Συντήρηση – Αναγόμωση πυροσβεστήρων

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται συντήρηση.

Η συντήρηση των πυροσβεστήρων ξηράς σκόνης είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο σύμφωνα με την υπ αρ. 17230/671/2005 Κ.Υ.Α, καθώς η σκόνη που περιέχει ο πυροσβεστήρας κατά την διάρκεια των 12 μηνών είναι πιθανό να σκληρύνει και να δημιουργήσει σβόλους. Εάν δεν γίνει η συντήρηση που προβλέπεται από τον νόμο και η σκόνη παραμείνει σε αυτήν την κατάσταση, τότε υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να μην εξαχθεί σωστά το υλικό του πυροσβεστήρα στην περίπτωση προσπάθειας κατάσβεσης πυρκαγιάς.

Ακολουθώντας τα νέα Ευρωπαϊκά πρότυπα για την συντήρηση, την αναγόμωση και τον έλεγχο πυροσβεστήρων και λειτουργώντας με γνώμονα την από 01-01-2005 νέα Κοινή Υπουργική 618/43 που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ 141373/05, σας γνωρίζουμε ότι για να είναι κατάλληλος προς χρήση ένας πυροσβεστήρας χαμηλής πίεσης θα πρέπει:

 να μην έχουν περάσει 20 χρόνια από το έτος κατασκευής του,
 η υλική κατάσταση του κελύφους να είναι άριστη (χωρίς διάβρωση, διαστρωμάτωση κτλ) και
 η ανάγλυφη σήμανση της φιάλης, με βάση το άρθρο 7 του Προτύπου ΕΝ-3 Μέρος 3, να περιλαμβάνει: το όνομα της κατασκευάστριας εταιρείας, τον αριθμό σειράς, το έτος κατασκευής και την πίεση δοκιμής.

Πώς γίνεται η συντήρηση.

Η σωστή συντήρηση του πυροσβεστήρα γίνεται ως εξής:

 • Eλέγχεται το δοχείο του πυροσβεστήρα εξωτερικά για τυχόν διαβρώσεις ή χτυπήματα που μπορεί να επηρεάσουν την κατάσταση του υλικού στο εσωτερικό της μπουκάλας.
 • Γίνεται αποσυμπίεση του πυροσβεστήρα με την χρήση του κατάλληλου εργαλείου.
 •  Ανοίγεται και αφαιρείται το κλείστρο του πυροσβεστήρα με μεγάλη προσοχή.
 • Ελέγχουμε με την βοήθεια ειδικού φακού την κατάσταση της σκόνης.
 • Αφού ελέγξουμε το εσωτερικό του πυροσβεστήρα χρησιμοποιούμε το ειδικό μηχάνημα για να ανακατέψουμε την σκόνη ώστε να μπορέσει να εξαχθεί σωστά περνώντας μέσα από το στόμιο του πυροσβεστήρα χωρίς προβλήματα. Εάν υπάρχουν σβόλοι και πετρωμένα σημεία στην σκόνη, επιμένουμε με το μηχάνημα μέχρι να επανέλθει το υλικό στην επιθυμητή κατάσταση.
 • Αφού τελειώσουμε την εργασία στο εσωτερικό του δοχείου, αλλάζουμε το λαστιχάκι που εφαρμόζει στην βάση του κλείστρου του πυροσβεστήρα.
 • Ελέγχουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα έμβολα του κλείστρου και τα καθαρίζουμε από την σκόνη.
 • Πριν κλείσουμε τον πυροσβεστήρα δεν ξεχνάμε να τοποθετήσουμε στο στόμιο του δοχείου τον δακτύλιο που προβλέπει το υπουργείο και υποδεικνύει πως ο πυροσβεστήρας έχει συντηρηθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις. Ο δακτύλιος αυτός αλλάζει χρώμα κάθε χρόνο ώστε να είναι εύκολο να ελεγχθεί εάν ο πυροσβεστήρας έχει συντηρηθεί ή όχι κάθε χρόνο.
 • Επαναφέρουμε την συμπίεση στον πυροσβεστήρα και συμβουλευόμαστε το μανόμετρο που υπάρχει στην βάση του κλείστρου για την σωστή συμπίεση του υλικού στο εσωτερικό του πυροσβεστήρα.
 • Σημειώνουμε στην ετικέτα του πυροσβεστήρα την ημερομηνία συντήρησης και την προβλεπόμενη ημερομηνία συντήρησης για το επόμενο έτος.

 Οι πυροσβεστήρες ξηράς σκόνης μπορούν να συντηρηθούν για 10 συναπτά έτη, ενώ μετά το πέρας αυτού του διαστήματος επιβάλλεται υδραυλική δοκιμή του δοχείου του πυροσβεστήρα και αλλαγή της σκόνης στο εσωτερικό του.

 

 Αναγόμωση πυροσβεστήρων

τα παραδείγματα που ακολουθούν αφορούν πυροσβεστήρες χαμηλής πίεσης

Στο 5ο, 10ο και 15ο έτος λειτουργίας του πυροσβεστήρα, από το έτος κατασκευής του, γίνεται η εργασία της αναγόμωσης και η διαδικασία είναι:

 • Άνοιγμα του κέλυφους και άδειασμα της σκόνης
 • Αλλαγή εξαρτημάτων μόνο στην περίπτωση που είναι ελαττωματικά (μανόμετρο, κλείστρο, σιφωνικός σωλήνας, ελαστικός σωλήνας εκτόξευσης).

 • Γέμισμα της φιάλης με νέα σκόνη ABC 40%
 • Τοποθέτηση δακτυλίου ελέγχου
 • Πρεσάρισμα της φιάλης με προωθητικό αέριο (άζωτο)
 • Κλείσιμο της φιάλης
 • Ετικέτα ελέγχου
 • Ετικέτα αναγόμωσης

 

Εξυπηρετούμε τις παρακάτω περιοχές σε όλη την Αττική 

 Αθήνα, Άγιος Ελευθέριος, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Νικόλαος, Αμπελόκηποι,Βοτανικός, Γκύζη, Γουδί, Εξάρχεια, Ιλίσσια, Κεραμεικός, Κολωνάκι, Κολωνός, Κουκάκι, Κυψέλη, Νέος Κόσμος, Ομόνοια, Παγκράτι, Πατήσια, Πλάκα, Πολύγωνο, Σεπόλια, Σύνταγμα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Πειραιάς, Πέραμα, Αρτέμιδα(Λούτσα), Σπάτα, Καλύβια, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Κορωπί, Λαύριο, Κερατέα, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Παιανία, Γλυκά Νερά, Παλλήνη, Ανθούσα, Γέρακας, Κάντζα, Ραφήνα, Ντράφι, Πικέρμι, Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Καματερό, Αιγάλεω, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Αχαρνές, Θρακομακεδόνες, Γαλάτσι, Ίλιον, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Περισσός, Πευκάκια, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη, Βύρωνας, Γλυφάδα, Δάφνη, Υμηττός, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ταύρος, Νέα Σμύρνη,Παλαιό Φάληρο, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Διόνυσος, Άγιος Στέφανος, Ροδόπολη, Ηράκλειο, Κηφισιά, Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Λυκόβρυση, Πεύκη, Μαρούσι, Παπάγου, Χολαργός, Πεντέλη, Μελίσσια, Φιλοθέη, Ψυχικό, Χαλάνδρι, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα Αττικής

Στην εταιρεία μας διαθέτουμε οικονομικά πακέτα σε τιμές προσφοράς με άμεση ανταπόκριση. Καλέστε μας τώρα στο 2106033442  για να λάβετε δωρεάν την προσφορά σας!!!