Σωστή εγκατάσταση και συντήρηση κλιματιστικού

Όταν εκμεταλευτείτε την εγγύηση χαμηλότερης τιμής που δίνει η Mpakis Services και αγοράσετε ενα κλιματιστικό θα πρέπει να γνωρίζετε και ποιοι συντελεστές ορίζουν τη σωστή εγκατάσταση του κλιματιστικού σας.

 

Για τη σωστή εγκατάσταση του κλιματιστικού (air condition), θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη οι παρακάτω συντελεστές:

 

Α. Επιλογή του σωστού σημείου εγκατάστασης της εσωτερικής μονάδας.

Το σημείο εγκατάστασης θα πρέπει να είναι τέτοιο, που να πληρεί τις εξής προδιαγραφές:

 1. Η κατεύθυνση του αέρα να μην είναι προς το σημείο που συνήθως καθόμαστε (θέση γραφείου, κρεβάτι, καναπές στο σαλόνι) ώστε να μην μας χτυπάει ο αέρας του κλιματιστικού.
 2. Η κατεύθυνση του αέρα να είναι κατά το δυνατόν προς το κέντρο του χώρου
 3. Το σημείο εγκατάστασης να μην είναι επάνω από κουζίνα ή άλλες μαγειρικές συσκευές για να μην μαζεύει λίπος στο στοιχείο του.
 4. Να είναι κατά το δυνατόν στην πλευρά των παραθύρων και των θυρών ώστε τον χειμώνα ο αέρας που φυσάει προς τα κάτω να λειτουργεί σαν «αεροκουρτίνα» προς την απώλεια.

 

Β. Επιλογή του σωστού σημείου τοποθέτησης του εξωτερικού μηχανήματος.

Το σημείο εγκατάστασης θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε:

 1. Να επιτρέπει την εύκολη συντήρηση – service του κλιματιστικού μηχανήματος
 2. Να τηρούνται οι ελάχιστες απαιτούμενες ελεύθερες αποστάσεις γύρω από το μηχάνημα
 3. Η κατεύθυνση του αέρα να μην είναι προς κοντινά σπίτια, σε παράθυρα, μπαλκονόπορτες κ.λ.π.

 

Β. Σωστή εγκατάσταση εσωτερικού και εξωτερικού μηχανήματος.

Η εγκατάσταση του εσωτερικού μηχανήματος θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε οι ψυκτικές σωληνώσεις να φαίνονται κατά το δυνατό λιγότερο, ή να μην είναι ορατές.

Η εξωτερική μονάδα θα πρέπει να εδραστεί σε στιβαρή μεταλλική βάση, επάνω σε αντικραδασμικά λάστιχα για την αποφυγή συντονισμού και τυχόν κραδασμών.

 

Γ. Ψυκτικές σωληνώσεις.

Αφού αποφασιστούν οι θέσεις που θα τοποθετηθεί το εσωτερικό και το εξωτερικό μηχάνημα, θα πρέπει να αποφασιστεί και η διαδρομή των ψυκτικών σωληνώσεων.  Αυτή θα πρέπει να είναι κατά το δυνατό κοντύτερη (max 8m) ώστε να μην πέσει η απόδοση του κλιματιστικού.  Για τις σωληνώσεις, θα πρέπει να προσεχθούν τα εξής:

 1. Οι ψυκτικές σωληνώσεις θα πρέπει να μονωθούν κάθε μία ξεχωριστά
 2. Οι αλλαγές πορείας θα πρέπει να γίνονται με μεγάλο κύκλο στροφής χωρίς τσακίσματα και απότομες αλλαγές.
 3. Οι σωληνώσεις θα πρέπει να είναι καλά μονωμένες και προστατευμένες με ταινία PVC σε όλο τους το μήκος.
 4. Πριν την πλήρωση με ψυκτικό υγρό, θα πρέπει οι σωλήνες να υποβληθούν σε διαδικασία κενού για να αφαιρεθεί η υγρασία από τις σωληνώσεις.  (η διαδικασία είναι απαραίτητη για λόγους οικονομίας σε ψυκτικό υγρό και προστασίας του περιβάλλοντος)

 

Δ. Σωληνώσεις αποχετεύσεων.

Οι σωληνώσεις αποχετεύσεων θα πρέπει να κατασκευαστούν από πλαστική σωλήνα, εύκαμπτη ή σκληρή ανάλογα με την περίπτωση.

Η εξωτερική σωλήνωση θα πρέπει να καταλήγει είτε σε κηπόχωμα, είτε σε σιφόνι μπαλκονιού και

η σωλήνα αποχέτευσης της εσωτερικής μονάδας θα πρέπει να καταλήγει είτε σε σιφόνι μπαλκονιού, είτε σε σιφόνι δαπέδου (αν συνδέεται με το δίκτυο αποχέτευσης ώστε να αποφευχθούν οι οσμές).

 

Ε. Υπογραφή φύλλου συντήρησης

Τελειώνοντας τη συντήρηση κλιματιστικού, ο τεχνικός θα πρέπει να συμπληρώσει και να υπογράψει φύλλο εγκατάστασης, όπου θα αναγράφονται τουλάχιστον:

 1. Το όνομα και η διεύθυνση του πελάτη,
 2. Ο σειριακός αριθμός του κλιματιστικού
 3. Η ημερομηνία εγκατάστασης
 4. Ονοματεπώνυμο και επωνυμία εγκαταστάτη
 5. Τηλέφωνο επικοινωνίας εγκαταστάτη

 

Αν και τα παραπάνω είναι απλά, δυστυχώς στην πράξη δεν εφαρμόζονται, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φορές πελάτες να αγοράζουν ακριβά κλιματιστικά μηχανήματα, τα οποία δεν λειτουργούν σωστά, επειδή ο εγκαταστάτης είτε δεν γνωρίζει, είτε δεν θέλει να εφαρμόσει με επιμέλεια τις παραπάνω προδιαγραφές.

 

Με την Mpakis Services μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο καθώς οι εργασίες των εγκαταστάσεων γίνονται αποκλειστικά από πτυχιούχους έμπειρους επαγγελματίες ψυκτικούς και δίνεται εγγύηση εγκατάστασης εφ’όρου ζωής.

Δείτε εδώ τις προσφορές μας για τοποθέτηση κλιματιστικού και για συντήρηση κλιματιστικού

Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε προσφορά για συντήρηση και εγκατάσταση κλιματιστικού –aircondition στην καλύτερη τιμή της αγοράς!

Επίσης διαθέτουμε την καλύτερη τιμή της αγοράς – (best price κλιματιστικά) όπως Gree, Inventor, Toyotomi κλιματιστικά, Mitsubisy, Fujitsu κ.α.