Χρήσιμες πληροφορίες για την αγορά κλιματιστικού

Τα air condiotion έχουν δικαιολογημένα ενταχθεί στη σκέψη μας ως απαραίτητες συσκευές για το σπίτι μας και τον χώρο μας, ώστε να καταπολεμήσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και τις χαμηλές κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στόχος του κειμένου αποτελεί η ενημέρωση του καταναλωτή ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά και διαθέσιμων τεχνολογιών στο χώρο των κλιματιστικών. 
Επιλογή ισχύος (BTU)
Το πρώτο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι το μέγεθος του κλιματιστικού. Με τον όρο “ισχύς” εννοούμε την ποσότητα  ενέργειας που είτε μπορεί να απορροφήσει η κλιματιστική μονάδα σε λειτουργία ψύξης, είτε να δημιουργήσει σε λειτουργία θέρμανσης, ώστε η θερμοκρασία να πάει εκεί που θέλουμε. Στο κομμάτι των κλιματιστικών, η ισχύς υπολογίζεται σε “BTU” (British Thermal Unit). Ο υπολογισμός της ισχύς που πρέπει να έχει το κλιματιστικό για να μπορεί να μεταβάλει τη θερμοκρασία στο χώρο, αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί επιστημονική ανάλυση, αφού πρέπει να λάβουμε υπόψιν όλες τις παραμέτρους. Ενδεικτικά, στη συνέχεια αναφέρονται οι πιο σημαντικοί:
  • Το μέγεθος του χώρου
  • Την επιλογή υλικών κατασκευής του κτηρίου (ύπαρξη μόνωσης/ αλουμινένιων κουφωμάτων)
  • Τον όροφο στον οποίο βρίσκεται ο υπό εξέταση χώρος (ρετιρέ ή ενδιάμεσος όροφος)
  • Τον προσανατολισμό του χώρου
  • Το πλήθος των ανθρώπων που υπάρχουν στο χώρο κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού
  • Την ισχύ των υπόλοιπων ηλεκτρικών συσκευών που υφίστανται στο χώρο
Μικρή αλλά σημαντική συμβουλή…Σε περίπτωση που το κλιματιστικό είναι μικρό για τον χώρο τότε θα είναι ανεπαρκές για τη βέλτιστη ψύξη ή θέρμανση του χώρου και θα βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία,προκαλώντας αυξημένη κατανάλωση και πιθανότητα εμφάνισης βλάβης. Από την άλλη εάν το κλιματιστικό είναι μεγαλύτερο από όσο πρέπει, τότε θα ενεργοποιείται και θα απενεργοποιείται με ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα, με αποτέλεσμα την αδυναμία αποτελεσματικής αφύγρανσης του χώρου και την μη αποδοτική, από πλευράς κατανάλωσης, λειτουργία του. Άρα, η άποψη ότι το κλιματιστικό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, από πλευράς BTU, αποτελεί ανακρίβεια.

Ενεργειακή κλάση

Όπως συμβαίνει με πολλές οικιακές συσκευές (π.χ. ψυγεία, πλυντήρια, φούρνοι κλπ) έτσι και τα κλιματιστικά κατηγοριοποιούνται σε ενεργειακές κλάσεις προς διευκόλυνση του καταναλωτικού κοινού. Η κατηγοριοποίηση τους γίνεται με βάση την ενεργειακή τους απόδοση, δηλαδή το ωφέλιμο ποσό ενέργειας που ελευθερώνουν στο χώρο, σε σχέση με αυτό που καταναλώνουν. Οι ενεργειακές κλάσεις κυμαίνονται από Α+++ έως G. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλάση Α+++ είναι η πιο αποδοτική, ενώ αντίθετα η κλάση G η πιο κοστοβόρα.
Μικρή αλλά σημαντική συμβουλή για την ενεργειακή κλάση…Εάν ένα κλιματιστικό έχει ενεργειακή κλάση «Α+» στη λειτουργία της ψύξης, δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη ότι έχει την ίδια ενεργειακή κλάση κατά τη λειτουργία της θέρμανσης. Σύμφωνα με τη νεώτερη νομοθεσία της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2013, οι κατασκευαστές κλιματιστικών μονάδων οφείλουν να εκδίδουν την ανανεωμένη ενεργειακή ετικέτα της κάθε κλιματιστικής μονάδας, η οποία προσφέρει ενημέρωση στον τελικό χρήστη για τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε μηχανήματος.
Τα κλιματιστικά που επιλέγουμε να προτείνουμε στους πελάτες μας τηρούν όλα τα χρήσιμα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένα air condition. Μπορείτε να μας καλέσετε στη Mpakis Services και να μάθετε ο,τι επιθυμείτε για την αγορά του κλιματιστικού το οποίο διαθέτουμε στις καλύτερες τιμές της αγοράς.
Δείτε εδώ τις προσφορές μας για αγορά κλιματιστικού σε ειδικές τιμές
Δωρεάν παράδοση σε όλη την Αθήνα και σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής
Δείτε εδώ τις προσφορές μας για όλες τις υπηρεσίες που παρέχουμε