμερίσματος, ποιότητα των μονωτικών υλικών) και δες αν υπάρχουν εστιασμένα προβλήματα υγρασίας σε τοίχους ή δωμάτια. Ιδανικά πριν την αγορά μπορείς να μετρήσεις την υγρασία του χώρου σου με ένα υγρασιόμετρο.

Τσέκαρε την επικοινωνία των χώρων μεταξύ τους, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο για το αν θα επιλέξεις έναν ή περισσότερους αφυγραντήρες.

Τα θερμοκρασιακά εύρη στα οποία μπορεί να λειτουργήσει ένας αφυγραντήρας διαφέρουν ανάλογα τον τύπο της συσκευής. Θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι λειτουργούν μεταξύ του θερμοκρασιακού εύρους που ορίζεται από τον κατασκευαστή.

Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβουμε υπόψη μας τον ενδεικτικό πίνακα που ακολουθεί. Απεικονίζει τον αφυγραντήρα ανά τετραγωνικό χώρου και το επίπεδο μέσης υγρασίας στο οποίο καλείται να λειτουργήσει. Έπειτα, μπορούμε να υπολογίσουμε τις ανάγκες μας σε κυβικά μέτρα αέρα, ώστε να προσεγγίσουμε όσο το δυνατό περισσότερο την απόδοση αφυγραντήρα που χρειαζόμαστε για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα τόσο σε λειτουργία, όσο και σε κόστος.

Tετραγωνικά (m2) με μέση υγρασία χώρου 50% – 60% Tετραγωνικά (m2) με μέση υγρασία χώρου 70% – 80% Απόδοση Αφυγραντήρα (lt/24h)
μέχρι 30 μέχρι 20 8
30 – 45 20 – 30 12
45 – 70 30 – 45 16
70 – 90 45 – 60 20
90 – 120 60 – 80 25
120 – 150 80 – 100 30

Επίπεδα θορύβου

Η παράμετρος του θορύβου παίζει σπουδαίο ρόλο, ιδιαίτερα όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον αφυγραντήρα μέσα σε ένα υπνοδωμάτιο. Γι’ αυτόν τον λόγο συστήνεται να γίνεται σύγκριση των επιπέδων θορύβου πριν την επιλογή ενός αφυγραντήρα, ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα αποτελέσματα κατά τη λειτουργία του μηχανήματος.

Για τις συσκευές που τοποθετούνται σε μικρά δωμάτια, η χαμηλή στάθμη θορύβου είναι απαραίτητη και συστήνεται να μην ξεπερνά τα 38-42dB στη χαμηλή ταχύτητα. Οι μεγαλύτερης ισχύος αφυγραντήρες μπορεί να έχουν μία στάθμη θορύβου 44-52dB. Εάν χρειαζόμαστε αθόρυβο αφυγραντήρα οφείλουμε να δώσουμε σημασία και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, ώστε να βεβαιωθούμε ότι μας καλύπτει σε σχέση με τον χώρο μας και τα επίπεδα υγρασίας.

Ο παρακάτω πίνακας βοηθάει ώστε να αντιληφθούμε την ένταση του θορύβου.

Ήχος Decibels (dB)
θρόισμα των φύλλων 20dB
ψίθυρος 30dB
μέτρια βροχή ή ηλεκτρονικός υπολογιστής 40dB
δυνατή βροχή ή το ψυγείο 50dB
μια συζήτηση 50dB
ήχοι από κίνηση αυτοκινήτων 60dB

Επιπλέον χαρακτηριστικά

Ιονιστής

Υπάρχουν αρκετοί αφυγραντήρες με ενσωματωμένο ιονιστή (φίλτρο σκόνης). Ο ιονιστής προσφέρει υψηλότερη ποιότητα αέρα στον χώρο, καθώς πέρα από την εξάλειψη της υγρασίας απομακρύνει σκόνη, βακτηρίδια, καπνό και δυσάρεστες οσμές. Έτσι προσφέρει ένα υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης για τους ανθρώπους που ζουν μέσα στον χώρο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου διαμένουν μωρά και ηλικιωμένοι άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες. Ο ιονισμός υπάρχει ως ξεχωριστή λειτουργία (mode) στον αφυγραντήρα και σίγουρα αποτελεί μια επιπλέον δυνατότητα που αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την τεχνολογία ενός αφυγραντήρα.

