Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ενεργειακή κλάση

Όπως συμβαίνει με όλες τις οικιακές συσκευές έτσι και τα κλιματιστικά χωρίζονται σε ενεργειακές κλάσεις για την διαφάνεια του καταναλωτικού κοινού. Η κατηγοριοποίηση τους γίνεται με βάση την ενεργειακή τους απόδοση, δηλαδή το ποσό ενέργειας που χρειάζονται για να αποδώσουν στο χώρο, σε σχέση με αυτό που καταναλώνουν. Οι ενεργειακές κλάσεις κυμαίνονται από Α+++ έως G. Εννοείται ότι η κλάση Α+++ είναι η πιο αποδοτική, ενώ αντίθετα η κλάση G η λιγότερο αποδοτική.

Μέχρι πρόσφατα ο διαχωρισμός των κλιματιστικών σε ενεργειακές κλάσεις γινόταν με βάση δύο δείκτες, το βαθμό ενεργειακής απόδοσης θέρμανσης (COP) και το βαθμό ενεργειακής απόδοσης ψύξης (EER). Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλές τιμές του εκάστοτε δείκτη αντικατοπτρίζουν και καλύτερα επίπεδα απόδοσης σε κατάσταση θέρμανσης ή ψύξης του μηχανήματος.
Πλέον με βάση την νεώτερη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εντάχθηκε στα πλαίσια παραγωγής και χρήσης λιγότερο ρυπογόνων air condition, οι παραπάνω δείκτες θεωρήθηκε ότι δεν αντιπροσωπεύουν με αντικειμενικό τρόπο τις πραγματικές αποδόσεις ορισμένων τύπων κλιματιστικών (κυρίως συσκευές Inverter). Για αυτόν τον λόγο, εισήχθησαν δύο νέοι δείκτες (SCOP, SEER) οι οποίοι απεικονίζουν αντικειμενικότερα την πραγματική ενεργειακή απόδοση των κλιματιστικών μονάδων. Για να ακριβολογούμε, η τους διαφορά από τους παλαιούς δείκτες είναι ότι στον υπολογισμό τους λαμβάνουν την παράμετρο της ετήσια λειτουργίας του μηχανήματος.
Το ίδιο κλιματιστικό μπορεί να έχει διαφορετική ενεργειακή απόδοση και συνεπώς να υπάγεται σε διαφορετική ενεργειακή κλάση ανάλογα την κλιματική ζώνη στην οποία λειτουργεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναγραφή του δείκτη SCOP στην ενεργειακή ετικέτα είναι υποχρεωτική για την περίπτωση της μέσης κλιματικής ζώνης και προαιρετική για την ψυχρή και τη θερμή. Η Ελλάδα ανήκει στην θερμή κλιματική ζώνη.

Μικρή αλλά σημαντική συμβουλή για την ενεργειακή κλάση…Εάν ένα κλιματιστικό έχει ενεργειακή κλάση «Α+» στη λειτουργία της ψύξης, δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη ότι έχει την ίδια ενεργειακή κλάση κατά τη λειτουργία της θέρμανσης. Σύμφωνα με τη νεώτερη νομοθεσία της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2013, οι κατασκευαστές κλιματιστικών μονάδων οφείλουν να εκδίδουν την ανανεωμένη ενεργειακή ετικέτα της κάθε κλιματιστικής μονάδας, η οποία προσφέρει ενημέρωση στον τελικό χρήστη για τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε μηχανήματος.
Για o,τι πληροφορία ακόμα θέλετε μπορείτε να μας πάρετε τηλέφωνο και να ενημερωθείτε για τις προσφορές σε ηλεκτρικές συσκευές και για τις υπηρεσίες που παρέχουμε εγγυημένα στις καλύτερες τιμές της αγοράς ΜΟΝΟ με την Mpakis Services.
Δείτε εδώ τις προσφορές μας για αγορά κλιματιστικού σε ειδικές τιμές
Δωρεάν παράδοση σε όλη την Αθήνα και σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής
Δείτε εδώ τις προσφορές μας για όλες τις υπηρεσίες και την τεχνική κάλυψη που παρέχουμε 24 ώρες