Καυστήρες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τι μας συμφέρει και γιατί?

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι φέτος  πιο ακριβό λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Η τιμή του θα φτάσει τα 0,90 λεπτά το λίτρο. Θα διατηρηθεί και φέτος το επίδομα θέρμανσης οπότε οι δικαιούχοι θα επωφεληθούν.

Ωστόσο,  η τιμή του φυσικού αερίου ακολουθεί πτωτική πορεία το τελευταίο 18μηνο λόγω της ευνοϊκότερης τιμολόγησης από το εξωτερικό. Το φυσικό αέριο προϋποθέτει ότι ο χρήστης θα κάνει μια «επένδυση» για να κάνει την εγκατάσταση στην οποία επίσης υπάρχουν προγράμματα επιδότησης.

Παλαιότερα, για να αυτονομηθεί κάποιος έπρεπε να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση τουλάχιστον του 50% των ψήφων της γενικής συνέλευσης σε πολυκατοικία. Αυτό όμως άλλαξε καθώς ψηφίστηκε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση ατομικού καυστήρα φυσικού αερίου χωρίς να εξαρτάται από τις βουλές των υπόλοιπων ενοίκων-ιδιοκτητων.

Τα δεδομένα βάσει των οποίων το κάθε νοικοκυριό θα λάβει τις αποφάσεις του για να ζεσταθεί φέτος το χειμώνα, έχουν ως εξής:

  1. Μετά τη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει (κατά μέσο όρο) γύρω στα 0,90 ευρώ ανά λίτρο. Αντίστοιχα, μια κιλοβατώρα φυσικού αερίου, στοιχίζει περίπου 0,060 ευρώ. Σύμφωνα με αυτές τις τιμές το φυσικό αέριο παραμένει τουλάχιστον 30% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Για μια κατοικία που καταναλώνει γύρω στα 1.000-1.100 λίτρα, το κόστος με το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται γύρω στα 990 ευρώ. Αρα η λύση του φυσικού αερίου είναι φθηνότερη. Βέβαια, αν το συγκεκριμένο νοικοκυριό δικαιούται το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης ουσιαστική διαφορά στην τιμή δεν υπάρχει.
  2. Η αντικατάσταση του ατομικού λέβητα ώστε να λειτουργεί με φυσικό αέριο, προϋποθέτει μια δαπάνη. Ενας ατομικός λέβητας σε ένα διαμέρισμα μαζί με τα έξοδα εγκατάστασης, κοστίζει περίπου 1.800 ευρώ. Εάν κάποιος ιδιώτης επιδοτηθεί  το κόστος της επένδυσης μπορεί να πέσει από τα 1.800 στα 800 ευρώ και τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ να καταβληθούν μέσω του προγράμματος..
  3. Υπάρχει και το ζήτημα του αν υπάρχει στην περιοχή γραμμή φυσικού αερίου. Μην ξεχνάτε ότι το φυσικό αέριο δεν υπάρχει σε όλες τις περιοχές.  Δείτε τις προσφορές μας για  συντήρηση καυστήρα πετρελαίου, εγκατάσταση καυστήρα πετρελαίου και συντήρηση και εγκατάσταση καυστήρα φυσικού αερίου