Συνεχής αποστράγγιση

Μια ακόμα σημαντική δυνατότητα που θα πρέπει να έχει ο αφυγραντήρας είναι η συνεχής αποστράγγιση (σύνδεση με την αποχέτευση). Μέσω της συνεχούς αποστράγγισης ο αφυγραντήρας μπορεί να λειτουργεί αδιάκοπα χωρίς να έχεις το άγχος να αδειάσεις το δοχείο συμπυκνωμάτων, αφού το νερό θα οδηγείται αυτόματα στο σιφόνι. Η σύνδεση με τη μόνιμη αποχέτευση συνίσταται κυρίως σε περιπτώσεις που ο αφυγραντήρας εγκαθίσταται σε έναν χώρο που δεν κατοικείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. μια εξοχική κατοικία ή σε χώρους που έχουν μεγάλο πρόβλημα υγρασίας και το συνεχές άδειασμα του κάδου δεν είναι ελεγχόμενο.

Για χρήση του αφυγραντήρα σε σημεία που δεν υπάρχει κοντά κάποια προσβάσιμη αποχέτευση, επίλεξε αφυγραντήρες με ενσωματωμένη αντλία νερού, ώστε να οδηγείτε το νερό στο σημείο που έχεις επιλέξει.

Στέγνωμα ρούχων

Είναι γνωστή η δυσκολία να στεγνώσουμε ρούχα μέσα στο σπίτι λόγω της υψηλής υγρασίας στην ατμόσφαιρα κατά τους χειμερινούς μήνες. Με τη χρήση ενός απλού αφυγραντήρα έχεις τη δυνατότητα να στεγνώσεις τα ρούχα γρηγορότερα, όμως τα ρούχα στεγνώνουν σε τέτοιο υπερβολικό βαθμό, καθώς στην ουσία ξεραίνονται, που θα δυσκολέψουν πολύ ακόμη και το σιδέρωμα.

Πολλοί αφυγραντήρες όμως διαθέτουν την ειδική λειτουργία Στεγνώματος Ρούχων, οπότε στεγνώνουν τα ρούχα με τον πιο κατάλληλο και ιδανικό τρόπο, εξασφαλίζοντας αναλόγως άμεση χρήση ή εύκολο σιδέρωμα.

Wi-Fi ρυθμίσεις

Υπάρχουν μοντέλα που υποστηρίζουν σύνδεση σε wifi, τα οποία σου επιτρέπουν όπου και αν βρίσκεσαι να ρυθμίζεις τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας στον χώρο σου. Κατεβάζεις την αντίστοιχη εφαρμογή μέσω Google Play ή App Store δωρεάν στο κινητό σου, και επιλέγεις τις ρυθμίσεις που επιθυμείς μέσω της τεχνολογίας Wi-Fi.

Επίσης, μπορείς να προγραμματίσεις με ακρίβεια τον χρόνο χρήσης, ώστε να αποφύγεις την άσκοπη λειτουργία της συσκευής (εξοικονομώντας ενέργεια), όταν λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι.

Τοποθέτηση – Μετακίνηση

Γενικά, ο αφυγραντήρας τοποθετείται σε ένα κεντρικό σημείο μέσα στο σπίτι, στους χώρους που χρησιμοποιούνται περισσότερο και ιδανικά σε μια σταθερή υπερυψωμένη επιφάνεια. Ακόμη και αν έχουμε υγρασία σε αρκετά σημεία, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε διαφορετική συσκευή για κάθε χώρο. Εφόσον οι εσωτερικές πόρτες των δωματίων παραμένουν ανοικτές, η υγρασία θα μετακινηθεί με φυσικό τρόπο προς τον αφυγραντήρα.

