Πως να αφαιρέσετε την  κλιματιστική μονάδα μόνος σας χωρίς την βοήθεια κάποιου επαγγελματία τεχνικού

Υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες  για την απεγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων. Αν χρειαστεί να μετακομίσετε σε ένα νέο σπίτι, υπάρχει το ερώτημα «Τι θα κάνω με τα παλιά μου κλιματιστικά; Πως γίνεται να τα αφαιρέσω μόνος μου και να εξοικονομήσω χρήματα;».

Η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιλέξετε μια εταιρεία που μπορεί να απεγκαταστήσει το κλιματιστικό και να το επανα-εγκαταστήσει στο νέο σπίτι.

Ωστόσο, αν πιάνουν τα χέρια σας και δεν σας τρομάζει η διαδικασία, θα σας δώσουμε αναλυτικές οδηγίες για να το κάνετε μόνοι σας.

Σημαντική πληροφορία

Το πιο σημαντικό κατά την αποξηλωση του κλιματιστικού, είναι να μην αφήσουμε να  χαθεί όλο το φρέον ή το ψυκτικό υγρό. Αν αυτό συμβεί, τότε θα χρειαστεί να καλέσετε έναν τεχνικό για να το γεμίσει ξανά.

Το δοχείο που περιέχει το φρέον βρίσκεται στην εξωτερική μονάδα κι εκεί θα πρέπει να φροντίσουμε να συγκεντρώσουμε όλο το φρέον ή το ψυκτικό υγρό για να μη διαρρεύσει και χαθεί στην ατμόσφαιρα.

Εντοπίστε στο πλάι της εξωτερικής μονάδας και αφαιρέστε το πλαστικό προστατευτικό περίβλημα που καλύπτει τις συνδέσεις με τις σωληνώσεις. Υπάρχει ο σωλήνας εισαγωγής (πιο χοντρός) και της εξαγωγής (πιο λεπτός).

Ανοίξτε το κλιματιστικό κι επιλέξτε τη λειτουργία COOL στη χαμηλότερη θερμοκρασία με τον ανεμιστήρα σε πλήρη ταχύτητα.

Αν δεν έχετε μανόμετρο / όργανα μέτρησης

Με ένα ρυθμιζόμενο κλειδί, ξεβιδώστε τα προστατευτικά καπάκια των βαλβίδων και των δύο σωληνώσεων. Στο εσωτερικό, πίσω από τα ορειχάλκινα καπάκια, θα δούμε τις εξαγωνικές βάνες.

Πρώτα, κλείστε τη βαλβίδα του σωλήνα με τη λεπτότερη διάμετρο (γραμμή υγρού) με εξάγωνο κλειδί. Έτσι, διακόπτεται η παροχή υγροποιημένου ψυκτικού μέσου προς την εσωτερική μονάδα.

Ο συμπιεστής συνεχίζει να λειτουργεί και να αντλεί το αέριο ψυκτικό μέσο σε έναν συμπυκνωτή μέσα στην εξωτερική μονάδα.

Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα (30 δευτερόλεπτα – 2 λεπτά), ανάλογα με το μήκος των σωληνώσεων, θα ακούσετε τον ήχο του συμπιεστή που χαμηλώνει στροφές και λειτουργεί στο ρελαντί.

Στη συνέχεια, κλείνετε τη βαλβίδα του σωλήνα με τη μεγαλύτερη διάμετρο (αγωγός αερίου) με παρόμοιο τρόπο και απενεργοποιείτε αμέσως το κλιματιστικό. Το πρώτο στάδιο έχει ολοκληρωθεί – όλο το ψυκτικό μέσο αποστάζεται σε μια εξωτερική μονάδα.

Αν έχετε μανόμετρο /

όργανα μέτρησης

Τοποθετήστε ένα μανόμετρο και ελέγξτε την πίεση του ψυκτικού υγρού.

Κλείστε την βαλβίδα του λεπτού σωλήνα και περιμένετε να φτάσει η πίεση του ψυκτικού υγρού στο μηδέν.

Κλείστε τη βαλβίδα στον παχύ σωλήνα και αμέσως μετά κλείστε το κλιματιστικό (Power off).

Ξεκινήστε  την αφαίρεση του κλιματιστικού

Αποσυνδέστε την ηλεκτρική καλωδίωση:

Αφαιρέστε το κλιματιστικό από την πρίζα, αν παίρνει ρεύμα από εκεί.

Αν συνδέεται απευθείας στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού, τότε κατεβάστε την αντίστοιχη ασφάλεια.

Στη συνέχεια ανοίγετε το μπροστινό πλαίσιο της εσωτερικής μονάδας και βρείτε ένα μικρό κάλυμμα στα δεξιά των φίλτρων, που πρέπει να αφαιρέσετε. Κάτω από το κάλυμμα θα βρείτε ένα μπλοκ με καλώδια που συνδέουν την εσωτερική και την εξωτερική μονάδα.

Ελέγξτε την απουσία τάσης με ένα πολύμετρο για να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή είναι απενεργοποιημένη, στη συνέχεια ξεβιδώστε και αποσυνδέστε όλα τα καλώδια.

Στη συνέχεια, αποσυνδέστε τα ίδια καλώδια στην εξωτερική μονάδα, το μπλοκ ακροδεκτών της οποίας βρίσκεται κάτω από το κάλυμμα ακριβώς πάνω από το προστατευτικό περίβλημα της θύρας σέρβις των σωλήνων.

Αποσυναρμολογήστε την εσωτερική μονάδα

Υπάρχουν δύο μάνδαλα στο κάτω μέρος της εσωτερικής μονάδας, η θέση τους επισημαίνεται στην πλαστική θήκη τις περισσότερες φορές με τη λέξη “Push”. Πιέζοντας ταυτόχρονα αυτά τα σημεία, μια εσωτερική μονάδα θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την πλάκα τοποθέτησης και να απομακρυνθεί από τον τοίχο.

Κάτω από τη μονάδα, περίπου στο κέντρο, υπάρχει ένα σημείο σύνδεσης σωλήνων. Με τη βοήθεια ρυθμιζόμενων κλειδιών, αποσυνδέστε τη μονάδα από τους σωλήνες και τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης.

Τραβήξτε τη μονάδα προς τα πάνω, αφαιρώντας την από την πλάκα τοποθέτησης. Στη συνέχεια, κλείστε τις σωληνώσεις με αυτοκόλλητη ταινία για να μη μπεί σκόνη ή κάποιο σκουπιδάκι μέσα.

Αποσυναρμολογήστε την εξωτερική μονάδα

Χρησιμοποιώντας ρυθμιζόμενα κλειδιά, ξεβιδώστε το παξιμάδι στερέωσης των σωλήνων και αποσυνδέστε τους.

Για να μην τα χάσετε, βιδώστε όλα τα παξιμάδια και τα καπάκια στη θέση τους και χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητη ταινία για να τα προστατέψετε τους σωλήνες από τη σκόνη.

Στα στηρίγματα, η εξωτερική μονάδα στερεώνεται σε τέσσερα σημεία με βίδες. Ξεβιδώστε τις βίδες και αφαιρέστε τη μονάδα από τα στηρίγματα στον τοίχο.

Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι WD-40 για να αφαιρέσετε τη σκουριά στις βάσεις.