Μπορούμε να μετακινήσουμε τον αφυγραντήρα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως είναι ένα βορινό δωμάτιο ή στο υπνοδωμάτιο μας ή στο παιδικό δωμάτιο, για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Ο αφυγραντήρας καλό θα είναι να λειτουργήσει εκεί με κλειστές τις υπόλοιπες πόρτες, ώστε να τραβήξει όλη την υγρασία, και στη συνέχεια τον επαναφέρουμε στον ενιαίο χώρο. Επίσης, θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει επαρκή χώρο περιμετρικά του αφυγραντήρα, ώστε να μην εμποδίζεται τον αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται από αυτόν.

Κατά κανόνα οι αφυγραντήρες με συμπιεστή είναι βαρύτεροι και πιο ογκώδεις από τους Desiccant, λόγω της ύπαρξης του συμπιεστή, που προσθέτει περίπου 5-6 κιλά στη συσκευή. Αν σκοπεύετε να τον μετακινείτε συχνά, αναζητήστε κάποιο μοντέλο με ροδάκια.

Συντήρηση

Η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός του αφυγραντήρα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποδοτικότερη λειτουργία του και την μεγάλη διάρκεια ζωής της συσκευής. Ο αφυγραντήρας είθισται να τοποθετείται στο δάπεδο με αποτέλεσμα να απορροφά όλη τη σκόνη που βρίσκεται πάνω σε αυτό και να φράζει το φίλτρο του. Εάν το φίλτρο δεν καθαρίζεται τουλάχιστον 2 φορές το μήνα, θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη μείωση της απόδοσης του αφυγραντήρα, αλλά και την αύξηση της κατανάλωσης του. Μην αμελείτε τον τακτικό καθαρισμό του, ώστε να αποτραπούν τυχόν καταπονήσεις στα επιμέρους εξαρτήματα της συσκευής, όπως τον συμπιεστή και τον ανεμιστήρα, αλλά και πιο σοβαρές βλάβες.

Τα μέρη του αφυγραντήρα που πρέπει να καθαρίζονται είναι τα εξής:

  • Δοχείο συλλογής νερού: Αν ο αφυγραντήρας δεν είναι συνδεδεμένος στην αποχέτευση, τότε για την ομαλή λειτουργία της συσκευής πρέπει να αδειάζουμε το δοχείο νερού σε τακτική βάση και συχνά να το καθαρίζουμε με σαπούνι και νερό για την αποφυγή μούχλας και ανάπτυξης βακτιριδίων.
  • Φίλτρο αέρα: Σε ορισμένες συσκευές τα φίλτρα μπορούν να καθαριστούν με απλό τρεχούμενο νερό (τουλάχιστον μία φορά το μήνα), ενώ σε κάποιες άλλες που διαθέτουν φίλτρα ενεργού άνθρακα ή HEPA, πρέπει περιοδικά να αντικαθίστανται πλήρως. Προσοχή, βεβαιωνόμαστε ότι το καθάρισμα μπορεί να γίνει με νερό, διότι ορισμένα φίλτρα χάνουν τις αντιβακτηριακές ιδιότητές τους αν βραχούν.
  • Εξωτερικό μέρος συσκευής: Ο αφυγραντήρας συσσωρεύει σωματίδια και σκόνη από τον αέρα, οπότε καλό θα ήταν μια φορά το χρόνο να καθαρίζουμε το εξωτερικό του και όλα τα πλαστικά μέρη με ένα ελαφρώς υγρό πανάκι ή κάποιο ειδικό καθαριστικό.
  • Γρίλιες εισαγωγής και εξαγωγής αέρα: Οι γρίλιες συσσωρεύουν το μεγαλύτερο όγκο σκόνης και ως εκ τούτου είναι ένα σημείο του αφυγραντήρα που απαιτεί τακτικό καθάρισμα, προκειμένου ο αέρας που εισέρχεται και εξέρχεται από το μηχάνημα να είναι καθαρός. Μια εύκολη και γρήγορη λύση είναι η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με το ειδικό λεπτό εξάρτημα απορρόφησης.

Συμβουλές

  • Μην αγοράζετε μεγαλύτερο/ισχυρότερο μοντέλο αν δεν το χρειάζεστε!
  • Τοποθετήστε τον αφυγραντήρα σας στο κέντρο του δωματίου, μακριά από τοίχους και κουρτίνες. Κατά τη λειτουργία του, φροντίστε πόρτες και παράθυρα να είναι κλειστά!
  • Μην υπερβάλλετε σε ό,τι αφορά την υγρασία του χώρου σας. Οτιδήποτε μεταξύ 30-50% είναι ικανοποιητικό: Όσο πιο πολύ κατεβάζετε το όριο τόσο περισσότερο θα λειτουργεί ο αφυγραντήρας!
  • Μελετήστε προσεκτικά τις υπηρεσίες του παρόχου ηλεκτρικού ρεύματός σας: Εκμεταλλευτείτε τυχόν νυχτερινό ή άλλο μειωμένο τιμολόγιο και χρησιμοποιήστε τον αφυγραντήρα σας περισσότερο τότε!
  • Το νερό που συγκεντρώνεται στο δοχείο του αφυγραντήρα είναι απιονισμένο και μπορεί να αξιοποιηθεί για χρήσεις στις οποίες δεν επιθυμούμε νερό με άλατα, όπως στους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου ή για πότισμα κάποιων φυτών!
  • Το νερό από το δοχείο του αφυγραντήρα δεν είναι όμως τόσο μεγάλης καθαρότητας για να έρχεται σε επαφή με καθαρά ρούχα και άρα δεν προτείνεται για χρήση στο ατμοσίδερο!

 

 

Οδηγός αγοράς κλιματιστικού

Φορητό κλιματιστικό ή σταθερό; Ποια τα πλεονεκτήματα των διαιρούμενων; Γιατί να εξετάσεις την αγορά multi κλιματιστικού; Διάβασε τον οδηγό του BestPrice για να επιλέξεις το κατάλληλο κλιματιστικό για τις ανάγκες σου.

Τα κλιματιστικά ή air condition είναι αναγκαία για όλα τα σπίτια το καλοκαίρι που η θερμοκρασία ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά δεν είναι και λίγα τα νοικοκυριά που τα χρησιμοποιούν και για θέρμανση τις κρύες μέρες του χειμώνα, καθώς είναι από τις πιο οικονομικές επιλογές. Επειδή ακριβώς μπορεί να χρησιμοποιούνται όλες τις εποχές και συνήθως αποτελούν μια επένδυση για πολλά χρόνια, η σωστή επιλογή είναι σημαντική γιατί επηρεάζει την κατανάλωση ενέργειας και έχει άμεση επίπτωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πέρα από το κόστος, η λειτουργία του κλιματιστικού επηρεάζει το πώς βιώνεις τον χώρο στον οποίο ζεις και κάνεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες. Αναμφίβολα ένα περιβάλλον με ζέστη και υγρασία δεν είναι το ίδιο ευχάριστο όσο ένα ελαφρώς δροσερό δωμάτιο. Γι’ αυτό μπορεί να πει κανείς πως ο κλιματισμός επηρεάζει την υγεία και την ψυχολογία του ανθρώπου.

Πώς όμως διαλέγεις το κατάλληλο κλιματιστικό; Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι και οι λειτουργίες που προσφέρουν; Ποιες τεχνικές προδιαγραφές θα πρέπει να προσέξεις και να αναζητήσεις; Η επιλογή του κατάλληλου κλιματιστικού είναι μια σύνθετη διαδικασία που εξαρτάται βεβαίως και από τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε σπιτιού (π.χ. τετραγωνικά, ξεχωριστά δωμάτια κ.λπ.). Σε αυτόν τον οδηγό θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες και απαντήσεις σε όλα τα σχετικά ερωτήματα, για να καταλήξεις στην ιδανική περίπτωση για το δικό σου σπίτι.

Κατηγορίες κλιματιστικών

Παρακάτω μπορείς να δεις τους βασικους τύπους κλιματιστικών ανάλογα με τη σχεδίασή τους.

Φορητά ψυχρού αέρα (portable)

Τα φορητά κλιματιστικά είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν σε μεμονωμένους χώρους και έχουν ροδάκια για να μεταφέρονται από δωμάτιο σε δωμάτιο. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ένας σωλήνας εξάτμισης με τον οποίο μεταφέρεται η θερμότητα στο εξωτερικό περιβάλλον και ο οποίος πρέπει υποχρεωτικά να περάσει από κάποια ανοιχτή πόρτα ή παράθυρο. Αυτό σημαίνει χαμηλότερη απόδοση, αφού υπάρχει άνοιγμα στον χώρο. Ωστόσο, το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζονται εγκατάσταση από εξειδικευμένο τεχνικό.

Τι γίνεται όμως με την υγρασία; Υπάρχουν τρεις τύποι φορητών κλιματιστικών ανάλογα με το πώς απομακρύνεται η υγρασία. Τα συμβατικά φορητά κλιματιστικά έχουν ένα δοχείο νερού που πρέπει να αδειάζει χειροκίνητα σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα πιο εξελιγμένα μεταφέρουν την υγρασία με τον ίδιο σωλήνα που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά της θερμότητας, ενώ μια τρίτη κατηγορία έχει ξεχωριστό σωλήνα για την υγρασία.

Τα φορητά κλιματιστικά είναι αποτελεσματικότερα σε μικρούς χώρους γιατί η ψυκτική ικανότητα σπάνια υπερβαίνει τα 14.000 Btu, κάτι που αντιστοιχεί σε 45 ως 65 τετραγωνικά. Γενικότερα συστήνονται για προσωρινή ψύξη μικρών χώρων π.χ. γκαράζ, αποθηκών, γραφείων και όπου δεν υπάρχει πρόβλεψη (ή δυνατότητα) για εγκατάσταση (μόνιμου) κλιματισμού.

Πλεονεκτήματα

  • Είναι αποτελεσματικά σε μεμονωμένους χώρους
  • Δεν χρειάζονται εγκατάσταση από εξειδικευμένο τεχνικό
  • Μπορούν να μεταφερθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο
  • Χαμηλή τιμή αγοράς

Μειονεκτήματα

  • Κάνουν περισσότερο θόρυβο από τις άλλες κατηγορίες
  • Χρειάζονται ένα ανοικτό παράθυρο ή πόρτα και μειώνεται η απόδοση τους
  • Η ψυκτική τους ικανότητα είναι περιορισμένη

Διαιρούμενα κλιματιστικά (split)

Πρόκειται για τον κλασικό τύπο κλιματιστικών που αποτελούνται από μία εσωτερική και μία εξωτερική μονάδα, οι οποίες συνδέονται υποχρεωτικά μέσω οπής στον τοίχο. Τα διαιρούμενα κλιματιστικά είναι συγκριτικά πιο αποδοτικά για πολλούς λόγους. Η εγκατάστασή τους μειώνει την απώλεια ψύξης στον εξωτερικό χώρο ή τη μεταφορά θερμότητας στον εσωτερικό. Παράλληλα, η τοποθέτηση της εσωτερικής μονάδας ψηλά βοηθάει στην ψύξη γιατί ο ζεστός αέρας του δωματίου συγκεντρώνεται στο πάνω μέρος.

Πλεονεκτήματα

  • Πιο αποδοτική ψύξη και θέρμανση από τα φορητά
  • Λιγότερος θόρυβος
  • Σημαντική οικονομία

Μειονεκτήματα

  • Χρειάζονται ειδική εγκατάσταση
  • Δεν μπορούν να μεταφερθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο
  • Υψηλή τιμή αγοράς

Πολυδιαιρούμενα (Multi split)

Είναι διαιρούμενα κλιματιστικά με μία εξωτερική μονάδα και περισσότερες εσωτερικές, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες κλιματισμού διπλανών δωματίων. Αν, για παράδειγμα, δύο δωμάτια μοιράζονται το ίδιο μπαλκόνι, τότε μπορούν να εξυπηρετηθούν από την ίδια εξωτερική μονάδα αρκεί να έχει την απαιτούμενη ισχύ. Η εγκατάστασή των πολυδιαιρούμενων κλιματιστικών γίνεται από εξειδικευμένους τεχνικούς και το κόστος τους είναι μικρότερο από δύο διαιρούμενα κλιματιστικά που αθροιστικά έχουν την ίδια ισχύ.

Πλεονεκτήματα

  • Μικρότερο κόστος απόκτησης
  • Απαιτείται λιγότερος χώρος (για την εξωτερική μονάδα)
  • Χαμηλά επίπεδα θορύβου
  • Μεγάλη απόδοση λειτουργίας

Μειονεκτήματα

  • Δεν μπορούν να μεταφερθούν όπως τα φορητά
  • Χρειάζονται πολύπλοκη εγκατάσταση

Πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο κλιματιστικό

Η ψυκτική ικανότητα ή ισχύς κάθε κλιματιστικού είναι δεδομένη και μετριέται σε Btu/ώρα (British thermal unit). Συνήθως λέμε απλώς Btu, τα οποία κυμαίνονται συνήθως από 5.000 ως 34.000 για οικιακά κλιματιστικά. Μετά τη σχεδίαση, αυτό είναι το σημαντικότερο τεχνικό χαρακτηριστικό. Επομένως για την αποτελεσματική ψύξη ενός χώρου είναι αναγκαία η επιλογή της απαιτούμενης ισχύος.

Πώς όμως υπολογίζουμε την απαιτούμενη ισχύ; Πρώτα πρέπει να υπολογίσουμε τον όγκο του δωματίου. Αυτό γίνεται αρχικά πολλαπλασιάζοντας τις διαστάσεις του δωματίου (μήκος χ πλάτος χ ύψος). Στη συνέχεια πολλαπλασιάζουμε χοντρικά επί 150 Btu ανά κυβικό μέτρο ή 450 Btu ανά τετραγωνικό μέτρο. Για παράδειγμα, ένα δωμάτιο 8 επί 4 μέτρα έχει εμβαδό 32 τετραγωνικά μέτρα και όγκο περίπου 96 κυβικά μέτρα (μέσο ύψος 3 μέτρα). Πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά με το 450 προκύπτουν 14.400 Btu.

Φυσικά η πραγματική τιμή εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως το είδος του δωματίου (μια κουζίνα θέλει αναλογικά 5.000 περισσότερα Btu), τις κλιματολογικές συνθήκες, τoν προσανατολισμό του δωματίου, τoν όροφο και την παρουσία διπλανών κτισμάτων, χαρακτηριστικά που όλα έχουν σχέση με τις θερμικές απώλειες (10% περισσότερα Btu στα θερμότερα δωμάτια), τον αριθμό των ατόμων (επιπλέον 500 Btu ανά άτομο). Ο αρχικός υπολογισμός, ωστόσο, θα σου δώσει μία καλή εκτίμηση των Btu, ενώ πολύ χρήσιμοι είναι και οι πίνακες αντιστοίχισης τετραγωνικών με Btu όπως ο παρακάτω.

  • Κλιματιστικά 9.000 Btu
  • Κλιματιστικά 12.000 Btu
  • Κλιματιστικά 18.000 Btu
  • Κλιματιστικά 24.000 Btu

Τι είναι τα κλιματιστικά inverter

Inverter είναι γενικά οι διατάξεις που αλλάζουν τη συχνότητα λειτουργίας μιας συσκευής και χρησιμοποιούνται σε πολλές οικιακές συσκευές. Στα κλιματιστικά inverter αλλάζουν την ταχύτητα λειτουργίας του συμπιεστή και ελέγχουν τη ροή του ψυκτικού υγρού, έτσι ώστε το κλιματιστικό να δουλεύει ταχύτερα ή πιο αργά ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες.

Τα κλιματιστικά που δεν είναι inverter δουλεύουν σταθερά μέχρι να πιάσουν την επιθυμητή θερμοκρασία και στη συνέχεια σταματούν. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας (μέχρι να πιάσουν θερμοκρασία).

Ωστόσο, για να λειτουργεί αποτελεσματικά ένα κλιματιστικό inverter θα πρέπει να έχει την απαιτούμενη ψυκτική ικανότητα, διαφορετικά θα δουλεύει συνεχώς στο μέγιστο καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια. Επίσης αν έχει μεγαλύτερη ψυκτική ικανότητα θα λειτουργεί για μικρούς κύκλους και θα ψύχει περισσότερο από το επιθυμητό. Επομένως η επιλογή των Btu έχει πολύ μεγάλη σημασία στα κλιματιστικά inverter.

Λειτουργία αφυγραντήρα

Η επιθυμητή υγρασία για εσωτερικούς χώρους είναι μεταξύ 30% και 50%. Όταν είναι μεγαλύτερη από 50%, το περιβάλλον θεωρείται ανθυγιεινό και χρειάζεται αφύγρανση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε επιλέξουμε θέρμανση είτε ψυξη.

Τα σύγχρονα κλιματιστικά προσφέρουν και αφύγρανση, η οποία μάλιστα γίνεται πιο εύκολα αφού η υγρασία απομακρύνεται από τις σωληνώσεις. Περαιτέρω, η θέρμανση ή η ψύξη μπορεί να γίνουν με παράλληλη ρύθμιση της υγρασίας, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση η αφύγρανση μειώνει την κατανάλωση ενέργειας γιατί η υψηλή υγρασία δίνει την αίσθηση ζέστης και χρειάζεται περισσότερη λειτουργία της μονάδας για να δημιουργηθούν ιδανικές συνθήκες.

Λειτουργία ιονιστή

Τα σύγχρονα κλιματιστικά είναι εφοδιασμένα με φίλτρα ενεργού άνθρακα και HEPA, αλλά για τη συλλογή της σκόνης και των πολύ μικρών αλλεργιογόνων σωματιδίων που δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα φίλτρα βασίζονται στη λειτουργία ιονιστή. Αυτός δημιουργεί ένα ηλεκτρικό πεδίο που με τη σειρά του ιονίζει τα μικροσωματίδια και αυτά κολλάνε στην πλησιέστερη επιφάνεια -λειτουργεί δηλαδή κατά μία έννοια σαν φίλτρο. Αυτή η ρύθμιση, που διατίθεται στα σύγχρονα μοντέλα, είναι ιδιαίτερα επωφελής για όσους είναι ευαίσθητοι σε αλλεργίες, έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή για μικρά παιδιά και βρέφη.

Ενεργειακή κλάση

Το σημαντικότερο τεχνικό χαρακτηριστικό μετά την ισχύ είναι η ενεργειακή κλάση, που κυμαίνεται από D (κατώτερο επίπεδο) μέχρι Α+++ (ανώτερο) και αναγράφεται στη σχετική ετικέτα που συνοδεύει κάθε συσκευή. Αυτή η ταξινόμηση δείχνει την οικονομία ως προς την κατανάλωση που επιτυγχάνει ένα κλιματιστικό σε σχέση με τις χαμηλότερες ενεργειακές κλάσεις.

  1. Επωνυμία ή εμπορικό σήμα κατασκευαστή
  2. Ενεργειακή κατάταξη για τη λειτουργία ψύξης
  3. SEER: Εποχιακός συντελεστής ενεργειακής απόδοσης ψύξης
  4. Ισχύς θορύβου εσωτερικής μονάδας (dΒ)
  5. Ισχύς θορύβου εξωτερικής μονάδας (dΒ)
  6. Αναγνωριστικό μοντέλου κλιματιστικής μονάδας
  7. Ενεργειακή κατάταξη για τη λειτουργία θέρμανσης σε διάφορες κλιματικές ζώνες
  8. SCOP: Εποχιακός συντελεστής ενεργειακής απόδοσης θέρμανσης
  9. Ευρωπαϊκός χάρτης χωρισμένος σε 3 διαφορετικές κλιματικές ζώνες

Εκτός από την ενεργειακή κλάση, στα καινούργια κλιματιστικά, καλό είναι να γνωρίζεις και τους ενεργειακούς δείκτες SEER και SCOP που δείχνουν σε απόλυτα νούμερα την κατανάλωση ενέργειας σε έναν χρόνο, στις λειτουργίες ψύξης και θέρμανσης αντίστοιχα. Ο δείκτης SCOP μάλιστα επηρεάζεται και από τις κλιματολογικές συνθήκες. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι δείκτες, τόσο πιο αποδοτική η συσκευή (ενέργεια που παράγεται προς ενέργεια που καταναλώνεται). Όλες οι παραπάνω πληροφορίες μπορούν να αντληθούν από την ενεργειακή ετικέτα και τον συνοδευτικό πίνακα.

Επίπεδα θορύβου

Τόσο η εξωτερική μονάδα όσο και η εσωτερική παράγουν θόρυβο ο οποίος μετριέται σε dB και αναγράφεται στην ενεργειακή ετικέτα. Ιδιαίτερα αν η συσκευή τοποθετείται σε υπνοδωμάτιο, είναι επιθυμητά τα χαμηλά επίπεδα θορύβου. Πλέον, στα περισσότερα κλιματιστικά, υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν ακριβώς στη μείωση θορύβου, όπως «Sleep mode», «Quiet mode» κ.ά. Αφού επιλέξεις Btu και ενεργειακή κλάση, τότε ψάξε για το πιο αθόρυβο κλιματιστικό στο εύρος τιμών που θες.

Ψυκτικό υγρό R32

Τα περισσότερα κλιματιστικά πλέον χρησιμοποιούν το ψυκτικό υγρό R32 γιατί είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον. Το R32 έχει κατά 68% λιγότερο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη σε σχέση με το R410A που χρησιμοποιείτο στα κλιματιστικά μέχρι πρόσφατα και δεν επιδρά αρνητικά στο στρώμα του όζοντος που μειώνει τα επίπεδα UV ακτινοβολίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το 2025 θα απαγορευτεί η πώληση κλιματιστικών που δεν συμμορφώνονται προς την οδηγία της ΕΕ F-gas regulation για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης. Επιπλέον, ένα έμμεσο περιβαλλοντικό όφελος είναι η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, καθώς η λειτουργία ενός κλιματιστικού με R32 είναι πιο αποδοτική.

Λειτουργία Wi-Fi

Ολοένα και περισσότερα μοντέλα συνοδεύονται από έξυπνες λειτουργίες που είναι δυνατές με τη σύνδεση του κλιματιστικού στο δίκτυο ίντερνετ του σπιτιού και τη χρήση της κατάλληλης εφαρμογής από κινητό τηλέφωνο ή tablet. Με την αξιοποίηση των έξυπνων τεχνολογιών μπορείς να προγραμματίσεις την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση από απόσταση και να κλιματίσεις τον χώρο σου, ώστε να τον βρεις έτοιμο επιστρέφοντας στο σπίτι. Σε ό,τι αφορά το Wi-Fi υπάρχουν δύο τύποι κλιματιστικών, τα Wi-Fi Direct, τα οποία έχουν ενσωματωμένο το αναγκαίο hardware και τα Wi-Fi Ready που χρειάζονται τον αναγκαίο αντάπτορα (dongle).

Εγκατάσταση, συντήρηση και καθαρισμός

Αν εξαιρέσουμε τον καθαρισμό των φίλτρων της εσωτερικής μονάδας, οι υπόλοιπες εργασίες μπορούν να γίνουν μόνο από εξειδικευμένους τεχνικούς. Μετά την εγκατάσταση που προϋποθέτει τις ηλεκτρικές συνδέσεις, την τοποθέτηση των ψυκτικών σωληνώσεων και της αποχέτευσης, χρειάζεται ετήσια συντήρηση και αναπλήρωση ψυκτικού υγρού, προκειμένου να απολαμβάνεις τη μέγιστη απόδοση που έχει προβλέψει ο κατασκευαστής. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμβάλει ακόμα και στην απώλεια της εγγύησης του κλιματιστικού.

Γνωρίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, διάλεξε το κλιματιστικό με βάση τις ανάγκες σου και ρύθμισε τη θερμοκρασία στον χώρο σου, όπως ακριβώς επιθυμείς.